Szétverték a H&M dél-afrikai üzleteit

A H&M majmos pulcsiba öltöztetett fekete modellje miatt kitört botrány a Dél-afrikai Köztársaságot is elérte.

Eddig a Dél-afrikai Köztársaságban reagáltak a legagresszívebben a H&M elképesztően béna és érzéketlen fotójára, amelyen egy fekete kisgyerek hordja a svéd cégóriás „legmenőbb majom a dzsungelben” felirattal ellátott kapucnis pulcsiját. A The Weekndet is elvesztő, és számos sztár által élesen kritizált svéd ruhaóriást ezúttal az Economic Freedom Fighters névre hallgató dél-afrikai párt támogatói büntették meg, és kényszerítették az összes dél-afrikai üzletének bezárására – írja a Daily Mail. 

Az összes üzlet zárva tart

A johannesburgi boltokat szétverő „harcosokat” azóta eltakarította egyébként az oszlatáshoz gumilövedékeket is bevető rendőrség, a H&M azonban úgy döntött, egyelőre zárva maradnak a dél-afrikai üzletei. Mondjuk a teljesen szétzúzott johannesburgi üzletüket valószínűleg ha akarták, se tudták volna kinyitni.

5a53262a1c0000220068f1c8.png
h&m

A H&M továbbra is sajnálja a dolgot

A H&M szóvivője mindenesetre biztos, ami biztos még egyszer bocsánatot kért, mondván, hogy „minden rasszizmus és előítélet, legyen szó szándékos vagy véletlen megnyilvánulásokról, elfogadhatatlan a cég szerint, a dél-afrikai üzletek alkalmazottjainak pedig az égvilágon semmi köze az elfuserált képhez és pulcsihoz”.

A boltokat szétverő és több más városban is tüntetéseket szervező EEF vezetője, Julius Malema ugyanakkor már más hangot ütött meg a zavargásokkal és tüntetésekkel kapcsolatban. „Nem kérünk bocsánatot a mai napért. Nem fogjuk tétlenül nézni, hogy a bőrünk színét használják fel arra, hogy megalázzanak és kirekesszenek minket” – így Malema.

Képünk illusztráció!
Képünk illusztráció!Joe Raedle / Getty Images Hungary

Az anyuka nem érti

A bocsánatért esedező H&M, a boltokat szétverő aktivisták és a helyzetet inkább pozitív üzenetek megosztására használó sztárok mellett akadnak persze olyanok is, akik továbbra sem értik, pontosan mi váltotta ki ezt az óriási felháborodást. Az utóbbi tábort gyarapítja egyébként a majmos pulcsit viselő kisfiú anyukája, Terry Mango is, aki szerint teljesen „szükségtelen” a felhajtás, a „farkast kiáltó” sztárok pedig jobban tennék, ha „túltennék végre magukat” a dolgon és abbahagynák a siránkozást. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek