Az év étterme a Costes, a legjobb pizza Miskolcon van

Átadták a Dining Guide díjakat: Magyarország legjobb étterme továbbra is a Costes, ahol Palágyi Eszter irányítja a konyhát, az ország legjobb street foodjáért pedig Miskolcra kell menni.

A Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díjátadó gálát február 19-én rendezték meg a Várkert Bazárban. A legjobb hazai éttermek listája mellett kiderült többek között, hogy melyik az ország legjobb street food helye, vagy hogy ki az év séfje. Idén újításként életműdíjat is osztottak, és a cukrászdákat is listázták, bár ahogyan korábban írtuk, utóbbiakért nem voltak különösebben oda a szakértők.

Michelin-csillagos olasz séfek a tesztelők között

A legjobb helyek listája a Dining Guide tesztelőinek, és külföldi szaktekintélyek: Enrico Cerea – a három Michelin-csillagos olaszországi étterem, a Da Vittorio séfje és tulajdonosa –, Fausto Arrighi – az olasz Michelin Guide korábbi igazgatója nevéhez 180 kiadott csillag kötődik –, és Nicola Portinari – a kétcsillagos La Peca konyhafőnöke –, véleményéből állt össze.

Hogyan alakul ki a végeredmény?

A Dining Guide szerkesztősége több mint 200 étterem meglátogatását követően dönti el az éttermek TOP100-as listáját. Anonim tesztelők ezt követően az év folyamán többször is ellátogatnak a helyekre. A legjobb 20 éttermet nemzetközi szaktekintélyek vizsgálják meg, így alakul ki a legjobb 10 étterem sorrendje. Volkswagen-Dining Guide Étteremkalauz több mint 200 hazai étterem leírását tartalmazza, több mint 100 street food helyet és 65 cukrászdát listáz.

A fődíj bejelentése előtt a különdíjakat osztották ki. Az év cukrászdája díjat a Mihályi Patisserie kapta, mely Mihályi László tulajdonos, cukrász ikonikussá vált váci cukrászdája. Szintén újdonság, hogy az éttermek borlapját is vizsgálták, a legjobbnak a Borkonyháét találták. Az év legjobb street food helyének díját a Dudás Szilárd és Dudás Szabolcs testvérek által jegyzett miskolci Pizza, Kávé, Világbéke zsebelte be. Az év fiatal séftehetsége díjat Kovács Péter, a Tama séfje kapta, az év séfje pedig a St. Andrea Borbárban dolgozó Barna Ádám lett. A leginnovatívabb konyha az Innioé, melynek konyháját egy séfpáros, Tóth Szilárd és Sajben Csaba vezeti. Az év legígéretesebb konyhája díjat egy régi motoros új étterme kapta: a Fáma séfje, Huszár Krisztián vette át.

Megszokott szereplők és új belépők

Az év étterme birtokosa 2018-ban a Palágyi Eszter vezette Michelin csillagos Costes 93 ponttal. "A Costes nyitása óta vezető szerepet vállal a modern magyar gasztronómia megteremtésében. A Palágyi Eszter vezetésével működő fine dining konyha továbbra is stabilan és kiemelkedő színvonalon teljesít. A kompromisszumok nélkül dolgozó séf még inkább törekszik arra, hogy az eddiginél is magyarosabb konyhát vigyen, mindezt a Costes stílusához igazodó, haladó felfogásban. Az étlapon magyar tokhalból, pisztrángból, pontyból, csukából, szarvasból és kacsamájból készített ételekkel találkozhatunk. Az étterem a borajánlataival is láthatóan törekszik a magyar régió megjelenítésére" – írja róla a Dining Guide.

A Costest követi 92+ ponttal a Borkonyha, mely javított tavalyi helyezésén. "A Borkonyha konyháját vezető Sárközi Ákos séf a televíziózás irányába tett kitérője után érezhetően intenzívebben van jelen az étteremben, ami jó hatással van Magyarország első Michelin-csillagos bisztrójára" – fogalmaz az étteremkalauz.

92 ponttal az Onyx következik. "Mészáros Ádám séf rátalált a saját útjára, precíz és megbízható, és folyamatosan stabilan teljesíti azokat az elvárásokat, amelyek egy nagy forgalmú, belvárosi, csúcskategóriás budapesti étteremmel kapcsolatban felmerülhetnek. Az Onyx étterem a mai napig az egyik legjobb étterem Magyarországon" – áll a Dining Guide jellemzésében,

Szintén 92 pontos a Bábel, melyet idén már egyedül Veres István séf visz. Innováció, „nordic kitchen”, kortárs dizájn – ezek az étteremmel kapcsolatos legfontosabb kulcsszavak.

A Costes Downtown szintén 92 pontot érdemelt, ebédmenüje és annak ár-érték aránya ebben a magas kategóriában szinte egyedülálló, szintén nem elhanyagolható, hogy az egyik legerősebb (szállodai) reggelit prezentálja Budapesten.

91 ponttal szerepel a kalauzban a Stand25, mint új belépő. Széll Tamás és Szulló Szabina piaci bisztró koncepciója a Lyonban vagy Barcelonában megismert, régóta jól működő piacéttermek mintáján alapul. "Az ő jelenlétük a TOP10-es listában némi magyarázatra szorul. Idén ugyanis valójában a TOP10 étterem 10+2 éttermet takar. Mivel a Dining Guide elsősorban azon szempont szerint értékeli az éttermeket, hogy hogyan felelnek meg a tőlük elvárható szintnek, két olyan éttermet is a legjobbak közé soroltak, amely nem tekinthető klasszikus csúcsétteremnek, mert progresszív étlappal, kötetlenebb stílusban és informálisabb szervízzel dolgozik. Ettől függetlenül azonban kétség kívül csúcskategóriás" – írja közleményében az étteremkalauz. A Stand25 mellett egyébként így került még 90 ponttal a legjobb éttermek közé a Garai Ádám és Ádám Csaba vezette Olimpia.

Huszár Krisztián étterme a Fáma 91 pontos, szintén 91 pontos a Mizsei János séf által vezetett MÁK, mely megbízható és állandó szereplője a tízes listának. Tavaly új belépő volt, idén tartja magát 91 ponttal a St. Andrea Borbár. Sok év után végre egy vidéki étterem is bekerült a Dining Guide TOP 10-es listájára. Az Anyukám Mondta 90 pontot érdemelt. A TOP10+2-es listát Magyarország legrégebbi fine dining étterme, az Arany Kaviár zárja, mely több mint 20 éve meghatározó étterme hazánknak.

Miért mindig ugyanazok vannak a listán? 

A 2018-as díjazottak listáját látva, lehet az az érzésünk, hogy a hazai gasztronómia nem tud új arcokat felmutatni, és évről évről ugyanazok a nevek, éttermek cserélődnek a listák élbolyában. Herczeg Zoltán gasztronómiai szakértő, a Dining Guide éttermi tesztjeinek vezetője ezzel kapcsolatban kiemelte:

„A fejlődés ütemének gyorsaságát a minőségre fogékony fogyasztói tömeg tudja befolyásolni. Effajta tömegnek ma még hiányában vagyunk. Az a megállapítás valós, hogy a már jelenlévő arcok nem tűnnek el. A minőséget képviselő emberek elérnek egy olyan életkorba és helyzetbe, amikor objektíven értékelhető eredményeket tudnak létrehozni, őket természetesen nem lehet néhány év után elfelejteni. Egy Massimo Bottura vagy Dominique Crenn a saját országában nem tűnik el azért, mert tavaly ő volt a legjobb. Ha valaki a teljesítményével eléri a professzionalitás szintjét, természetes, hogy éveken keresztül szemünk előtt marad. Mennyire unalmas a kenyér, mert minden nap esszük, és unalmas a kávé, mert minden nap isszuk? Ha így nézzük, maga a gasztronómia is egy unalmas műfaj, hiszen legalább ezerszer étkezünk egy évben, nem lehet minden nap új történetet építeni, valami teljesen újat felfedezni. Ez egy teljesen normális dolog. Szerintem maga a megközelítés rossz, ha valaki ezt unalmasnak gondolja. Az unalmas ugyanis nem egyenlő a mindennapossal. Sokkal türelmesebbnek és elfogadóbbnak kellene lennünk.”

A díjazottak 

Az év étterme: Costes

Különdíjak:

 • Az év cukrászdája: Mihályi Patisserie
 • Az év street food helye: Pizza, Kávé, Világbéke
 • Az év borlapja: Borkonyha
 • Az év ifjú séftehetsége: Kovács Péter – Tama
 • Az év innovatív konyhája: Innio – Tóth Szilárd és Sajben Csaba séfpáros
 • Az év legígéretesebb konyhája: Fáma – Huszár Krisztián séf
 • Az év séfje: Barna Ádám – St. Andrea Borbár
 • Életműdíj: Rosenstein Tibor

TOP 10+2 ÉTTEREM:

 • Anyukám Mondta – Dudás Szabolcs séf
 • Arany Kaviár – Kanász László séf
 • Babel – Veres István, séf
 • Borkonyha – Sárközi Ákos, séf
 • Costes – Palágyi Eszter, séf
 • Costes Downtown – Tiago Sabarigo, séf
 • Fáma – Huszár Krisztián, séf
 • MÁK – Mizsei János, séf
 • Olimpia – Ádám Csaba, Garai Ádám, séfek
 • Onyx – Mészáros Ádám, séf
 • St. Andrea Borbár – Barna Ádám, séf
 • Stand25 – Szulló Szabina, Széll Tamás séfpáros

A 10 LEGJOBB VIDÉKI ÉTTEREM:

 1. Anyukám mondta
 2. Kistücsök
 3. Platán
 4. Sauska48
 5. Sparhelt
 6. Tiszavirág
 7. Villa Medici Mild
 8. Macok
 9. Pajta
 10. Viator
Mustra