Rizs és csirke, ahogy a profik készítik

Gyakran készítesz rizst és csirkét, de már a könyöködön jön ki? És ha valami extra módon készítenéd? A ma kezdődő Gourmet Fesztivál apropóján két séfet kértünk meg, hogy varázsoljanak belőlük valami izgalmasat. Videó.

Mi különbözteti meg a menő séfet a főzni szerető átlagembertől? Például az, hogy előbbi hétköznapi összetevőkből is különleges ételt tud varázsolni egy-két jól megválasztott technikával, vagy éppen spéci fűszer hozzáadásával. Két profit, Sipos Andrást (ő a Beefbar Budapest séfje) és Várvizi Pétert (ő pedig a Larus konyháját vezeti) kértünk meg, hogy olyan alapanyagok mellé, amiket mi is rendszeresen használunk otthon, válasszanak még néhányat, és főzzenek belőle nekünk valami izgalmasat.

Először azt mutatjuk, milyen ételt találtak ki, amikor azt a feladatot kapták, hogy csirke, rizs és póréhagyma legyen mindenképp benne. Várvizi Péter egy otthon is könnyedén elkészíthető ételt mutatott, Sipos András pedig egy olyat, amit ugyan szintén bárki meg tud csinálni, de igényel némi előkészületet és pár különleges alapanyagot. Videóban mutatjuk a végeredményt, majd pedig a recepteket is leírjuk.

Receptek:

Larus (Várvizi Péter)

Cukorborsós, bazsalikomos, póréhagymás rizskása, serpenyőben sült csirkemellel

Hozzávalók (4 főre)

A csirkéhez:

- 600 g csirkemell

- 8 g só

- 3 g bors

- 30 ml olívaolaj

A körethez:

- 400 g rizs

- 1200 ml víz

- 10 g só

- 35 ml olívaolaj

- 400 g póréhagyma

- 300 g cukorborsó

- 1 csokor bazsalikom

Elkészítés:

1. Közepes lángon hevítsünk fel egy döntött falú gyorsforraló edényt.

2. Öntsünk bele olívaolajat és helyezzük bele az előzetesen alaposan megmosott és apróra vágott póréhagymát. Majd sózzuk, és folyamatosan kevergetve dinszteljük.

3. Adjuk hozzá a rizst és további 2-3 percig pirítgassuk, de vigyázzunk arra, hogy se a póréhagyma, se a rizs ne kapjon színt!

4. Majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi a rizst. Óvatosan kevergessük, és várjuk meg még a víz majdnem elfő. Aztán ezt a folyamatot 3-4-szer ismételjük még meg, mindaddig, amíg szép krémes állagú rizskását nem kapunk.

5. A legvégén sózzuk, és a forró póréhagymás rizskásába keverjük bele a cukorborsót, végül az egészben lecsipkedett bazsalikomleveleket.

6. Miközben a rizskásánkat készítjük, az első felöntés után, egy másik tűzön hevítsünk fel egy serpenyőt. Öntsünk bele olívaolajat, és szépen a sózott csirkemellet fektessük bele. Majd süssük mindkét oldalát aranybarnára.

7. Tálaláshoz vegyük ki a serpenyőből, és hosszába vágjuk ketté, majd fektessük a tányér közepére helyezett cukorborsós, bazsalikomos, póréhagymás rizskására, és locsoljuk meg még egy kis olívaolajjal.

Beefbar (Sipos András)

Csirkemell ponzuval és rizschips-szel (ízlés szerint jalapenóval)

- 500 g csirkemell

- olaj (a sütéshez)

- só

Rizschipshez:

- 250 g rizs

- 500 g víz

- olaj

Öntethez:

- ponzu

- 1800 g víz

- 12 g dashi

- 5 g bonitopehely

- 75 g mirin

- 70 g szójaszósz

- 10 g só

- 10 g cukor

- 20 g yuzu

Díszítéshez:

- póréhagyma

- korianderhajtás

Elkészítés:

1. A csirkemellet olajon lassan megpirítjuk, a végén sózzuk.

2. A rizs puhára főzzük, leturmixoljuk, és vékonyan kikenjük egy sütőpapírra. Egy éjszakát pihentetjük, majd tálalás előtt 200 fokos olajban kisütjük.

3. Az öntethez a yuzu kivételével minden összetevőt kimérünk. Egy gyorsforralóba tesszük a kimért alapanyagokat és közepes fokozaton főzzük. 30 perc után félrehúzzuk, szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni és átszűrjük.

4. A yuzu levet hozzáadjuk.

5. Vékonyra vágott póréhagymával, korianderhajtással tálaljuk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek