Mit csinálj Bécsben, ha elég volt a vásárokból?

Bécsi élmények századfordulós grönlandi szőrbugyitól a süket Beethovenen át francia palacsintáig, messze az adventi vásárok fényfüzéres, forralt boros, porcukros párhuzamos valóságától.

Mit csinálj Bécsben, ha már hülyét kapsz az adventi vásároktól és a Stille Nachttól? Nézd meg valamelyik mostanában nyílt múzeumot, időszaki kiállítást, vagy egyszerűen ülj be egy jó helyre egy nagyot enni, és kísérd le az egészet osztrák sörökkel, vagy ha inkább ahhoz van kedved, francia sütikkel! Mutatom merre.

Új múzeumok

Weltmuseum Wien

Három évig tartó felújítás után 2017 október végén nyitott meg újra a bécsi Világmúzeum (Weltmuseum Wien). A 14 megújult teremben 2500 négyzetméteren, 3127 műtárgy és fotó hozza közelebb a látogatókhoz a világ kultúráit.

WMW Preview (c) KHM-Museumsverband2
KHM-Museumsverband

Tapasztalataim szerint érdemes a látogatásra jó sok időt szánni, órákat el lehet nézelődni a tárlaton, ahol a tibeti falusi élet kellékeitől kezdve grönlandi szőrbugyikon át a tollból készült ómexikói indián fejdíszig rengeteg érdekességet böngészhetsz végig. Az épület márványcsarnokának felújítása is elég látványosan sikerült, a kiállítás után pihenj meg itt egy jó kávéra.

Bécs, Heldenplatz, nyitva szerda kivételével naponta 10-18 óra között, pénteken 21-ig. Belépő 12 euró, honlap itt.

Beethoven Museum

Bár Ludwig van Beethoven Bonnból származik, a világhírű zeneszerző élete kétharmadát Bécsben töltötte, itt tanult Haydntől, Salieritől és itt írta leghíresebb műveit. Egykori lakását most múzeummá alakították – ez 2017 november végén nyitott meg. Az új múzeum a legfrissebb tudományos álláspont alapján mutatja be Beethoven életét, munkásságát és betegségét.

Beethoven Museum udvar(c)Wien Museum
Birgit und Peter Kainz / Wien Museum

A betegségnek különösen nagy szerep jut a múzeumban, ugyanis ebben a házban keresett Beethoven gyógyírt egyre súlyosabb halláskárosodására, és valószínűleg itt írta meg végrendeletét. A zeneszerző már 25 éves korától kezdve küzdött halláskárosodásának első jeleivel, és 30-as évei elejétől egyre többet betegeskedett. Ennek egyik oka a később kimutatott nagymértékű ólommérgezése lehetett, ami valószínűleg arra vezethető vissza, hogy előszeretettel fogyasztotta a borvidékként is elhíresült kerület italait. Akkoriban a borászok ugyanis a drága nádcukor helyett ólomcukorral, azaz ólom-acetáttal édesítették boraikat. 

Bécs, Probusgasse 6., nyitva keddtől vasárnapig 10-13 és 14-16 óra között, belépő 7 euró, honlap itt.

Időszaki kiállítások

Az öregkor ereje

Mit gondolt az öregedésről Gustav Klimt, Egon Schiele, Oskar Kokoschka, Edgar Degas, Annie Leibovitz, Pablo Picasso, Henri de Toulouse-Lautrec? Az Alsó-Belvedere tárlatán kiderül! "Az öregkor ereje című kiállítás azt mutatja be, hogyan sikerül a művészeknek az öregkor idealizálásán és a pesszimizmuson túl árnyaltan megragadni az öregedésben rejlő esélyeket és határokat. Mert minden negatív sztereotípián túl az öregség hatalmat, tapasztalatot, és életbölcsességet is jelent" – áll a kiállítás beharangozójában.

2017.11.17.-2018.03.04., Unteres Belvedere, Rennweg 6., belépő 13 euró, további infó itt.

Thomas Bayrle: Ha túl hosszú valami – nyújtsd meg

Thomas Bayrle berlini születésű festő, grafikus, szobrász és takács. Az osztrák iparművészeti múzeumban most először láthatók grafikai, plasztikai, festészeti, textilművészeti és installációs munkái. A tárlat központi eleme egy kizárólag erre a kiállításra készült, a múzeum oszlopcsarnokában elhelyezett, iPhone-okból álló, hatalmas installáció, amelynek címe iPhone meets Japan. A bejárható műalkotás egy japán sungára reflektál, Nishikawa Sukenobu 1720 körül készült vázlatára, amely a múzeum Ázsia-gyűjteményének része – írja róla a bécsi turistainformációs honlap.

2017.10.25.-2018.04.02., MAK, Stubenring 5., belépő 9,90 euró (január 1-től 12 euró), további infó itt.

Peter Paul Rubens – Az átváltozás ereje 

"Peter Paul Rubens már életében szupersztár volt. Mind a mai napig a barokk festészet legjelentősebb flamand művészeként tartják számon. Az átváltozás ereje című tárlatra többek között a madridi Pradóból és a szentpétervári Ermitázsból is érkeztek képek, így ezen a kiállításon Rubens több mind 120 munkája látható: rajzok, olajvázlatok, táblaképek, és nagy formátumú vásznak. Tartalmilag a művész kreativitása áll a tárlat fókuszában" – írja a Wien.info.

2017.10.17.-2018.01.21., Kunsthistorisches Museum, Burgring 5., belépő 15 euró, további infó itt.

Megéheztél?

Reggelizz vagy ebédelj franciás hangulatban – Beaulieau bisztró

A Freyungról nyíló Ferstel palota elegáns passzázsában működik a párizsi hangulatú bisztrót és delikátüzletet magába foglaló Beaulieu. Mindig van napi ajánlat, vasárnaponként pedig egész nap brunch-olni lehet, francia pitékkel, palacsintákkal, pezsgővel, ahogy kell. Nem túl nagy a hely, viszont nagyon népszerű, érdemes előre asztalt foglalni.

Un café au lait et une tarte au citron, s'il vous plaît! ☕️🍰🍋

Bistrot Beaulieu (@beaulieuwien) által megosztott bejegyzés,

Aztán vacsorára jöhetnek a hagyományos osztrák ételek és sörök – Bier&Bierli

Tányérról lelógó rántott hús, käsespätzle, tökmagolajos saláta, almás rétes – ha számodra sincs osztrák kiruccanás hagyományos ízek nélkül, próbáld ki az Operától nem messze működő Bier&Bierlit. A klasszikus osztrák fogások mellé helyi söröket csapolnak, a falakat régi söralátétekkel és dobozokkal dekorálták, de nyugi, egyáltalán nem lepukkant egyetemi kocsma hangulatban. A hely elég tágas, úgyhogy foglalás nélkül is szerencsét próbálhatsz. A rendelésnél nem lesz nyelvi akadály, naná, hogy van magyar pincérük.

Címlapkép: Thomas Bayrle, iPhone meets Japan című műve, a fotós: Georg Mayer

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek