Divattöri: neked volt Trapper farmered?

Emlékszel még a Trapperre? Talán van is a szekrényedben? Tudtad, hogy most is lehet kapni? Elmondjuk, hogy mi volt a titka a szocializmus farmerének.

Hogyan készült a Trapper farmer? Mennyire volt menő a szocializmusban a Levi's? Dr. Müller Fruzsina előadásán jártunk, aki német nyelven megjelent Jeanssozialismus, vagyis Farmerszocializmus című könyvében és a divat és a szocializmus viszonyával foglalkozik. A hetvenes, nyolcvanas évek ikonikus ruhadarabjáról, a Trapper farmerről hoztunk néhány érdekességet.

A tiltott farmer

 Az 50-es években szinte lehetetlen volt farmerhez jutni, Kádár mint nyugati, kapitalista terméket tartotta számon, ami megtűrhetetlen volt az országban, a viseletét a hatalom elleni lázadásnak tekintette. Könnyen előfordult, hogy akit farmerben csíptek fülön az utcán, netalántán még hosszú hajat is viselt, kérdés nélkül bevitték. Sokáig nem is lehetett itthon kapni, csak a nyugatról érkező segélycsomagokból, és a külföldi utak során lehetett hozzájutni. 

Hordhatod, de nem ajánlott

A hatvanas évek vége felé Kádár politikája megengedőbb irányt vett az öltözködést tekintve, egyértelművé vált,  a farmer olyan népszerűségnek örvend, hogy lehetetlen betiltani. Ennek ellenére a viselete még sokáig nem számított elfogadottnak, a 70-es évek végig rossz szemmel néztek a fiatalok kedvenc ruhadarabjává váló farmerre. Sokan a csöves vagy a hippi szubkultúrával is összefüggésbe hozták, ez valószínűleg nem segített a korabeli megítélésén. Több magazin is fejtegetésekbe bocsátkozott, vajon illik-e farmert hordani vagy sem. A vita két pólusán a Nők Lapja és az IM állt. Bár az ifjúsági eseményeken a fellépők bátran viselhették, a rendezvényre érkezőknél a dress code az öltöny - makkos cipő kombináció maradt. 

Berobban a Trapper

Kádár rájött, hogy úgy legitimálhatja a szocialista rendszert, ha emeli az életszínvonalat, beletörődött a farmer térhódításába is, és 1977-ben elindította a farmerprogramot. Különböző vállalatokat bízott meg azzal, hogy állítsanak elő farmer anyagot, azonban egyedül a Trappert sikerült nyugati minőségben legyártani. 1978-ban pályázatot írtak ki a márka nevére, aminek fődíja 500 forint volt. A Trapper név lett a befutó - jelentése prémvadász, ami hangulatában Amerikát idézi meg. Az egyik reklámplakátján szakállas, western csizmás férfi állt talpig farmerben a háttérben egy vonattal, szintén nyugati életérzést keltve.

fortepan 89645
Urbán Tamás / Fortepan

A szocialista országok között Magyarországon egyedülállóvá nőtte ki magát a farmeripar, olyannira, hogy Romániában például remek csereértékkel rendelkezett a ruhadarab, egy-két nadrágot egy autóra is el lehett cserélni. 1978-tól 1982-ig a budakalászi Lenfonó és Szövőipari Vállalat gyártotta. A nadrágot csak egyenes szárral és répa fazonnal lehetett kapni. 

"Trapper farmer drága kincs, jó ha van, de jobb, ha nincs"

Bár a Trapper farmerrel a fiatalokat szerették volna megcélozni, vágyálmuk továbrra is a Lee Cooper és a Levi's maradt. A "Trapper farmer drága kincs, jó ha van, de jobb, ha nincs" hangzatú szlogen a hetvenes években terjedt el ismeretlen szerzőtől, és szájhagyomány útján vált ismertté. A retrotrendek újraéledésével 2005 óta ismét kapható az eredeti szabásminta alapján gyártott Trapper farmer.

Oszd meg másokkal is!
Mustra