5 ok, amiért mindenképpen el kell menned Rotterdamba

Amszterdamon túl is van élet, de még milyen! Személyes tapasztalatok alapján gyűjtöttük össze, miért érdemes most azonnal repülőjegyet foglalnod Hollandia második legnagyobb városába!

Maradt még bent egy csomó szabadságod, és a nagy karácsonyi roham előtt még szívesen elmennél világot látni, vagy legalábbis körülnéznél egy kicsit a kontinensen, de az összes nagy fővárost kilőtted már Európában? Van egy tippünk! Mit szólsz mondjuk Rotterdamhoz? Nemrég személyesen is megtapasztalhattuk, mit kínál a 630 ezer lakosú kikötőváros az odaérkezőknek, és a hajtás után elolvashatod, miért is ajánljuk azt, hogy ez legyen a következő úti célod!

 1. Mert könnyű odajutni, és minden közel van

Kezdjük az elején: átszállás nélkül is eljuthatunk Rotterdamba, a fővárosból például Transavia indít járatokat, az út körülbelül két óra. Természetesen azt is megtehetjük, hogy nem Rotterdamba érkezünk, hanem előtte megnézzük mondjuk Amszterdamot, ahova szintén nem kihívás már eljutni, és utána ugrunk át pár napra megnézni a várost, ami Európa legnagyobb kikötőjének ad otthont. Vonattal átlagosan 42 perc alatt már ott is vagyunk, a járatok elég sűrűn indulnak, és még éjfél után pár perccel is elcsíphetünk egyet közülük. Hágával ugyanez a helyzet, de ott alig fél órát kell ülni a vonaton, és Utrechtből pedig átlagosan 40 percenként indul vonat Rotterdamba.

Ami a helyi közlekedést illeti, ha nem vagyunk lusták, akkor nyugodtan gyalogolhatunk, nincsenek olyan nagy távolságok, de akár öt metróvonal közül is lehet választani, persze lehet villamosozni is, vagy biciklit bérelni, mert ha már Hollandiában jár az ember, akkor meg kell tapasztalni, milyen az, ahol a kerékpárosok vannak a táplálkozási lánc csúcsán. És amit még mindenképpen ki kell próbálni, az bizony a vizitaxi, azt a pár eurót tényleg megéri az 50km/h-s sebességgel való pár perces utazás, ezt tapasztalatból mondjuk. Ha pedig nagyban gondolkoztok, akkor szálljatok fel az egyik vizibuszra

Természetesen városnéző járatok is vannak, ilyen a Spido hajóútjai, vagy a palacsintafanoknak ajánljuk a Pannenkoekenboot szolgáltatásait, és ne feledkezzünk meg a hop-on hop-off busz- és hajójáratokról sem.

2. Mert nincsenek tömegek

A helyi lakosoknak egyre több európai városban kezd elege lenni az utcáikat elözönlő turistákból, mert pokollá teszik az életüket, és valljuk be, látogatóként sem annyira élvezetes tülekedni a különböző látványosságoknál vagy az utcákat róva. És most nézzük a számokat: Amszterdamban körülbelül 850 ezren élnek, és 2016-ban 17 millió turista látogatott el a városba, ez 2012-höz képest kétmilliós növekedést jelent, és a város vezetése az idegenforgalmi adó megnövelésével próbálja megállítani az áradatot.

Rotterdamban szerencsére nyoma sincs a tömegnek, kellemesen szellős utcák várnak, nyugodtan lehet andalogni, a múzeumokban - amikről majd később szó lesz - nem kell sorban állni, nyugodtan fotózhatjuk a nekünk tetsző épületeket, szobrokat és így tovább, vagyis kellemes felüdülés a túlzottan is nyüzsgő nagyvárosokhoz képest. Persze azért vannak olyan helyek, ahol egymást érik az emberek, ilyen például a De Witte Aap, amit a Lonely Planet olvasói egyszer a legjobb bárnak szavaztak még.

3. Mert jókat lehet enni 

Lehet, hogy nem sokan vannak, akik a helyi gasztronómia miatt látogatnának el Hollandiába, pedig rengeteg remek vendéglátóipari-egység van, ahova érdemes betérni, íme négy, amit bátran ajánlunk:

  • Aloha Bar, ami ifjonti korában uszoda volt, és ennek nyomait a mai napig őrzi, bizony, még teknősokkel is találkozni a bejáratnál
  • Ayla, ami délelőtt 11-től éjfélig nyitva van a hét, illetve az év minden napján, és aminek a belső tere egyszerre idézi Barcelonát, New Yorkot, Bejrutot es Casablancát, és ahol elvileg nincs szükség foglalásra
  • Posse egyszerre könyvesbolt, galéria designbolt, kávézó, bár és étterem, amit egy régi raktárépületben alakítottak ki, szóval elég sajátos hangulata van
  • Supermercadóba azoknak érdemes betérni, akik szeretik a mexikói konyhát és szívesen osztoznak az ételen barátaikkal, és nem akarnak elszakadni a Witte de Withstraat bárjaitól

Ha pedig valaki ehető szuvenírt keres és/vagy az öngondoskodás híve, akkor a Markthalt ajánljuk. Nem lesz nehéz megtalálni Hollandia legnagyobb beltéri piacát, ami a hét minden nap napján nyitva van, 100 friss árut kínáló standdal, 15 bolttal, 8 étteremmel és 228 lakással, igen, jól olvastad, lakással. Ide egyébként már csak azért is érdemes ellátogatni, mert egy köpésnyire vannak tőle a Kockaházak, amikről a későbbiekben szó lesz. És azért a piac épülete is elég látványos, hiszen itt található az ország legnagyobb művészeti alkotása, ami 4000 színes csempéből lett összerakva, és tényleg lenyűgöző.

4. Mert jókat lehet inni

Ahol jó ételeket kapni, ott természetesen jókat is lehet inni, legyen szó akár kávéról, teáról vagy éppen borról. De ha kifejezetten bárokba látogatnál el vagy buliznál, akkor gyalogolj végig a Witte de Withstraaton, és biztosan találsz egy szimpatikus helyet. Ha pedig szívesen válogatsz a palackozott kézműves sörök között, akkor ebédelj meg a Posséban, majd tegyél pár lépést, és térj be a Fenix Food Factorybe, ahol a sajtokat, péksüteményeket, húsokat kínáló pultok mellett ott van a CiderCider standja, és ugye mondanunk sem kell mivel foglalkoznak, illetve a Kaapse Brouwers sörfőzde kocsmája. Itt egyébként a sarokban egy kis helyiség is van tele finomabbnál, finomabb kézműves sörökkel a világ minden pontjáról, igen, még Magyarországról is. 

5. Mert olyan dolgokat láthatsz, amiket máshol nem

Az egyik látványosság, amit mindenképpen érdemes felkeresni, az a Euromast kilátótorony, ami a maga 185 méterével Hollandia legmagasabb épülete, és napsütéses időben csodálatos panoráma tárul elénk, aki pedig megéhezik, a benne elhelyezkedő étteremben jóllakhat. Sőt, szobát is lehet bérelni a kilátószinten! Az építészet kedvelői szeretni fogják a híres Kockaházakat, amiket Piet Blom tervezett, és senki ne csodálkozzon, ha az egyik látogatható kockába belépve kicsit szédülni fog. Egy fotót megért a Witte Huis (Fehér Ház), hiszen az 1898-as épület Európa első felhőkarcolója, és mindenképpen érdemes végigsétálni a Luchtsingel  fábol készült gyalogoshídján, amiből egyébként bárki vásárolhat egy darabot

Természetesen a városnak saját múzeumnegyede is van, és az egyik intézmény, amit nem szabad kihagyni annak sem, aki annyira nem híve a tárlatlátogatásnak, az a Kunsthal Rotterdam. Miért? Talán elég, ha csak annyit mondunk hogy ottjártunkkor egyszerre volt kiállítás macskás művészeti alkotásokból és a légiutas-kísérők uniformisaiból, számszerint 523 társaság több mint 1400 egyenruháját gyűjtötték össze.

És ha valaki szívéhez inkább a street art áll közel, akkor szintén érdemes felkeresni Rotterdamot, minden sarkon akad fotóznivaló, de van egy 7 km-es "tanösvény" is, amit egy telefonra letölthető alkalmazással érdemes végigjárni. 

Amit még Rotterdamról érdemes tudni

  • Rotterdam 1340-ben kapott városi jogot, és a Randstad nevű településegyüttes részét képezi.
  • A város a Nieuwe Maas folyó két partján, a Maas és a Rajna torkolatvidékén fekszik, és itt található Európa legnagyobb kikötője.
  • Jóval kisebb mint Budapest, hiszem míg fővárosunk területe 525,13 km², addig Rotterdamé csak 208,59 km², és a népsűrűség is jóval kisebb (1935,2 fő/km² vs. 3350,42 fő/km²)
  • 1940. május 14-én a Luftwaffe bombatámadást intézett a város ellen. A belváros szinte teljesen megsemmisült. Az 1950- 1970-es években újjáépítették a városközpontot.
  • Etnikailag nagyon sokszínű város, 176 különböző nemzetiség képviselői élnek együtt itt. 2008 óta Ahmed Aboutaleb a polgármestere, aki Marokkóban született,  és 15 éves korában érkezett Hollandiába. 
Oszd meg másokkal is!
Mustra