Lupa-tó vagy a tengerpart?

Homokos part, türkizkék hullámok és pálmafák. Lupa-tó vagy mediterrán part? Megtévesztő a hasonlóság. Te kitalálod, hogy melyik képen látod a tengert és melyiken a bányatavat? Meglátod, nem is olyan egyszerű!

Nyakunkon a nyár, mi pedig visszatértünk a Lupa-tóhoz megnézni, milyen újításokkal bővült idén Budapest tengerpartja. Ezúttal is Gerendai Károly, a budakalászi bányatóból kialakított mediterrán strand atyja várt minket, hogy körbevezessen a birtokon, és megmutassa a tavaly óta történt változásokat. Ha csak a kvízben szeretnéd kipróbálni magad, görgess a lap aljára!

Gerendai Károly
Gerendai KárolyKaszás Tamás / Dívány

Egy éve meghagyták a tó két strandjának bővítési lehetőségét, amit idén ki is használtak. Gerendai elmondása szerint ez mostanra öt strandra bővült, ami annak függvényében látogatható, hogy mennyit vagy hajlandó kiadni egy, a Lupán eltöltött napért, és hogy milyen szolgáltatásokat tartasz elengedhetetlennek fürdőzés címszó alatt. Eszerint választhatsz, hogy a költséghatékony Öböl Strandot, a Prémium Beach luxus életérzését, a hatpályás wakeboard partszakaszt, a privát strandot vagy a beach clubbokkal szorosan tűzdelt félszigetet veszed célba.

Gerendai sajnálta, hogy tavaly az Öböl olyan címkéket zsebelt be magának, mint a csóró vagy a fapados, ezért ebben az évben szorgosan fejlesztették a vendéglátó egységeket, sőt, játszótér is került a strandra, hogy senki se mondhassa, hogy csak a gazdag gyerekek érzik jól magukat a Lupán. A gasztro lehetőségek a luxus partszakaszon is bővültek: már nem csak a Costesben ehetsz, pár bódéval odébb például lángost is vásárolhatsz, és akkor sem kell messzire menned, ha egy jó fröccsöt kívánsz.

DSC0864
Kaszás Tamás / Dívány

A part árnyékügyileg is fejlődött, a homokozóként funkcionáló terület fölé árnyékolók kerültek, és bár ültettek néhány fát, a természetes növényzetet továbbra is hiányolja a zöldre vágyó fővárosi szem.

Gerendai Károly egy éve még esküdött rá, hogy nem tervez nagy bulikat a Lupa partjára – az akkori sajtótájékoztatón részt vevő budakalászi polgármester legnagyobb örömére –, szigetes múltja azonban, úgy látszik, nem hagyta nyugodni, a strand ugyanis egyre inkább a hajdani, siófoki Coca-Cola Beachre emlékeztet. A tó közepére nyúló, Long Island névre keresztelt földnyelven - leselejtezett repülővel és Tiki szobrokkal - megépültek a tematikus beach clubok, amelyek jövőre további koktélozási lehetőségekkel bővülnek majd. Sőt, idén már az esküvődet vagy a szülinapodat is megtarthatod a strand rendezvényközpontjában, esetleg a hétköznapokon napozó teraszként funkcionáló rendezvénystégen. 

DSC0798
Kaszás Tamás / Dívány

Egy évvel ezelőtt horgászstégekre is kaptunk ígéretet, és ugyan halat fogni továbbra sem lehet, és a kutyádat is a forró belvárosban kell hagynod, viszont ha a vízi sportok vonzanak, hat, különböző nehézségű wakeboard pályát is kipróbálhatsz. 

Ettől az évtől kezdve már nem csak a HÉV budakalászi megállójától buszozhatsz 200 forintért a strandra, de igénybe veheted az Auchan meghosszabbított útvonalú, ingyenes járatát is. 

DSC0805
Kaszás Tamás / Dívány

Változtak a jegyárak is, a teljes árú belépő hétköznap 2500 forint a Prémium Beachre, az Öböl Strandra 1000, hétvégén pedig 3500 és 1500 forint. Ezek mellett élnek a gyermek- és a családi kedvezmények is. Május végéig, a nyitószezonban egyébként alapból is féláron látogathatod a tavat, az első héten pedig még ezek az árak is feleződnek, amit most még le is fogyaszthatsz. 

Most pedig lássuk, hogy különbséget tudsz-e tenni Budapest tengerpartja és a mediterrán strandok között! Próbáld ki magad a kvízünkben!

Minden kérdés megválaszolására 0 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

A játék lezárult.

Oszd meg másokkal is!
Mustra