Síelnél, szánkóznál itthon? Erre indulj!

Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a legjobb síelő- és szánkózóhelyekről Bánkúttól Visegrádig. Mennyibe kerül a síjegy Eplényben, hol lehet forralt borozva pattogó tüzű kandalló előtt macskát simogatni, amikor eleged lesz a kinti időjárásból, és hol, mennyiért lehet snowboardfelszerelést bérelni? Minden kiderül.

Ahogy megérkezett az első hó, azonnal megtelt a Normafa kirándulókkal és szánkózókkal. Ott voltál te is? Ezen a hétvégén merj nagyobbat álmodni, és kirándulj egy kicsit messzebbre! Nézd meg például valamelyik hazai síterepet – a többségük ugyanis a napokban nyitott meg idén először, és a megenyhült időjárás ellenére is kitartanak. Tény, hogy nem óriási nagyok, de egy napig azért el tudnak bárkit szórakoztatni. Pláne, hogy a legtöbbnél szánkózni, hófánkozni, gőzgombócozni és forralt borozni is lehet. 

Fontos! A nyitvatartás, hóhelyzet a 2018. 01.19-én délelőtt aktuális állapotot mutatja. Indulás előtt mindenképp kattints át a pályák honlapjára, hogy megnézd, pontosan melyik pályák üzemelnek, ugyanis az, hogy nyitva a terep, még nem jelenti azt, hogy minden pályájukon van elég hó.  Ha pedig a kedvenced (legyen az akár sí-, akár szánkópálya) lemaradt volna a listáról, küldd el az irokaszerknek@divany.hu címre!

Intersport Síaréna Eplény

Nyitva? Igen, jelenleg 45 centi hó van. „Egész éjjel üzemeltek a hóágyúk, rengeteg a hó, frissen ratrakolt pálya vár!” – áll a síterep honlapján. Aktuális helyzetjelentés, nyitva tartó pályák itt.

Milyen? Ha hangos zenére, sok emberre, vagyis olyan nyüzsgésre vágysz, mint amit az Alpok felkapott síterepein megszoktál, itthon ennek a Veszprém és Zirc közé eső pályarendszernek a hangulata közelít leginkább hozzá. Korábbi évek tapasztalatai szerint hasznos korán kelni és már nyitásra (vagy még egy kicsit előbb) itt lenni, a parkolók villámgyorsan megtelnek.

Az idei szezonban már két ülős felvonó is üzemel: egy négy- és egy kétüléses, ezeken kívül még három csákányos, két tolókaros és egy műanyagköteles felvonó van. A pályarendszer 7984 méteres, 16 különböző útvonalon lehet lecsúszni – ez ugyan a hatalmas osztrák pályarendszerekhez viszonyítva viccesen kevés, hazai viszonylatban kifejezetten soknak számít. A síterep honlapja szerint náluk található Magyarország leghosszabb egyben, megállás nélkül síelhető útvonala, amely 1927 méter hosszú, és teljesen kezdőbarát szakaszokból tevődik össze. 

Mennyiért? Hétköznap a napijegy felnőtteknek 8400 forint, diákoknak és nyugdíjasoknak 7500 forint, gyerekeknek 5900 forint. Hétvégén a teljes árú 9500 forint, a diák/nyugdíjas 8500 forint, a gyerek 6700 forint. Lehet rövidebb időtartamra (2-3-4-8 órára) jegyet venni, ezek arányosan olcsóbbak. Lehet bankkártyával és SZÉP-kártyával is fizetni, a komplett ártáblázatot itt tudod végigböngészni.

Nincs cuccom! A helyszínen működik kölcsönző, online előre le lehet foglalni a felszerelést. Felnőtt sícipő egy napra 3300 forint, síléc vagy snowboard 4400 forint, bukósisak 1100 forint, a gyerekcuccok egy kicsivel olcsóbbak.

A hüttézés a legjobb téli sport! Van büfé a hegyen? Több vendéglátóipari egység is van: a hegy tetején napozásra, forraltborozásra, teázásra alkalmas kis pavilon (Körbár) működik, a völgyben önkiszolgáló étterem (Holle Anyó), kemencés büfé és gulyáspult van.

Szánkózni lehet? Nem. 

Sípark Mátraszentistván

Nyitva? Igen, a síterep honlapja szerint nyitva vannak, működik az új panorámalift, a hütte, a síkölcsönző, a síiskola és a hófánkpálya, hétvégén nyit a funpark is. Esti síelés pénteken és szombaton este 9-ig. Aktuális állapot itt.

Milyen? Eplénynél kisebb, családiasabb hangulatú terep, de hazai viszonylatban még mindig a nagyok közé tartozik: összesen 4,3 kilométernyi pálya van itt. Az idei szezon újdonsága a négyüléses lift (eddig csak húzóliftek voltak itt), emellett csákányos és bébiliftek üzemelnek, összesen 8 felvonójuk van. Az infrastruktúra itt is profi: a pályákat rendszeresen hóágyúzzák, raktrakolják, esténként kivilágítják. Én leginkább családosoknak és kezdőknek ajánlom, de egy napig a haladók is el tudnak szórakozni itt, a környezet – mind a természeti, mind az épített – nagyon szép.

Mennyiért? Félnapos és egész napos jegyekből lehet választani, a napi felnőtteknek 7000 forint, diákoknak és nyugdíjasoknak 5000 forint, gyerekeknek 6 év alatt ingyenes. A félnapos jegy felnőtteknek 6000 forint, diákoknak és nyugdíjasoknak 4000 forint. Nagycsaládosoknak kedvezmény. Fizetni SZÉP-kártyával és bankkártyával is lehet, a síjegyekre 1000 forint kaució van, amit viszont csak készpénzben lehet odaadni.

Nincs cuccom! Nem baj, van síkölcsönző, teljes garnitúrát (léc, bot, cipő vagy snowboard) felnőtteknek fél napra 5500 forintért, teljes napra 7000 forintért adnak oda, gyerekeknek fél napra 4000 forint, teljesre 5000 forint. A bukósisak plusz egy ezres. 

A hüttézés a legjobb téli sport! Van büfé a hegyenKörpanorámás bár (Rönkbár) és egy alpesi hangulatú étterem (Hóhatár hütte) is van, előbbiben meleg italok, utóbbiban olyan klasszikus sípályákon kapható ételek vannak, mint a gőzgombóc vagy a rétes.

Szánkózni lehet? Igen, hófánkokon. 5 lecsúszás 2500 forint, 10 lecsúszás 3500 forint, az árban az eszközhasználat is benne van.

Kékestető Sícentrum

Nyitva? Igen! Aktuális infó itt

Milyen? Összesen 3,1 kilométer sípálya van itt, megfelelő hóviszonyok esetén az ország legmagasabb pontjáról két irányban indulhatunk el: a déli oldal lankásabb, az északi meredekebb. A déli felső szakaszán egy csákányos és egy tányéros, valamint egy rövid tanulólift üzemel. A déli pálya kifejezetten hosszú, 1800 méteres, egészen a Veronika-rétig tart. A dolog szépséghibája, hogy ha idáig lecsúszol, csak síbusszal tudsz visszajönni, mert nincs végig felvonó. Ezen az oldalon heti háromszor éjszakai síelést is tartanak. A pálya aktuális állapotát ezen a webkamerán láthatod:

Az északi oldalon egy csákányos felvonó van, de ezt a pályát csak akkor lehet használni, ha minimum 40 centiméteres rajta a természetes hóréteg, mert ezen az oldalon környezetvédelmi okokból tilos a hóágyúzás.

Mennyiért? Itt egész napos, félnapos és esti síjegyet lehet venni. Felnőtteknek (14 éves kortól) egész napra 5500 forint, gyerekeknek (6-14 évesek) és nyugdíjasoknak 4300 forint. Fél napra felnőtteknek 4300 forint, gyerek és nyugdíjas 3200 forint. Esti jegy egységesen 3800 forint. A síbérletekre 1000 forint kauciót kell fizetni, ezt csak készpénzben fogadják el.

Nincs cuccom! A korábbi években lehetett bérelni a sípálya tetején (a tévétoronytól nem messze) található síiskolában, de konkrét árakat a neten sajnos nem találtam.

A hüttézés a legjobb téli sport! Van büfé a hegyen? Van egy önkiszolgáló (Tető étterem) és egy á la carte (Kékesi Vendégház) étterem, és egy bár (He-Do) is, nyitvatartásukról itt tudsz tájékozódni.

Szánkózni lehet? A pályán nem, de a közelben vannak szánkópályák Mátraházán, Mátrafüreden és Mátraszentimrén, további infó róluk itt.

Nagyvillám sípálya Visegrád

Nyitva? Igen, ezt írják: „vastag a hóágyúzott rész, és a felvonó nyomvonalak épek, így zavartalanul tudunk üzemelni péntek (01.19) este 21 óráig. Péntek éjszaka indítjuk hóágyúinkat is. Szombattól teljes nyitvatartást tervezünk (9-22), vasárnap reggelre végre Holle Anyó is bevetést tervez, igazi téli hangulatot varázsolva ismét a hegyen.”

Milyen? Nem ez a legmodernebb vagy a legnagyobb sípálya itthon (mindössze 1,7 kilométernyi sípálya van itt), viszont a kilátás pompás: a Fellegvár és a Duna is látszik innen. Az üzemeltetők pedig nagyon lelkesek, a hangulat családias. Van funpark, hóágyúk, ratrakok és összesen 8 húzólift. Ezt a sípályát is leginkább kezdőknek ajánlanám, de megfelelő hóviszonyok esetén a felső szakasz a haladóknak is kellemes lehet. Itt is van esti síelés, ami ilyen hangulatosan néz ki:

Mennyiért? Hétvégén 2-4-6-8 órás jegyet lehet váltani, az árak felnőtteknek 3900-4900 forint között alakulnak, a diák/nyugdíjasok 3500-4400 forint között, a gyerekek 2900-3800 forint között. Hétköznap, és minden este a felnőttjegyek 3000-3800 forint között, a diák/seniorjegyek 2700-3400 forint között, a gyerekjegyek 2300-2900 forint között alakulnak. Nagycsaládoknak, baráti társaságoknak kedvezmény.

Nincs cuccom! Van kölcsönző a helyszínen, teljes szett egész napra 5500 forint (gyerekeknek ebben az árban a bukósisak is benne van, felnőtteknek az még 1500 forint). 5000 forint kaucióra számíts.

A hüttézés a legjobb téli sport! Van büfé a hegyen? A korábbi években egy egyszerű, olcsó büfé működött a bébipálya aljában, kellemes terasszal. Idén még nem jártam erre, de erős a gyanúm, hogy létezik most is.

Szánkózni lehet? Igen, hófánkon. Egy csúszás 500 forint, 10 csúszás 4000 forint, az árban a hófánk bérlése is benne van. Hagyományos szánkópálya: a kezdőpálya mellett (150 méter hosszú), illetve a déli oldalon a bobpálya mellett (300 méter hosszú).

Dobogókői sípálya

Nyitva? Sajnos még nem. Ugyan van 5 centi hó itt is, de „a nyitás csak jelentősebb havazást követően (min. 20-25 cm hóvastagság mellett) lehetséges” – írják. Listánkra azért került fel mégis ez a kakukktojás, mert ide csak úgy, a téli hangulatért is érdemes eljönni, nagyot sétálni a havas tájban, szép kilátásban, az étterem pedig sípályától függetlenül is nyitva tart (lásd lejjebb).

Milyen itt csúszni, amikor épp üzemel? Amikor néhány éve végigjártam több hazai sípályát, messze ez volt közülük a legnyugisabb. Valószínűleg azért, mert a 2,7 kilométernyi pályához egy szem tányéros felvonó tartozik, a terep pedig meredek, inkább a gyakorlott síelőknek való. A pálya alsó szakaszán azért a kezdők is tudnak gyakorolni, a felvonót is úgy alakították ki, hogy a táv felénél, még a lankás részen ki lehessen szállni.

Mennyiért? Itt akár egy felvonózást is lehet venni, ez hétfőtől csütörtökig 400 forint, péntektől vasárnapig 500 forint. Hétköznap 3000 forintért 15 felhúzást, hétvégén 10 felhúzást kapunk. Napijegy hétköznap 3500 forint, hétvégén 4000 forint. 14 éves kor alatt a napijegy hétköznap 2500 forint, hétvégén 3000 forint.

A hüttézés a legjobb téli sport! Van büfé a hegyen? Van bizony, és nagyon hangulatos. Zsindelyes vendéglő névre hallgat, naponta 9-19 óráig van nyitva. A bizarr formájú épületet Makovecz Imre tervezte, odabent szabad tüzű kandallót, barátságos fekete macskát, egyszerű ételeket és meleg italokat kínáló éttermet találsz.

Nincs cuccom! Nem baj, péntek-szombat-vasárnap van síkölcsönző, a teljes felszerelés egy napra 4000 forint, bukósisak 1000 forint. Snowboardjuk sajnos nincs.

Szánkózni lehet? „A sípályához legközelebb szánkózásra alkalmas lejtő a sípályán túli átjátszóállomástól a sípálya tetejéig vezető kb. 200 méter hosszú szakasz (kezeletlen, díjmentes).”

Szánkópályák a kijelölteken túl

Az Index pár éve a legjobb, legeredetibb magyarországi szánkópályákat kereste, az olyan közismertek, mint a Normafa, vagy a síparkokban kialakított pályák nem számítottak. Itt a tíz legérdekesebb, amit akkor találtak. Ha a kedvenced nincs a listájukon, küldd el nekünk!

Bánkút Sícentrum

Nyitva? Igen. „A jelenlegi 12 cm-es hóréteg szombaton (01. 20) lehetővé teszi a 4., 6. és 7. (Bálvány) pályák megnyitását. A C, E és L felvonók fognak üzemelni” – írják. Amennyiben a hótakaró jelentősebben megvastagszik, úgy a nagyobb pályákat is megnyitják, az aktuális állapotot itt tudod csekkolni.

Milyen? Az összesen 3,5 kilométeres pályarendszer „a Bükki Nemzeti Parkban fekszik, 6 különböző nehézségű lesiklópályából és 2 könnyű tanulópályából áll, 4 tányéros és 4 tolókaros felvonó üzemel. A kezdőket egy külön bébilift segíti. Előre bejelentett napokon a kivilágított pályákon lehet síelni” – írja róla a Síelők.hu.

Mennyiért? Felnőtt napijegy 4500 forint, gyerek napijegy 3200 forint. Esti síelésre 3000 forintért külön jegyet kell venni.

Nincs cuccom! Nem baj, van kölcsönző itt is. Komplett sícucc egy napra 2000 forint, snowboard 2500 forint. Mini bob 500 forint, szánkó 1000 forint.

A hüttézés a legjobb téli sport! Van büfé a hegyen? Igen, a síelés, szánkózás fáradalmait a Bánkúti Turistaház és Étteremben lehet kipihenni, a honlapján az étlap is fent van.

Szánkózni lehet? Igen, a szánkózók az elkülönített szánkópályát használhatják.

Tovább is van

A fentieken túl Pécsen, a Misina-tetőn, a Börzsönyben a Nagy Hideg-hegyen, a Zemplénben Sátoraljaújhelyen és a Bükkben, Szilvásváradon is van sífelvonóval ellátott pálya. Ha a közelben laksz, érdemes ránézned a honlapjaikra, hátha esik annyi hó mostanában, hogy meg tudjanak nyitni ezek is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra