Ezeket a sorozatokat kezdd el nézni most azonnal!

Kifogytál a sorozataidból és tanácstalan vagy, hogy mit nézz? Eláruljuk, hogy mik a mi kedvenceink, amiket azonnal el kell kezdened.

Uborkaszezonukat élik a sorozatok. Minden, amit nézek, vagy mostanában ért véget vagy éppen forgatják a következő évadát, ezért, ha hozzám hasonló sorozatőrülttel találkozom, rögtön megkérdezem, hogy tud-e ajánlani valamit. Cserébe én is elárulom a jól bevált, kihagyhatatlan tippjeimet. Sorozattérítek. Most megosztom veled is a legnagyobb kedvenceimet, a hosszú hétvégén akár komplett évadokat is ledarálhatsz belőlük.

Stranger Things, Netflix

Valószínűleg hallottál már erről a sorozatról, viszont úgy érzem, kötelességem, hogy figyelmeztesselek, bármit gondolsz, ha eddig nem tetted, most el kell kezdened nézni. Az 1980-as években járunk, az indianai Hawkingsben, ahol eltűnik egy kisfiú, Will. Három barátja, családja és a helyi seriff indulnak a keresésére, és egyre több rejtéllyel találják szembe magukat: villogó lámpákkal, ki-be kapcsoló rádióval és egy különös kislánnyal az erdőben. Hamarosan rájönnek, hogy Will eltűnésének hátterében sokkal több áll, mint amit racionálisan meg tudnának magyarázni.

A sci-fi és fantasy műfaj határán egyensúlyozó sorozat félretehetetlen. Mind a jól időzített izgalmak, mind a 80-as évek hangulata magával ragadó. A gyerekszínészek fantasztikusat alakítanak, a fogatlan, duci, de kellő önbizalommal rendelkező, Dustint alakító Gaten Matarazzo garantáltan a szívedbe lopja majd magát. A 80-as években befutott Winona Ryder tökéletes választás volt az anya szerepére. Eddig két, nyolc és kilenc részes évad ment le, a következőre 2018 végén vagy 2019 elején számíthatunk. Ha elkezded, mindenképp halmozz fel kartávolságra magad körül két napi élelmet.

American Gods // Amerikai istenek, Starz

Neil Gaiman a fantasy királya. Megosztott helyen Tolkiennel és Rowlinggal. Már a Csillagport is imádtam tőle, de többi írásából kiderül, egy ennél nyersebb, mégis misztikus világ is közel áll hozzá, aminek csodálatos példája az Amerikai istenek. A regény azon a zseniális elképzelésen alapul, hogy az Amerikába érkező bevándorlók magukkal vitték a kontinensre isteneiket is, akik az idők folyamán feledésbe merültek, elvesztették hajdani fényüket, és a modern világ embereihez hasonlóan kell boldogulniuk, hívőket szerezniük – sokszor alantas eszközökkel. Shadow frissen szabadul a börtönből, de ahogy visszakapja az életét, el is veszíti azt, felesége, Laura meghal egy autóbalesetben.

Kilátástalan helyzetében mellé csapódik egy különc, elegáns úr, aki magát csak Szerdának hívja, és munkát ajánl a férfinak. Közös útjuk során még különösebb és titokzatosabb embereket toboroznak egy készülő háborúhoz, amiben a 21. század új isteneivel szállnak szembe. A sorozat hol elvesz, hol hozzáad Gaiman regényéhez, ezért mindenképp olvasd el a könyvet is, de ha a mitikus világok nagy rajongója vagy, az Amerikai istenek biztosan telitalálat lesz nálad. Az első évad nyolc része után már tűkön ülve várom a folytatást, de 2018-ban még biztosan nem izgulhatunk tovább Shadow-val.

Transparent, Amazon Studios

Itthon még mindig gyerekcipőben jár a gender kérdés, ami bár tudománnyá nőtte ki magát, ránk fér az érzékenyítés. Mort Pfefferman, elvált egyetemi tanár és három gyerek édesapja hatvan évesen úgy dönt, olyan lépésre szánja magát, amit az elmúlt fél évszázadban halogatott: felvállalja, hogy nő, és innentől Mauraként éli tovább az életét. Nem csak benne kezdődik meg az átváltozás, bejelentése hat a környezetében élőkre is, akik górcső alá veszik saját identitásukat és vágyaikat. A finom misztikummal átszőtt sorozat összefüggéseket próbál láttatni a jelen, a közelmúlt és a régmúlt között.

Az eddig olyan filmekből ismert Jeffrey Tambor, mint a Hellboy vagy a Másnaposok gond nélkül bújik a férfi testben született nő bőrébe, akinek még a szabadságot jelentő Amerikában sincs könnyű dolga azzal, hogy felvállalja önmagát. A nehéz téma ellenére a Transparent könnyen fogyasztható sorozat humorral és drámával. Eddig négy, tíz részes évad ment le, az ötödikre viszont sajnos valószínűleg már nem számíthatunk, mivel Jeffrey Tambor nem vállalta a folytatást.

Last Man on Earth, Fox

Mit tennél, ha te lennél az utolsó ember a földön? Valószínűleg csupa olyan dolgot, amiket eddig megakadályoztak a társadalmi szabályok és elvárások – mondjuk eltöltenél egy éjszakát a Fehér Házban, Martinivel teli medencében pancsolnál, és nagy valószínűséggel a takarítás gondolatát is kizárnád az életedből, hiszen ha már nem férsz el a szeméttől, csak választasz egy másik otthont a világon bárhol. Persze biztosan magányos lennél, és minden alkalmat megragadnál, hogy felkutasd a túlélőket. Elvégre nem lehet, hogy te vagy az egyetlen, aki immunis az emberiséget kiirtó vírusra. Ugye?

Phil hasonló cipőben jár. Miután Amerika összes államát átkutatta életjelet keresve, reményvesztetten tér haza szülővárosába Tucsonba, ahol egy luxusvillában vegetál, és a Számkivetettből ellesett trükkel szerez magának barátokat: arcot rajzol néhány labdának. Aztán történik valami, ami megváltoztatja egyhangúvá silányult hétköznapjait. Ha esténként könnyed kikapcsolódára vágysz, mindenképp láss hozzá a Last Man on Earth-höz, de vigyázz, mert a rövid, húsz perces részek olyanok, mint a táblacsoki kockái: csak még egyet... Akár be is érheted a sorozatod, a negyedik évad most forog.

Fleabag, Amazon Studios

Érezted már úgy, hogy ez az élet nem jön össze neked? A harmincas éveiben járó Fleabag egy csőd felé tartó hörcsögkávézót vezet Londonban, próbál megküzdeni legjobb barátnőjének elvesztésével, egyáltalán nem ért a férfiak nyelvén és húgával való kapcsolatánál csak az új párt találó apjával való viszonya a bonyolultabb. Méltán érzi úgy, hogy az élet maga alá gyűrte, és a problémáin az sem segít, hogy a lehető legrosszabb megoldásokkal igyekszik megoldani őket. Bizony, ez egy brit komédia, amit csak akkor fogsz értékelni, ha fogékony vagy az angolok különlegesen fanyar humorára.

Fleabag Bridget Jones modern változata, aki – mint sok, hozzá hasonló 21. századi nő – nem találja a kor útvesztőjéből a kijáratot. Mind érezzük, hogy valami megváltozott, hogy nincsenek kézzel fogható játékszabályok, de arra megtanít a sorozat, hogy a legnagyobb pácból is csak te húzhatod ki, vagy döngölheted magad még jobban a földbe. A színházból a tv-be ültetett történet első, hat részes évada már 2016-ban lement, a folytatást 2018 májusára várhatjuk.

Mustra