A 2018-as Sziget minden eddiginél minden eddigibb lesz

Menő fellépők, környezettudatosság, civilek, élőszobor bajnokság, és minden eddiginél több minden is lesz a Szigeten 2018-ban!

Most, hogy az egész világ a Coachelláról cikkezik, elmondjuk, hogy milyen lesz az idei Sziget, ami nem csak azért menőbb mint a Coachella, mert ide jár a HÉV is, hanem mert zenei programok mellett van egy csomó minden más is. Sőt idén is minden eddiginél többször sütötték el, hogy miben is lesz minden eddiginél másabb a 25 éves fesztivál, vagyis a 26. Sziget. 

Minden idők legerősebb zenei felhozatala

Idén 1 milliárd forinttal többet költenek a nagyszínpados fellépőkre mint tavaly, de nemcsak azért lett most ennyire erős és friss a zenei felhozatal, hanem azért is, mert szerencséjük volt. Nem kell ahhoz hatalmas fesztiválszervezőnek lenni, hogy az ember lássa, hogy amennyiben a nagy előadók éppen a világ másik felén turnéznak, vagy egyáltalán nem koncerteznek, szülési szabadságon vannak, nyaralnak, vagy a rehabon pihenik ki a fáradalmakat, akkor a világ pénze sem elég ahhoz, hogy idevarázsolják őket. Most viszont úgy alakult, hogy olyan nevek, mint Lana Del Rey, a Gorillaz, Kendrick Lamar, Dua Lipa, Mumford and Sons vagy az Artcic Monkeys tényleg olyan erős és kurrens zenei felhozatalt jelentenek, ami elég menő nemcsak itthon, de egész Európában is.

Minden eddiginél nagyobb költségvetés

Tavaly ugye új befektetők érkeztek a Szigethez, Kádár Tamás fesztiváligazgató elmondta azt is, hogy a külföldi tulajdonosokkal egyeztetve egy három éves növekedési stratégiát dolgoztak ki. Amellett, hogy több pénz jutott a nagy nevekre, a Sziget teljes költségvetése is növekedett, összesen 8,6 milliárd forint lesz várhatóan az idei. 

Időben vegyél jegyet!

Közben vészesen fogynak a jegyek, az 5 napos bérletekből már nincs, és valószínűleg jóval a fesztivál előtt elfogynak a 3 napos bérletek is. "Átalakítottuk a jegystruktúrát is, sokkal rugalmasabb lett. A 3 napos bérletet egymást követő három napra lehet megvásárolni, és kifejezetten a magyar közönség kedvében járva vezettük be, az eladások szerint ez a terv be is jött" - mondta Kádár  a sajtótájékoztatón. 

A 2018-as Sziget sokat ígér
A 2018-as Sziget sokat ígérFotó: Kaszás Tamás / Index

Minden eddiginél menőbb karszalag

Mostantól a fesztiválkártya kuka, ugyanis idén minden karszalagba kerül olyan chip, amivel megoldódik az érintéses fizetés. Így megszűnik az ötszáz forintos letét is, illetve a sorbaállás a feltöltőpontoknál. A becsekkolás várhatóan ugyanúgy fog működni, vagyis továbbra is magaddal kell vinni a személyidet, hogy azt összepárosítsák a jegyeddel a biztonság érdekében. 

Automatikusan visszajár a kártyán hagyott pénz

Applikáción keresztül is fel lehet tölteni a pénzt. Ha ezt a módszert választod, és 300 forint feletti összeged marad, azt a fesztivál után visszakapod a bankkártyádra. Ez a napijegy karszalagokra is igaz, de a továbbiakban is lehet majd fizetni érintős bankkártyával és mobiltelefonnal is. 

Love Revolution, a szeretet forradalma

"A Sziget 25 éve kiáll olyan értékek mellett, ami 25 év múlva is fontos lesz" - mondta Kardos József programigazgató. A négy alapérték, amire idén kiemelt hangsúlyt fektet a fesztivál:

  • erőszak és félelem nélkül élhessenek az emberek szerte a világban
  • élhető Földet hagyjunk utódainkra
  • az alapvető emberi jogok mindenhol sértetlenek maradjanak
  • szűnjön meg az előítéletesség és a kirekesztettség.

Kardos azt is kiemelte, hogy a Sziget nagyon fontosnak tartja a civilek munkáját is, ezért idén is lesz civil falu, és elmondta azt is, hogy ők a kulturális programokon keresztül tudják ezeket az üzeneteket közvetíteni. "A Sziget egy európai, multikulturális fesztivál, ahol a sokszínűség érték" - mondta.

Sziget fesztivál
Sziget fesztiválFotó: Kaszás Tamás / Index

Minden eddiginél környezettudatosabb fesztivál 

Mindenki felejtse el az eldobható műanyagpoharat, ugyanis érkezik a Re:pohár, ami mondjuk eddig is nyilvánvaló megoldás lett volna arra, hogy ne gázoljanak térdig az emberek az utolsó nagyszínpados fellépő után az eldobott poharakba, de most belevágnak a szervezők a komoly logisztikai feladatba. Nem jár automatikusan szívószál sem a koktélokhoz és italokhoz, hanem majd külön kérni kell őket annak, akinek jobban számít, hogy ne jöjjön le a rúzsa a nagy bulizásban, minthogy ne haljanak ki a jegesmedvék. Ezzel összesen egyébként másfél millió műanyagpohártól szeretnék megóvni a természetet. 

Lesz EcoKemping, ahol majd napelemmel melegítik a vizet, és víztakarékosak lesznek a WC-k is. Az étkezőhelyek csak lebomló tányérokat és evőeszközöket használhatnak, nem lesz a Szigeten nejlonzacskó, és tiltják a szórólapozást is. 

Relax a Szigeten
Relax a SzigetenFotó: Kaszás Tamás / Dívány

Minden eddiginél több élőszobor

Élőszobor bajnokság is lesz, ez most debütál a Szigeten. Itt 10 döntőbe jutott élőszobor fog mozdulatlanul küzdeni egymással, a tét az, hogy ki jut majd ki a holland élőszobor világbajnokságra. 

Minden eddiginél több retró

Az egy dolog, hogy a Volt fesztiválon Total Dance retrónap lesz, de a Szigeten is lesz retrószínpad olyan külföldi fellépőkkel például mint a Brooklyn Bounce, meg olyan magyar sztárokkal mint a Bestiák, a Shygys, az Ámokfutók, a Kerozin vagy éppen a Groovehouse.

Minden eddiginél több Izrael

Az izareli állam fenállásának 70. évfordulója alkalmából a Sziget és Izrael Állam Nagykövetsége együttműködési megállapodást kötött. Számos meghívott izraeli előadóművész és kísérőprogramok lesznek, vagy ahogyan Yossi Amrani, Izrael Állam Nagykövete fogalmazott: "együttműködésünk a Szigettel gazdagságot hoz a szeretet, a fiatalság és a boldogság egy szigetére". 

Rengeteg nem zenei program

Az nem derült ki, hogy minden eddiginél több-e, de mindenképpen rengeteg nem zenei program is lesz a fesztiválon. Természetesen idén is lesz utcaszínház, és az ígéretek szerint valódi katasztrófafilm játszódik majd le a levegőben az angol társulat előadásában. Ez azért nem feltétlenül megnyugtató, de az esti koncertek után meg lehet nézni, hogyan dolgozzák fel az ökológiai krízist a magasban az artisták. 

Lesz persze cirkusz is, a Baross Imre Artistaképző diákjai egy külön műsorral lépnek majd fel minden nap, de érkeznek csoportok Afrikából, Ázsiából és Japánból is, előre szólunk, hogy tricikliző medve, meg flitteres ruhában pónin akrobatikázó majom nem lesz. 

Jönnek sétáló utcaszínházak, amik még emberjogi témában is mutatnak performanszot, lesz ugye élőszobor bajnokság, mozi, múzeumi negyed, de lehet majd sportolni is, és az ArtZone-ban akár a napozóágyat is csinálhatsz magadnak két koncert között. 

Sziget fesztivál
Sziget fesztiválFotó: Kaszás Tamás / Index
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.