Magyar divattervező is dolgozott a Szárnyas Fejvadászban

Álommeló volt ez a sci-fi rajongó Mojzes Dórának, aki ruhabeszerzőként vett részt a hollywoodi produkcióban.

Október elején mutatták be a mozikban Ridley Scott 1982-es kultfilmjének folytatását, a Szárnyas fejvadász 2049-et, aminek jelentős részét Magyarországon forgatták olyan ismert színészek főszereplésével, mint Harrison Ford vagy Ryan Gosling. A sztorinak más magyar vonatkozása is van, hazánk egyik legismertebb divattervezője, Mojzes Dóra is részt vett a munkálatokban. Mivel rég volt ennyi izgalom a hazai divatszakmában, megkértük a stylistként is dolgozó dizájnert, hogy meséljen a hollywoodi filmforgatásról. Részletek a hajtás után!

A filmet Denis Villeneuve rendezte, Ridley Scott vezető producerként vett részt benne.
intercom

Hogyan lehet egy ilyen szuperprodukcióba bekerülni?

Egyszercsak csöngött a telefonom és megkérdezték, be tudnék-e menni holnap interjúra a Szárnyas Fejvadász 2049-el kapcsolatban. Hát én majdnem elsírtam magam, igazából semmi többet nem tudtam, hogy milyen posztra, mettől-meddig stb... De nem is nagyon érdekelt, mert kb. kávét főzni is elmentem volna. Aztán megvolt az interjú, azonnal fel is vettek. Valaki beajánlott egyébként, úgy találtak rám. Korábban is dolgoztam már külföldi filmekben, sorozatokban, reklámokban, de ezek a filmes berkek elég szűkek, szerintem ha nincsenek kapcsolataid, vadidegenként bekerülni lehetetlen, vagy legalábbis nehéz.

De szeretném kihangsúlyozni hogy nagyon sok magyar dolgozott a filmben, elég ha csak végignézed a stáblistát a film végén. (pl: Garics Kriszta, aki a latex ruhákat készítette-a szerz.) Szuper tehetséges emberek vannak itthon ,nem véletlen hogy sok külföldi produkció ide jön forgatni. A bérek alacsonyabbak mint Amerikában vagy más nyugateurópai országban, viszont a felkészültség és profizmus az maximális.

Mi volt pontosan a feladatod?

Background buyer voltam a kosztüm részen, ami azt jelenti, hogy amelyik ruhákat nem a helyszínen varrrják meg, azokat kell megvennem, begyűjtenem. Illetve a varratott ruhákhoz is pl. anyagot vagy bármi kiegészítőt ami kell. Én moodboardokat (stílus,ötlet tábla) kapok és azok alapján a legjobb tudásom szerint be kell szerezni a dolgokat.

Volt olyan kosztüm, amit különösen nehéz volt beszerezni?

Haha. Hát az volt, hogy az egész film kb. télen játszódik és a forgatás május környékén kezdődött. Szóval igen, kicsit necces volt télikabátokat, csizmákat szerezni tömegesen nyár közepén.

A sci-fi/cyberpunk rajongók már biztos látták a Szárnyas fejvadász 2049-et.
intercom

Van olyan kosztüm vagy szett, amire különösen büszke vagy?

A jelmeztervező Renée April volt. Szerintem az egésznek a hangulata, látványvilága nagyon jól össze lett rakva. Az én kedvenceim Mariette és a Doxie-k (a ribik) voltak.

Találkoztál Ryan Goslinggal?

Igen találkoztam vele párszor, de csak futólag. Nagyon kedves, közvetlen arc egyébként. Bejött párszor ruhapróbára, illetve egy stáb bulira is eljött.

#bladerunner #bladerunner2049 #entertaiment #actors #denisvilleneuve #ryangosling #harrisonford #hollywood #movie #anadearmas #sylviahoeks #jaredleto #ridleyscott

Una publicación compartida por Blade Runner 2049 (@bladerunner.2049) el

Melyik filmen dolgoznál, dolgoztál volna a legszívesebben?

Hát köztudottan nagy Alien-fan vagyok. A Prometheus-ban nagyon szívesen dolgoztam volna vagy az Ötödik elemben! De igazából bármelyik látványosabb sci-fi-ben. A Szárnyas Fejvadász is nagy álom volt, mivel itt is nagyon erős a styling rész.

Lesz a közeljövőben valami hasonló lehetőség?

Idén szerintem már nem, de bízom benne, hogy jövőre lesznek még ilyen jó munkák. Most próbálok megint egy kicsit több időt foglalkozni a saját brandemmel, az Y.LD by doramojzessel, mert az utóbbi időben picit elhanyagoltam a forgatások miatt.

Hol kaphatóak a ruháid?

Itthon a budapesti Retrockban lehet őket megvenni, de Los Angelesben, New Yorkban, Londonban és Ibizán is jelen vagyunk.

Ryan Gosling vagy Jared Leto?

Harrison Ford!

Mojzes Dóra

Mi az a Szárnyas fejvadász?

Ridley Scott 1982-ben bemutatott filmje, amit a cyberpunk egyik előfutáraként tartanak számon, de műfaját tekintve neo-noir, disztópikus film, sci-fi, dráma és thriller egyszerre. A történet alapjául Philip K. Dick Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal című regénye szolgált.

A Szárnyas fejvadász elnevezés valójában egy allegóriára utal: ebben a replikánsokat megalkotó Tyrell vállalat jelenti a teremtő Istent, a fejvadász pedig az Úr angyalát, aki teljesíti a Mindenható akaratát és beteljesíti a fellázadó teremtmények sorsát.

Mivel a film eredetileg elkészült változata a próbavetítések során igen nehezen értelmezhető és reménytelen hangulatot sugárzó volt, ezért átvágták, új befejezést kapott és ellátták egy Deckard által visszaemlékezésként elhangzó narrációval. Bár kezdetben üzletileg bukás volt, hamar kultuszfilmmé vált, ennek köszönhetően fedezte fel magának Hollywood Philip K. Dicket, akinek később több írását is megfilmesítették.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek