Bevallották a svédek, hogy nem is svéd a nemzeti ételük

Lehullt a lepel az egyik legismertebb svéd étel eredetéről.

Ha bárki megkérne, hogy mondj egy tipikus svéd nemzeti ételt, akkor persze lennének olyanok, akiknél szóba kerülne a lazac, vagy akár tudnának mondani egy süteményt is, de az IKEÁ-n nevelkedett emberek többségének a svéd nemzeti étel nem más mint a húsgolyó. Aki pedig így gondolja, annak van egy rossz hírünk: évtizedeken keresztül hazugságban éltünk. 

A húsgolyó titkáról maga Svédország hivatalos Twitter-csatornája rántotta le a leplet és a Jezabel szúrta ki. A Swedense szerint a svéd húsgolyók Törökországból származnak, a 18. század elején vitte a receptjét Svédországba XIII. Károly király. A húsgolyó receptjén kívül egyébként még a kávét is ekkor hozta be az országba, sőt nem csak a húsgolyó, de a töltött káposzta receptjét is.

Aztán szépen lassan a történelem során a svédek magukénak mondták a húsgolyót, a törökök meg rájuk hagyták az egészet, végtére is van nekik egy csomó más jó kajájuk, a húsgolyót pont el tudták engedni. Egészen eddig, amíg a svédek a tényekhez való ragaszkodásuk szellemében saját maguk le nem rántották a leplet az évszázados lopásról. A dologról már csak a Muppet Showból ismert Svéd Szakács kommentárjára lennénk kíváncsiak, hiszen néhány éve simán elhallgatta ezt a török vonalat. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra