Ezt a hat vega éttermet szeretitek legjobban Budapesten

Sokan vagytok vegák, vegánok vagy, akik egyszerűen szeretik a húsmentes konyhát. Szuper éttermeket ajánlottatok nekünk, megmutatjuk, hogy mik a ti kedvenceitek.

A budapesti, vega streetfood túrám eredményesen zárult. Rájöttem, hogy a komfortzónámon kívül is ehetek finom, húsmentes ételeket a városban, amiket nem csak tesztelni, de a törzshelyek közé beiktatni is érdemes. Például mióta a Hummusbarban jártam, úgy rászoktam a humuszra, hogy többé nem hiányozhat a hűtőmből sem.

Megkértelek titeket, hogy küldjétek el nekünk a ti kedvenc húsmentes éttermeiteket, és legnagyobb örömömre sokatok ajánlott izgalmas helyeket. Ezeket gyűjtöttem most össze, én már többet felírtam vega bakancslistámra.

VegaCity

Az az igazság, hogy a VegaCityt nemcsak ismerem, de egyetemista éveim szerves részét is képezte. Ti is ajánlottátok nekünk. Az étterem bája abban rejlik, hogy egyszerre teljesen növényi alapú, egészséges, olcsó és nem mellesleg egy olyan intézmény közelében található, aminek a tanulói low budget életmódot folytatnak. Amikor felköltöztem Veszprémből Pestre, kiélveztem, hogy a magam uraként annyit járhatok gyorséttermekbe, amennyit csak a gyomrom elbír. Nem bírt el sokat, nagyjából fél év után a párszázas ajánlatok gondolata is kiborított. Az iskolai menza túlsózott levesei és íztelen krumplipüréje egy hét alatt leszerepelt, az igényes tésztázókat pedig nem bírta napi szinten a pénztárcám. Akkor jött a VegaCity.

Az én étvágyamat tökéletesen kielégítették a kis adag főzelékek, amit 450 forintért kaphatsz, de a nagy adag is baráti, 550 forint. A napi kínálatban szerepelnek levesek is ugyanennyiért, egytálételek 590 és 890 forintért, menü pedig 1200-ért.

Az étlap állandó versenyzői a hamburgerek (890 forint) különböző zöldségpogácsákkal és a szejtán gyros pitában 890, tálban pedig 1190 forintért. Ezen kívül a vegánok itt olyan ételeket is találhatnak, amiket amúgy növényi alapon nehezebb levadászni, mint egy bengáli tigrist: süteményeket és sushit. Ha pedig valami könnyűre vágysz, kóstold meg a salátákat vagy a friss gyümölcs- és zöldségleveket.

Cím: Budapest, Múzeum krt. 23-15.

Vegakuckó

Számomra a legnagyobb örömöt az jelenti, hogy elkezdtünk átlendülni azon, hogy a vega ételeket csak vegetáriánusok eszik, ehetik. Sok húsevő, csupán a zöldség vagy az új ízélmények iránti szeretetéből szívesen tér be vega helyekre is.

"Bár én nem vagyok vegetáriánus, elég kevés húst eszem. Szeretném a figyelmed felhívni a Boráros tér közelében található Vegakuckóra, én általában itt szerzem be a húsmentes ebédeket, ha dolgozom. Szerintem nagyon izgalmas az ételkínálatuk, és nagyon kedves a kiszolgálás" – írta egy olvasónk, és nekem örül a szívem.

Ugyan még nem jártam a Vegakuckóban, mindenképpen betervezem. A VegaCityhez hasonló étkezde, aminek a napi ajánlatát lelesheted aFacebook oldalukról. Ehetsz levest, egytál- vagy rakott ételt, főzeléket és palacsintát vagy akár mártogatóst. Kérhetsz két fogásos napi menüt 1190 forintért levessel és főzelékkel vagy egytálétellel, vagy három fogásosat 1350 forintért, amihez még jön egy burgonyalángos, egy palacsinta vagy kávé.

Cím: Budapest, Boráros tér 3.

TÖKMAG Vegan Street Food

Többször megállapítottam már, hogy nem szabad ebédidőben gasztro cikkeket írnom, de azt hiszem, a Tökmag a munkaidőm végén is lázba hozna, ráadásul már számtalanszor megfogadtam, hogy meglátogatom. Azt írtátok, hogy a város egyik legjobb hamburgereit itt lehet kapni.

Super Squash Burger Love ❤😁 #tokmagvegan #veganburger #veganstreetfood Fotó: @doraiklodi ❤

Tökmag Vegan Street Food (@tokmagvegan) által megosztott bejegyzés,

Ahogy a menüt nézegettem, azon gondolkodtam, hogy egy olyan helyen, ahol kaphatsz szuper tökös burgert vagy éppen céklaburgert (1490 forintért), miért ennél szendvicset? Nos valószínűleg azért, mert olyan csodálatos a kínálat. Van vegán körözöttes (750 forint) és a korianderes-bazsalikomos tofucsíkos (990 forint) szendó is. Köretnek választhatsz burgonyachipset (350 forint) vagy zöldségchipset (450 forint), a leveskínálat pedig naponta változik.

Cím: Budapest, Hollán Ernő utca 5.

Vega Life

Rövid ideje dolgozom irodában, de már sejtem, hogy a heti ebédrendelés egy igazán praktikus ötlet. Megsprólja az esti vagy a kora hajnali főzőcskézést, a futtában vásárolt szendvicseket, amik délre többé-kevésbe elveszítik fénykori bájukat, vagy a munka utáni falásokat az első gyorsétteremben. Tartottam viszont tőle, hogy a legtöbb ételfutár vega kínálata vagy a rántott sajtban és zöldségtársaiban merül ki, vagy egy héten csak egyszer tartanak vega napot az egészség jegyében. Bevallom, lusta voltam utánanézni.

A Vega Life honlapjának az átböngészése után rájöttem, hogy ez a mulasztás hiba volt a részemről. Rendelhetek tőlük leveseket, indiait, bevált kedvenceket (890 forinttól), szendvicseket (520 forinttól) és édességeket (580 forinttól), ráadásul tekintettel vannak a laktóz- és gluténérzékenyekre is.

Slow Foodiez

Ha neked nem olyan rohanás az életed, mint az enyém, és van időd arra, hogy nyugodtan beülj egy étterembe és kényelmesen megeszegesd az ebédedet, tanulmányozd át a Slow Foodiez ajánlatát. Nálam azért is nyerő, mert márciusban belekezdtem a pálmaolaj böjtbe, ez az étterem pedig a Felelős Gasztrohős Fenntartható Vendéglátóhelyek elnevezésű listáján is szerepel, tehát nem használnak pálmaolajat az ételeik elkészítésekor.

Betérhetsz reggelire (950 forinttól) vagy ebédre levessel (560 forinttól) és főétellel (850 forinttól), van meleg sütőtökkrém levesük, nyers vegán sushijuk vagy tölött káposztájuk is. A desszertek között a vegánok is válogathatnak (500 forinttól).

Cím: Budapest, Szondi utca 11. 

Matrojska Kroshka

Kolléganőm, Alma ajánlotta figyelmembe az újra megnyílt Matrojskát, ami a tulajonos, Juhász Natasa életmódváltásával együtt arculatváltáson is átesett, és ma már kizárólag vegetariánus és vegán ételeket kínálnak, mindamellett megtartották az orosz vonal egy részét is. Úgy tűnik, Budapest gasztrotérképe egyre csak zöldül.

Az étterem a Lőrinc pap tér helyett a Kálvin térhez közel, a Baross utcában nyitotta meg kapuit Matrojska Kroshka néven, ami rám nézve azért veszélyes, mert közeledik a szakdogám leadása, és a Szabó Ervin Könyvtár, a végzős egyetemisták bázisa igencsak közel van hozzá.

A belvárosi fekvéshez képest az árak sem vészesek. A hetente változó étlapról választhatsz levest (580 forintért), helyben sült buciból készült burgereket (1180 forintért) és az orosz pelmenyit, vagyis töltött tésztát három féle választható szósszal (1380 forintért). A menüdet is variálhatod, kérhetsz kétféle levest (1050 forintért), levest burgerrel (1650 forintért) vagy levest egy adag pelmenyivel (1780 forintért).

 Cím: Budapest, Baross utca 6. 

Vidéken is vannak jó vega helyek?

Ha ismertek vidéken is jó vega éttermeket, írjátok meg nekünk az irokaszerknek@divany.hu-ra!

Oszd meg másokkal is!
Mustra