Nem ciki Katalin hercegnét másolni! – 7 stílustipp Schiffer Miklóstól

Te is odafigyelsz a minőségre a ruhavásárlásnál? Reggel csak magadra kapod a legfelső ruhát, amit a szekrényben találsz, vagy alaposan átgondolod a szetted? Schiffer Miklós tanácsival segítünk, hogy egy átgondolt ruhatárral te is magabiztos stílusra tehess szert.

"Az igényes megjelenés többet árul el egy emberről, mint egy fennkölt gondolat" – mondta Mark Twain, és ezt vallja Schiffer Miklós stílusszakértő is. A Kossuth Klub After Work rendezvénysorozatán (melynek következő vendége Hevesi Krisztina pszichológus lesz) beszélt stílusról, divatról, ízlésről és ezek kapcsolatáról. Elmentünk meghallgatni.

A sor vége a kétszárnyú bejárati ajtóig kígyózik. Türelmetlenül topognak a magassarkú csizmák, és amikor végre lekerülnek a kabátok a ruhatárnál, előtűnnek az estére gondosan összeválogatott szettek. A többség a klasszikus szoknya-blúz stílust képviseli – látszik, hogy a mester tanácsain edződtek –, de mindenkin ott van az a bizonyos izgalmas kiegészítő is, legyen szó színes táskákról vagy hangsúlyos ékszerekről. Az előttem álló nő nyaka köré például egy bébiróka tekeredik. Az előadásra minden jegy elkelt, megtöltjük az emeleti termet. Schiffer Miklós sötétkék öltönyben, fehér ingben érkezik, és belekezd az előadásba arról, hogy mi mindent kell tudnunk a stílusról.

1. A stílus fontosabb, mint a divat

2018 a szélsőséges divat éve, elmosódtak a határok a női és a férfi vonalvezetés és színek között, előtérbe kerültek a az össze nem illő darabok, minták és formák. Változó világban élünk, a trendek évente változnak, mégsem az a lényeg, hogy ész nélkül vásároljuk fel a legújabb kollekciókat. Vegyük ki belőlük azt, ami illeszkedik a személyiségünkhöz. A stílusunkat folyamatosan építhetjük, ez tesz egyedivé a divattal szemben, ami csak általánosít.

GettyImages-500824654
Anwar Hussein / Getty Images Hungary

2. A stílus kitalált, egyéniséghez illő és emlékezetes

A stílusunkat magunk találjuk ki. Az viszont fontos, hogy illeszkedjen a személyiségükhöz, a választott ruhadarabok pedig a élethelyzethez, amelyben viseljük őket. Legyünk eredetiek és emlékezetesek. Nem az a fontos, hogy mit gondolnak rólunk, amikor belépünk egy terembe, hanem az, amikor elhagyjuk – mondja Schiffer Miklós. Félre ne értsük, ne a ruhára emlékezzenek – az emberre.

3. A választásaink mögött legyen gondolat

"Ami a stílustól megkülönbözteti a divatot, az a minőség" – vallja Giorgio Armani, és nem csak a ruha minőségére utal, hanem arra a gondolatra, amivel alakítjuk azt. Fejezzük ki az öltözködésünkön keresztül a világról és önmagunkról alkotott képüket. 

4. Fontos a minőség

Gondoljuk át, hogy érdemes-e fast fashion darabokba fektetni a minőség oltárán. Lehet, hogy egy jó bőrcipő vagy egy márkás kosztüm többe kerül, ha nagy neveknél vásároljuk meg őket, de a minőség még akkor is velünk marad, ha az árát már régen elfelejtettük.

Oprah Winfrey
Oprah WinfreyJason LaVeris / Getty Images Hungary

5. A stílus nem kor vagy alkat kérdése

Ne higgyük azt, hogy csak modell alkattal és fiatalon miénk a stílus kiváltsága. Gondoljunk csak Oprah Winfey-re vagy Iris Apfelre. Derítsük ki, hogy milyen formák és minták állnak a legjobban rajtunk, és ne felejtsük el, hogy a kor nem egyenlő az öregséggel. Christian Dior szerint jó úton járunk, ha minél érettebbek vagyunk, annál letisztultabb a stílusunk. 

Iris Apfel
Iris ApfelMike Pont / Getty Images Hungary

6. Kövessük az ikonokat

Nem szégyen ihletet meríteni más ruhatárából, főleg, ha olyan olyan dívákról van szó, mint például Angelina Jolie vagy az elegáns vonalat képviselő Katalin hercegné. Bátran forduljunk a nagy klasszikusok felé – Audrey Hepburn sosem megy ki a divatból. Ebben az esetben is tartsuk szem előtt az alkatunkat és korunkat.

Audrey Hepburn
Audrey HepburnHulton Archive / Getty Images Hungary

7. Az önismeret a stílus alapja

Ha jól ismerjük magunkat, nyert ügyünk van. Arra mégis vigyázzunk, hogy annak megfelelően öltözködjük, amilyenek vagyunk, és ne olyannak, amilyenek lenni szeretnénk. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek