Alakbarát főzelékekkel várjuk a hétvégét

Hétvégén készíts egyszerű és finom ételeket krumpliból, karfiolból és spenótból. Mutatjuk, hogyan.

Sokáig nem tartozott a nagy kedvencek közé a főzelék, sőt mondhatni, hogy inkább szitokszónak számított a válogatósabbak konyhájában. Manapság reneszánszát éli, klasszikusokban és újragondolásokban nincs hiány a receptoldalakon sem. A hajtás után mutatjuk, hogy hogyan készül a menzás spenót, az egzotikus currys karfiolos és a nyárias, alakbarát krumplifőzelék!

Tejszínes spenót Katuci konyhájából

Hozzávalók:

50-70 dkg spenót (friss vagy fagyasztott)

2 dl tejszín

2 gerezd fokhagyma

1 evőkanál vaj

só őrölt bors

katuci
Dívány.hu / Katuci

Elkészítés:

Magas falú edényben a vajat felhevítjük, belepréseljük a fokhagymát, épp csak átkavarjuk, meg ne keseredjen -írja Katuci.

Hozzáadjuk a felengedett fagyasztott vagy a megmosott friss spenótot. Közepes lángon 5 perc alatt puhára pároljuk, közben sózzuk, borsozzuk.

Egy kevés, kb. 1 dl vizet is adhatunk hozzá, de általában nem kell. Felöntjük a tejszínnel, felforraljuk, levesszük a tűzről, és botmixerrel simára dolgozzuk. Főtt tojással tálaljuk.

Currys sültkarfiol főzelék Feritől

Hozzávalók:

80 dkg karfiolrózsa

1 dl étolaj

1 ek currypor

1 tk só

késhegynyi chilipor

Az alaphoz:

1 nagyobb fej vöröshagyma finomra aprítva

1 ek vaj

3 ek olíva olaj

2 gerezd fokhagyma

1 tk currypor

4 dl alaplé vagy víz

fél citrom leve

1 dl natúr joghurt

friss koriander vagy petrezselyemzöld

feriafozelekes
Feri a főzelékes

Elkészítés:

A sütőt előmelegítem 200 fokra.

Az 1 dl olajat elkeverem a curryvel, a sóval és a chilivel. A falatnyi méretű rózsákra szedett karfiolt egy zacskóba teszem és ráborítom a fűszeres olajkeveréket. Szorosan befogom a száját és alaposan összerázom az egészet, hogy mindenhol egyenletesen bevonja a rózsákat.

Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, majd erre borítom a karfiolt. 20-25 perc alatt megsütöm.

Közben a vöröshagymát vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinsztelem. Finoman sózom. Rászórom az egy tk curryt, ráreszelem a fokhagymát majd felöntöm az alaplével, felforralom.

A megsült karfiol negyedét beleteszem, és az egészet összeturmixolom. Citromlével és ha kell sóval ízesítem.

Hozzákeverem a joghurtot, beleforgatom az egészben hagyott rózsákat, és friss korianderrel vagy petrezselyemmel tálalom. Jól passzol hozzá a halfasírt - ajánlja Feri, a főzelékes.

Alakbarát krumplifőzelék

A tejfölös, majorannás, klasszikus verzió nyáriasított kistestvére. Friss újkrumplival, hagymával és rengeteg zöldfűszerrel. Nem tartalmaz lisztet, és a joghurt is alakbaráttá teszi. Kellemesen savanykás, frissítő főzelék nyári napokra. Nem mellesleg nagyjából 20 perc alatt elkészül - írja Katuci.

Hozzávalók:

50-70 dkg újkrumpli

4 szál újhagyma

1-2 gerezd új fokhagyma vagy a zsenge, zöld szára

2 dl zsíros natúr joghurt

1 evőkanál kókuszzsír vagy olívaolaj

1 kis csokor petrezselyem vagy kapor

katuci1
Dívány.hu / Katuci

Elkészítés:

Az újkrumplit megtisztítjuk (elég alaposan megmosni, és egy kefével megsúrolni), és kis kockákra vágjuk. Az újhagymát és az új fokhagymát felaprítjuk. Egy lábasban felhevítjük az olajat, majd rádobjuk a hagymát, kb. 1 perc múlva mehet rá a krumpli is. Kicsit megpirítjuk, közben megsózzuk. Felöntjük annyi vízzel vagy zöldségalaplével, ami kb. 2 ujjnyira ellepi.Közepes lángon addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul. Ekkor el is zárhatjuk. A joghurthoz hozzácsurgatunk egy keveset a főzőléből, simára keverjük, majd visszaöntjük a lábasba.A főzelék nagyjából negyed részét (inkább a sűrűjét) kiszedjük, és botmixerrel simára turmixoljuk, ezzel fogjuk besűríteni. A pépet a főzelékhez keverjük.Végül megszórjuk frissen aprított petrezselyemmel vagy kaporral.

Oszd meg másokkal is!
Mustra