Szabadfi Szabolcs a világ negyedik legjobb pizzása, megmondta, hogy csináld

Szabadfi Szabolcs ismételten bebizonyította, hogy a világ legjobb pizzasütőinek versenyén nem csak az olaszoknak van keresnivalója. A Panificio il Basilico pékség alapítója a pármai világbajnokságra álmodta meg gluténmentes pizzáját, ami egy szorosan dobogóközeli 4. helyezést hozott a számára.

Szabi, a pék – ahogy itthon emlegetik – neve mára egybeforrt a minőségi kézműves pékárukkal, na és persze az első osztályú pizzával. Ha mégsem tudnád, hogy mivel keresi a kenyerét (ami nála szó szerint értendő), elsősorban arról ismerik, hogy üzleteiben csakis a legkiválóbb alapanyagokkal dolgozik, nem sajnálja az időt a kísérletezésre, a nemzetközi versenyeken pedig olyan váratlan kulináris csavarokkal áll elő, hogy azok láttán még a sokat látott olasz mesterek is elismerően csettintenek. Szabolcsot a pármai világbajnokságon elért eredménye kapcsán faggattuk ki sikereiről, és ha már utolértük, korgó gyomrú olvasóinkra gondolva arra is megkértük, hogy árulja el a tökéletes házi pizzatészta titkát.

A legjobbaktól tanult

Szabolcs korábban évekig dolgozott külföldön, így mindent megtanult, amit csak a lisztekről és tésztákról tudni érdemes, a pizzakészítés tudományát pedig a lehető legjobb helyen, Olaszországban szívta magába. Amikor aztán hazajött, és megnyitotta első pékségét, rájött, hogy ennyi nem elég. Ki akarta deríteni, hogy pontosan mit is jelent számára a pizza.

IMG 9265

A pékmester ezen felbuzdulva vad kísérletezésbe kezdett, majd fejest ugrott a mélyvízbe. Tavaly tavasszal utazott először Pármába, hogy próbára tegye magát a rangos Campionato Mondiale della Pizza világbajnokságon. A Bazsalikom Pékség atyja egy spárga-eper-mangalicasonka pizzával készült a megmérettetésre, és ahhoz képest, hogy első versenyén kelet-európaiként kellett boldogulnia a 730 főt számláló, főleg olaszok által uralt mezőnyben, már akkor is szép eredményt ért el: a 48. helyig jutott.

Szabolcs itt ismerkedett meg Graziano Bertuzzo pizzasütő mesterrel és világbajnokkal, akivel gyorsan megtalálták a közös hangot. Olyannyira, hogy hamarosan Caorlében találta magát, ahol a mester tanácsait követve egy háromnapos tanfolyamon csiszolgatta tudását.

„Segített pontosítani néhány dolgot, amit addig érzésre csináltam: hogy milyen hőfokú vízzel érdemes dagasztani, vagy hogy a tészta mikor kerüljön a hűtőbe.”

22788626 1560767427339757 6854036721009912285 n
Panificio il Basilico / Facebook

Szelídgesztenyéből szarvasgomba

Szabolcs októberben újabb kihívással nézett szembe, elindult egy milánói versenyen, ahol egy hamis szarvasgombás pizzával lepte meg a zsűrit. A főtt, áfonyaredukcióban lehűtött szelídgesztenye telitalálatnak bizonyult. Azt, hogy a méregdrága alapanyag helyettesítését milyen furmányos módon oldotta meg, a szakma is díjazta, egy 18. hellyel.

milano
Panificio il Basilico / Facebook

A magyar versenyző elhivatottsága és újító szelleme Graziano Bertuzzót is meggyőzte, ezért beajánlotta őt az Las Vegas-i PizzaExpo márciusi versenyére, ahová csak meghívással lehet bekerülni. Szabolcs itt sem hazudtolta meg magát, vagyis valami teljesen egyedivel rukkolt elő. Egy 53 éves kovásszal (ezzel dolgozik egyébként itthon is) készült vega pizzával, amihez olyan különleges hozzávalókat használt fel, mint a zöld paradicsom, a fekete fokhagyma, a naranccsal marinált tökszalag, a burrata, a csiliszál, a trikolor mángold, a bébirépa vagy a bazsalikomkaviár.

vegas3
Panificio il Basilico / Facebook

Bár a mezőny a szokásosnál is erősebbnek látszott – volt, aki egy pitaszerűen megfont, fahéjas hússal töltött variációval indult, egy másik versenyző meg egy aranylapocskákkal díszített, gigászi homárral lépett új utakra –, Szabolcs folytatni tudta szériáját, és a 22. helyre futott be, ami a részt vevő országok versenyében a 4. helynek felelt meg.

A világ legpuritánabb pizzájával virítottunk nagyot – mondja.

Gluténmentesen is bizonyított

Szabolcs legutóbb ismét a pármai versenyen vett részt, egyből háromféle pizzával, és nem hiába, mert minden korábbinál jobb eredményt ért el. A Pizza in Pala (római típusú pizza) kategóriában a 43. helyezett lett, a Pizza Classica (lapátos pizza) kategóriában bekerült a legjobb 30 százalékba, míg a gluténmentes pizzák között egészen a 4. helyig menetelt, ráadásul úgy, hogy a dobogótól csupán 4 pont (összesen 772 pontot szerzett) választotta el. Ennek fényében nem csoda, hogy őt választották Magyarország legjobb pizzasütőjének is.

Csak egy hajszálon múlott, majdnem sikerült megcsípni a világbajnoki címet.

30652850 1727752150641283 1455812411708552392 n
Panificio il Basilico / Facebook

Szabolcs ennek ellenére nem bánkódott, hiszen az is hatalmas elismerést jelentett neki, hogy a saját ötletén alapuló maglisztkeverékből készült, glutén- és mindenmentes pizza annyira tetszett a zsűrinek, hogy magyarként a 4. helyen végzett vele a világban. A pékmester külön kiemelte, hogy Pármában nemcsak ő, hanem mind a 10 magyar induló szépen szerepelt. Mint mondta,

mindannyian csodálatos dolgokat műveltek.

Úgy tűnik, Magyarország kezd végérvényesen felkerülni a pizza világtérképére!

30629060 1727651727317992 7364689131915035940 n
Panificio il Basilico / Facebook

Ezzel még nincs vége

Szabolcs rendületlenül keresi a lehetőségeket a fejlődésre, és ez a jövőben sem lesz másként. Hamarosan például újra találkozik Graziano Bertuzzo pizzamesterrel, akivel a közös munkából eddig mindig jó dolgok sültek ki.

Folyamatosan jár az agyam az új ötleteken.

szindbadazutazo

Ő, mármint Szabolcs egyébként úgy tapasztalja, hogy a műfaj itthon is fejlődő tendenciát mutat, így egy tisztességes pizza beszerzéséért már régóta nem kell Olaszországig utaznod.

„A jó minőségű pizza jó minőségű kemencében, jó minőségű alapanyagokból készül. Néha megkérdezik, hogy miért ilyen kevés rajta a feltét. Azért, mert Olaszországban is így készítik. Sőt, megesik, hogy a pármai sonka vagy a bivalymozzarella utólag kerül a pizzára.”

Így lehet neked is világbajnok a tésztád

Ha a fotók láttán beindult a nyálelválasztásod, és kedved támadt összedobni egy házi pizzát, mázlid van, mert Szabolcsból kivasaltunk egy szuper receptet, ami otthoni körülmények között is elkészíthetsz. Igen, még akkor is, ha amúgy nem vagy a konyhaművészetek mestere.

A hozzávalók:

  • 1 kg 00-ás típusú pizzaliszt
  • 7-8 dl 20-22 Celsius-fokos víz
  • 20 g tengeri só
  • 1 kávéskanálnyi szárított élesztő
  • 0,5 dl extra szűz olívaolaj

A recept:

Dagaszd meg a tésztát a hozzávalókból, majd pihentesd egy órán keresztül. Ezután formázz belőle 5-6 gombócot, olajozd le a tetejüket, hogy ne száradjanak ki, végül tedd be őket a hűtőbe. Másnap már csak annyi a teendőd, hogy kinyújtod a tésztát kerekre, rádobod egy paladarabra vagy pizzakőre, majd a sütővel együtt felforrósítva a legmagasabb fokozaton 6-8 perc alatt készre sütöd. Ha a kilós tésztamennyiség (1 gombóc kb. 250-350 gramm) meghaladja a család befogadóképességét, a maradékot nyugodtan félreteheted szűkösebb időkre, a mélyhűtőben sokáig eláll. Jó étvágyat hozzá!

IMG 9324
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek