Párizsi divathét: nosztalgiázik a Chanel, lázad a Dior

Divat lesz a blézer ruha és jön a patchwork. Mutatjuk, miben járunk a francia sztártervezők szerint!

Utolsó állomásához érkezett a 2018-as őszi-téli kollekciókat felvonultató divathét. A párizsi divatházak bemutatóit elnézve tényleg menő lesz a kockás, az újragondolt blézer, jönnek az övek és visszatér a motoros dzseki. A hajtás után mutatjuk, hogy miben járunk a például a Chanel, a Dior vagy a Louis Vuitton szerint!

Nosztalgikus, romantikus hangulatba került a Chanel

“Mindig is szerettem az őszt. Főleg az indián nyarat, a lehulló leveleivel. Csodálatos hangulata van” – mondta a Vogue riporterének Karl Lagerfeld, aki ezúttal egy őszi erdőt rendeztetett be a párizsi Grand Palais épületében. A természet egyébként már korábban is megihlette a luxusmárka kreatív tervezőjét, láthattunk már hasonlót a hamburgi Métiers d'Art shown és a rózsakerttel, zúgó vízeséssel illetve sziklaszirtekkel felturbózott haute couture bemutatókon is.

A 84 éves tervező olyan anyagokat, fazonokat és kiegészítőket használt, amik már divatban voltak Kaia Gerber (Cindy Crawford villámgyorsan befutott lánya) megszületése előtt is. Azaz menő lesz a 70-es és a 80-as évek stílusa szerint öltözködni és felkapottak lesznek a 90-es évek túlméretezett, dupla C logóval ellátott ékszerei. A Chanel kollekcióból szerettük a tollal díszített kabátokat, az arany csizmákat, a harsány színeket kapott sálakat és a levélnyomatos darabokat.

A Dior és az 1968-as diáklázadás

Ötven évvel ezelőtt, 1968 májusában új fejezet vette kezdetét a kultúra és a politika történetében azzal, hogy a párizsi egyetem nanterre-i fakultásán a diákok elégedetlenségüknek adtak hangot az egyetemi oktatás körülményei (szexuális szabadság, zsúfolt egyetemek, oktatás minősége, felszereltség hiánya, elhelyezkedési problémák) miatt és elfoglalták az egyetem tanácstermét.

A francia divatház vezető tervezője, Maria Grazia Chiuri persze utánanézett, hogy mit is csinált a Dior abban az időben. A kutatást követően olyan régi fekete-fehér fotókra bukkant, melyeken fiatal nők azért tüntetgettek a Dior butikok előtt, mert elfogyott (!!!) a miniszoknya. És valójában a változás szele mindenkit arcon csapott abban az évben, még a Diort is. Marc Bohan például akkor indította be a Miss Diort, a luxusmárka első ready-to-wear vonalát, aminek köszönhetően már nemcsak méretre készített haute couture ruhákat árultak.

Chiuri szerint a divat mindig is jól reflektált bizonyos korszakokra, az elmúlt időszakban volt aki a Trump rémálmot, volt aki feminista vonalat építette be kollekcióiba. Nincs ez máshogy a Diornál sem, ahol az egymás követő negyedik szezonban kerültek hangzatos szlogenek és logók a ruhákra, de reprodukáltak egypár lázadóbb, hatvanas évek stílusát idéző fazont és motívumot (virágminta, horgolt ruha, patchwork), és mindezt luxuskivitelben. Persze nem Chiuri az első és egyetlen olyan dizájner, aki feldolgozza a 60-as éveket, fellázad a korrupt kormány, a fogyasztói társadalom és a kapitalizmus ellen, de azt el kell ismerni, hogy profin ültette át a világról alkotott véleményét a kifutóra.

Louis Vuitton a francia sikk rajongóinak

A divatház sci-fi és építészet rajongó tervezője, Nicolas Ghesquiére jól láthatóan szereti a rámpás kifutókat. Emlékeztek, 2016-ban Oscar Niemeyer Nitero-i kortárs múzeumában mutatta be Resort kollekcióját Rio de Janeiróban. Ezúttal az 1850-as években épült Cour Lefuel lovas rámpájára esett Ghesquiére választása, akinek új kollekciójának fő témái a mash-upok és a hibridek voltak és eléggé megosztóan nyilatkoztak róla a kritikusok a showt követően. A divatház nagy rajongója a francia first lady, Brigitte Macron, így már alig várjuk, hogy megjelenjen a Louis Vuitton által készített gyöngydíszítésű zakóban vagy asszimetrikus felsőrészben valamelyik hivatalos eseményen. Kattintsatok a galériára és nézzétek meg, hogy mi lesz a divat a vezető luxusmárkák szerint!

Magyar modellek Párizsban

A New York-i, londoni és milánói kifutókhoz hasonlóan a francia divatfővárosban is dolgoztak magyar modellek a divathét alatt. Scherzer Zorka bemutatott például a Diornak, Rajzák Kinga a Nina Riccinek, Adamik Luca pedig a Junya Watanabe-nek. A galériára kattintva mutatjuk a legjobb pillanatokat!

+1 Kedvencek

A párizsi tervezők szerint divat lesz a mustársárga, a zöld és a szürke, de felkapottak lesznek a kockás valamint a virágos nyomatok, a színes lencsés napszemüvegek és a dizájner övek a szezonban. A galériára kattintva mutatjuk, hogy lesz a trend a Valentino, a Givenchy vagy Thom Browne szerint!

Oszd meg másokkal is!
Mustra