Bírod az erőset? Chilizz be a hétvégén!

Mutatjuk, hogyan készül a pikáns avokádóleves, az indiai chilis bab és az almás zselé!

Most, hogy a Hajdú-Bihar megyei Kabán található Chili Hungária Manufaktúra feltette Magyarországot a világ chilitérképére, gondoltam, megosztok veletek három különleges csípős paprikás receptet. A hajtás után találod, hogy hogyan készül a paradicsomos avokádóleves, az indiai vega chilis bab és a pikáns almás chilizselé!

Paradicsomos avokádóleves

Hidegen és melegen is egyaránt jó.

Hozzávalók:

2 db érett avokádó

5 dl sűrített paradicsom

fél dl olívaolaj

1 db zöldcitrom

1 pohár tejföl

1 fej hagyma

2 duci gerezd fokhagyma.

5 dl zöldség-, vagy húsleveslé

fél csokor koriander

fél dl tequila

1 mokkáskanál őrölt chili paprika

só, bors ,1 teáskanál mexikói fűszerkeverék

GettyImages-539977271
Fairfax Media / Getty Images Hungary

Elkészítés:

Az avokádót meghámozzuk, leválasztjuk a magjától és kockára vágjuk. Beletesszük a turmixba, meglocsoljuk a zöldcitrom levével. A megtisztított, apróra vágott lilahagymát, és az összezúzott fokhagymát üvegesre pároljuk a felmelegített olajon. Az összeturmixolt avokádót átforgatjuk a hagymás alapon. Fűszerezzük, beleöntjük a tejfölt és a paradicsompürét, felöntjük alaplével. Összeforraljuk, és megmosott, apróra vágott korianderrel meghintjük. Reszelt sajttal, nachos-szal tálaljuk.

Indiai chilis bab pirított kesudióval

Elképesztő kulináris élvezetet nyújt a kókuszkrémmel lágyított paradicsomszósz korianderrel, naranccsal és ropogós pirított kesudióval. Én aprószemű szárított zöldbabot használtam, de természetesen ki-ki maga döntheti el, mivel próbálja ki – meggyőződésem, hogy bármilyen hüvelyessel remekül működik, akár még borsóval is.

Hozzávalók

2 nagy fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 kanál kókuszzsír (vagy olívaolaj, és ha minden kötél szakad, repce vagy napraforgóolaj)

2 konzerv, vagy két csésze egy nappal korábban beáztatott, két órán át főtt bab

1 aprított paradicsomkonzerv, vagy 6 szem paradicsom apróra vágva

2 szem kaliforniai paprika

2 szál nagyobb sárgarépa (de édesburgonyával és krumplival is remekül működik)

2 szál angolzeller

1 szem erőspaprika

1 narancs héja és leve

Fél-fél csokor petrezselyem bazsalikom (de oregánó és korianderzöld is mehet bele)

1 csomag kesudió

1 cm-nyi friss gyömbér

1 nagy pohár kókusztej

Fél liter paradicsomlé

Fűszerek közül ezekkel kreatívkodj, és ne ijedj meg, ha valamelyik épp nincs raktáron: só, bors, fahéj, babérlevél, csili, és pirospaprika, őrölt koriander, babérlevél, kurkuma, őrölt római kömény.

Elkészítés:

Felkockázom a fokhagymát, hagymát, paprikát, sárgarépát, és a paradicsomot – mindet olyan kicsire, amilyenre csak tudom (vagy türelmem van). A zsiradékot egy nagy lábosba kanalazom, és amikor felforrósodik, beleszórom fokhagymát, majd amíg pirul, alaposan megkínálom a fűszerekkel. Mehet rá a só, bors, a csili, és a többi – kivéve a babérlevelet és a zöldfűszereket - végül pedig a meghámozott, apróra vágott gyömbér is.

Mikor már úgy serceg, a hagymát is rákanalazom, és közepes lángon pirítom-párolom, míg karamellszínű nem lesz. Ekkor mehet bele a paprika is – ezt is alaposan megsütöm, mintha csak rántotta alapot készítenék. Ha nagyon kiszárad, időnként belepréselek egy-egy kortyot a félbevágott narancsokból.

5653318 a598932debd5fc1b4b9e18687541499e x
Steiner Kristóf / Dívány.hu / Steiner Kristóf

Most jönnek a répakockák – ezeket is megforgatom a fűszeres alapon. Erősebbre veszem a lángot, és pirítgatom őket, hogy minden oldalukon kissé megpuhuljanak. Ideális esetben ekkorra egy nagyon intenzív ízű és illatú curryalapot kapunk – amelyet természetesen lazítani kell, mert ebben a formájában minimum kétszer csíp.

Ekkor jő el a paradicsom ideje. A kis kockákat a sercegő zölségekre küldöm, és hagyom, hogy kissé megfonnyadjanak, mint a szárított paradicsom. Ha ez megvan, mehet bele a paradicsomlé, és a babérlevél is. Megvárom amíg ismét felforr, kis darabokban belehámozom a narancs héját – csodálatos lesz ráharapni majd, mikor a legkevésbé számítok rá. Eztán fedővel letakarva, közepes lángon nagyjából 15 percig békén is hagyom.

5653324 a1a4aa29bd4c6ea0101507810ab35c34 x
Steiner Kristóf / Dívány.hu / Steiner Kristóf

Közben a zöldfűszereket apróra vágom, a kesudiót egy száraz serpenyőben megpirítom, és főzök egy adag rizst – az én kedvencem az indiai kajákhoz a basmati rizs, szinte teljesen “szüzen”: szegfűszeggel, babérlevéllel, sóval főzve, de természetesen ahány ház, annyi rizsa.

Ha letelt az idő, a lábosba öntöm a főtt babot – legyen szó konzervről, fagyasztott változatról, vagy korábban beáztatott, előfőzött verzióról. Alaposan megkavarom, és mintegy húsz perc alatt készre főzöm, ám nem hagyom magára: minden alkalommal, mikor túl sűrűnek tűnik, töltök bele egy kicsit a kókusztejből.

A főzés utolsó öt percében beleszórom az indiai csilisbabba a zöldfűszerek felét – a másik felét egyszerűen az asztalra teszem, tálaláskor mindenki úgy adagolhatja magának, ahogy neki tetszik. Ugyanez a helyzet a pirított kesudióval is: előbb egy adag rizst pakolok a tányéromra, majd egy (vagy két) nagy kanál curry-t, végül pedig megfejelem a kesudióval.

Pikáns Almás Chilizselé

Mindenkinek van olyan barátja/rokona/üzletfele, aki rajong a csípős ízekért – nekik ez ideális saját készítésű ajándék. Ez egy 2 in 1 menet, mert a végén kapunk egy üveg átlátszó zselét, és egy adag kicsit tartalmasabb, pikáns, dzsemállagú krémet.

Az almák héjában található pektin elég lesz a zselés állaghoz, a tartalmasabb almás-chilis dzsemhez pedig elég egy kevés pektin vagy dzsemfix, amit pótlólag teszünk hozzá.

Hozzávalók ( 1,5 dl átlátszó zselé és 2 dl tartalmasabb almás chilizselé)

30 dkg alma (keményebb húsú, pl. Golden)

3 nagyobb thai chilipaprika

2 dl almaecet

20 dkg cukor

csipet só

1 teáskanál 2:1 befőző zseléfix (vagy harmad teáskanál pektin)

14075488 f5233f467c67abaea9cc0496701d368d wm
Piszke / Dívány.hu / Piszke

Elkészítés

 A paprikákat félbevágjuk, kimagozzuk és apróra vágjuk. (Kesztyűben dolgozzunk!) Az almákat vékonyan meghámozzuk, negyedeljük, kimagozzuk.

A paprikákat, a negyedelt almát, a levágott héját és az összes többi hozzávalót egy kisebb lábasban felforraljuk, majd jó 15-20 percig gyöngyöztetjük. Ekkorra a héj szétfő és az almák is szétesnek.

Törlőpapírral bélelt nagy fémszitán átszűrjük, a lecsorgó zselét kiforrázott üvegekbe töltjük. A megmaradt sűrű almás masszához fél dl vizet öntünk, botmixerrel pürésítjük, belekeverjük a zseléfixet (vagy pektint), még egy percig forraljuk, és szintén üvegekbe töltjük.

(Az ecet egyáltalán nem fog érződni, ha pedig nagyon csípőset szeretnénk, használjunk habanero paprikát, vagy hagyjunk pár magot is benne.)

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek