Mától máshogy kell pakolnod, ha Ryanairrel utazol

És mi a helyzet a többi légitársaságnál?

Ahány légitársaság, annyiféle bőröndszabályzat. A Ryanair például éppen ma szigorít, de van, ahol külön mérethatárt adnak meg a kemény és a puha falú táskákra. És már a nagy nemzeti légitársaságok járataira sem olyan könnyű összepakolni, ha a legolcsóbb jegyet veszed meg tőlük. Összeszedtük mennyi az annyi.

Új, kézipoggyászokra vonatkozó szabályokat vezet be 2018. január 15-től a Ryanair. Mutatjuk mi változik mától, és azt is, hogy néhány más Budapestről induló társaságnál mekkora fedélzetre vihető táskát tartalmaz a jegyár, és mennyit kell fizetned, ha fel szeretnél adni egy nagyobb bőröndöt.

Ryanair

Az alap jegyár egy 55x40x20 centis és max. 10 kilós kézipoggyászt, és egy kis 35x20x20 centis válltáskát tartalmaz. De mindkettőt 2018. január 15-től csak azok vihetik magukkal a fedélzetre, akik elsőbbségi beszállást vesznek (ez útirányonként 5 euró vagy 1750 forint foglaláskor, vagy indulás előtt egy órával még hozzáadható 6 euróért a légitársaság mobilappján keresztül), vagy akik valamilyen spéci szolgáltatást foglaltak.

Aircraft in Air
Ryanair

Ha sima jegyet vettél, csak a kisebbik táskádat viheted fel magaddal a gépre, a kabinbőröndödet egészen a repülőig kell cipelned – tehát a biztonsági ellenőrzésen is te viszed át –, aztán a beszállásnál elveszik, és beteszik a gép alsó csomagterébe. Érkezés után pedig várhatsz türelmesen a szalag mellett a cuccaidra. Korábban az első 90 utas még felvihette a bőröndjét magával, és csak a többieké került a gép csomagterébe, most azonban már mindenkié, aki nem fizet meg valamilyen plusz szolgáltatást.

Emiatt pakolásnál figyelj oda, hogy érték, törékeny tárgy semmiképp ne kerüljön a kabinbőröndödbe!

A légitársaság emellett kicsit módosított a feladott poggyászok árain és méretein is. A nagyobb bőröndöket a korábbinál olcsóbban, irányonként 35 helyett 25 euróért (7700 forint) lehet feladni, és max. 20 kilós lehet (korábban csak 15 kilósat engedtek). Ezt még a biztonsági ellenőrzés előtt le kell adni a check-in pultoknál. Előnye hogy több cuccot vihetsz magaddal, nem kell figyelni a folyadékok kézipoggyászban szállításánál még mindig érvényben lévő 100 milliliteres szabályra, és már a reptérre érkezéskor megszabadulsz a nagy csomagtól. Hátránya az ára mellett, hogy így előbb kell kimenned a reptérre, hogy a poggyászleadás is beleférjen az időbe.

Wizz Air

A legolcsóbb jegyet megváltó utasok egy darab kézipoggyászt vihetnek magukkal, ez pár centivel nagyobb lehet mint a Ryanairnél: 55×40×23 cm, max. 10 kg. Ha veszel elsőbbségi beszállást (online megvéve járattól függően, útirányonként 5-10 euró, a reptéren 25 euró) akkor a kabinbőrönd mellé egy kisebb táskát is vihetsz magaddal (40×30×18 cm), ezt kötelezően az előtted lévő ülés alá kell tenni.

onboarde527e46168134bd9ae83308666a00ea4 daf5e48b
Wizz Air

Jó ha tudod, hogy mivel a fedélzeten nem fér el korlátlan mennyiségű csomag, a légitársaság nem tudja garantálni, hogy a kézipoggyászodat tutira az utastérben fogja szállítani. Ha túl sok a bőrönd, itt is ugyanúgy előfordulhat, hogy lekerül a szajré a raktérbe. (Erre az esetre azt javasolja a légitársaság, és mi is, hogy az összes értékedet vedd ki belőle.)

A fentieken túl mindenki ezeket viheti magával a fedélzetre ingyenesen:

  • kabát vagy pokróc;
  • mobiltelefon;
  • olvasnivaló az útra;
  • két év alatti gyermekek esetén: bébiétel az útra és összehajtható babakocsi vagy egy kisméretű bölcső;
  • testi fogyatékosság esetén egy pár mankó.

Természetesen itt is lehet feladott poggyászt venni, ez max. 149×119×171 centis lehet, és vagy 20, vagy 32 kilós. Az árak a súlytól, a szezontól és a célponttól függnek, online megvéve 16 és 68 euró közé esnek (útirányonként), ha a reptéren alakul úgy, hogy feladod a bőröndöt, akkor a maximum 20 kilósat 60 euróért, a max. 32 kilósat 120 euróért teszik be a csomagtérbe. A komplett ártáblázatot itt tudod átnézni.

Fontos!

A légitársaságok mindig úgy adják meg a fedélzetre magaddal vihető bőrönd méreteit, hogy abba minden kilógó alkatrésznek (pl. kerekek, zsebek, fogantyúk) is bele kell férnie. Szóval soha ne csak a hasznos részt mérd le, hanem a táskád teljes kiterjedését.

EasyJet

Az EasyJetnél az alap jegyárért cserébe egy kabinbőröndöt vihetsz fel, érdekesség, hogy a súlya nincs meghatározva, ha fel tudod emelni a fejed fölé, és be tudod tenni a felső tárolóba, akkor jó lesz. Maximális mérete 56x45x25 centi lehet.

Ha szeretnél még egy kisebb táskát (max. 45x36x20 centi) is magaddal vinni, akkor náluk is plusz szolgáltatást kell venned, pl. extra lábtérrel rendelkező ülőhelyet (elhelyezkedéstől és járattól függően 9,49-26,99 fontba, vagyis 3300-9400 forintba kerül irányonként). Illetve azok is vihetnek magukkal még egy kistáskát, akik két éven aluli gyerekkel utaznak. Egyébként itt is mindenki magával vihet a fentiek mellett ingyenesen egy esernyőt, kabátot és a duty free shopban vásároltakat.

shutterstock 735701545

Itt is az a helyzet, hogy ha nincs elég hely a kabinbőröndöknek, akkor ingyen lerakják a gép csomagterébe. Fontos, hogy ez csak akkor van így, ha egyébként a bőröndöd megfelel az előírt méreteknek, és csak azért nem fér el, mert túl sok a táska a fedélzeten. Ha a mérethatároknál nagyobb bőrönddel érkezel a beszálláshoz, akkor azt csak 47 font, vagyis kb. 16 ezer forint megfizetése ellenében fogják berakni a poggyásztérbe. 

Ez elég húzós ár, ha sok a cuccod érdemes előre gondolkodni és a jegy mellé eleve venni feladott poggyászt, ennek maximális mérete ha összeadod a szélességét, hosszúságát és mélységét, nem lehet több mint 275 centiméter. Az ár a súlytól függ, a 15 kilós bőröndért 8,99 és 29,99 font (3-10 ezer forint) közötti összeget kell fizetni (járattól függ), max. 32 kilóig lehet a súlyt emelni, ennek ára 12 font (4 ezer forint) 3 kilónként. Teljes ártáblázat itt.

Eurowings

A német fapadosnál az alap (basic kategóriájú) jegyár egy 8 kilós kézipoggyászt tartalmaz, külön mérethatárt adtak meg kemény bőröndökhöz és puhafalú táskákhoz. A keményfalú gurulós bőröndök 55x40x23 centisek, a gyömöszölhető anyagú, összehajtható táskák viszont 57x54x15 centisek lehetnek. A fentiek mellett mindenki vihet magával egy kézi- vagy laptoptáskát (max. 40x30x10 cm), a gyerekkel utazók egy babahordozót, autós babaülést vagy összehajtható babakocsit is.

Ha fel akarsz adni egy max. 23 kilós poggyászt is, akkor a basic jegy mellé online már 2478 forinttól (útirányonként ennyi az ár) megteheted. Vagy van eggyel drágább jegykategória, a smart, ennek árába már egy 23 kilós poggyász is bele van számolva, érdemes foglalás előtt átnézni melyikkel jársz jobban.

Jó tudni: nem csak a fapadosoknál kell odafigyelni

Ha azt gondolod, az különbözteti meg egymástól a hagyományos és a fapados légitársaságokat, hogy előbbieknél a jegyárba automatikusan bele van kalkulálva a feladott poggyász és a fedélzeti ellátás is, gondold újra. Ugyanis általában a legolcsóbb jegyárért cserébe már a hagyományos, nagy nemzeti légitársaságoknál is csak kézipoggyászt engednek magaddal vinni.

Néhány példa:

Air France: A legolcsóbb, economy light nevű jegyekben nincs benne a feladott poggyász, a gépre összesen 12 kilót vihetsz fel (egy 55x35x25 centis bőröndöt és egy kisebb, 40x30x15 centis táskát.) 

Alitalia: Szintén economy light a legolcsóbb jegy neve, ennek az árában egy 8 kilós, 55x35x25 centis kézipoggyász van benne, és egy kis laptop- vagy vállátska is mehet. A feladott poggyászért külön kell fizetni.

British Airways: Itt economy basic névre hallgat a legolcsóbb jegy, feladott poggyász nincs benne az árban, két táskát vihetsz fel a fedélzetre. Ezek a következők lehetnek: egy kézitáska (max. 23kg, 40x30x15 cm) és egy kabinbőrönd (56x45x25cm).

Lufthansa: A legalsó kategória náluk is az economy light, nincs benne feladott poggyász, egy darab 8 kilós, 55x40x23 centis keményfalú bőröndöt, vagy 57x54x15 centis puha falú táskát vihetsz magaddal a fedélzetre, a személyes tárgyaidnak, laptopodnak pedig egy kisebb (30x40x10 centis) táskát.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek