Párizsi divathét: jön az átlátszó műanyag és a farmer

Nézzétek meg, hogy miben töltjük a nyarat a Chanel, a Dior vagy a Louis Vuitton szerint!

Utolsó állomásához érkezett a 2018-as tavaszi-nyári kollekciókat bemutató divathét, így végre megtudhatjuk, hogy a New York-i, londoni és milánói luxusmárkák mellett mibe öltöztetnének minket az olyan legendás párizsi divatházak, mint a Chanel, a Dior, a Louis Vuitton vagy a Balenciaga. A hajtás után mutatjuk, hogy mi a menő a francia divatfővárosban!

Köszi Chanel, most már tuti, hogy műanyagban töltjük a nyarat!

A Chanel bemutatót követően hivatalosan is eldőlt, hogy átlátszó műanyag csizmában, kesztyűben és kalapban töltjük a következő évet, bár egyesek szerint csak annyi történhetett, hogy Lagerfeld is beállt az instagramozó tervezők sorába, mivel a képfeltöltő oldalon már hónapok óta menőnek számít a fura trend. Na de ne lőjük le a poént!

A parádé lélegzetelállítóan látványos és dinamikus volt, mint mindig, ezúttal a Verdon-kanyont szuszakolták be a Grand Palais épületébe, a modellek pedig Donna Summer és Giorgio Moroder “I Feel Love” című futurisztikus zenéjére vonultak a kifutón, bár Lagerfeld megjegyezte, hogy a közönség nagy része túl fiatal ahhoz, hogy emlékezzen a hatvanas évekre. Közben pedig az egész egyfajta tisztelgés volt a tavaly elhunyt André Courreges és Paco Rabanne úttörő szerepe előtt, amit az új anyagok használatában értek el a hatvanas évek végén, mikor még úgy tűnt, hogy a világ optimistán, liberális gondolatoktól átszellemülve tekint a jövőbe. Emlékeztek, ötven évvel ezelőtt San Franciscótól – Párizsig diáklázadások voltak világszerte, mindenki békét és szabadságot akart.

Lagerfeld pedig tanúja volt a háborút követő izgalmaknak, 1953-ban anyjával együtt elhagyta Németországot, 1957-ben egy női kabáttal már elnyerte az IWS (Nemzetközi Gyapjútanács) díját. Ez a Lagerfeld most megrettent a világban zajló eseményektől és az erősödő szélsőjobboldali hangoktól, tehát érthető, hogy a divatvilág egyik aranykorát idézte fel a vízeséssel és szivárvánnyal megtöltött shown. A teljes bemutatót ide kattintva nézhetitek meg, de a galériában is lecsekkolhatjátok, hogy miben jár egy Chanel rajongó 2018 nyarán!

Nem fast-fashion, ez a Dior!

Maria Grazia Chiuri elég határozottan eldöntötte, hogy a Dior a jövőben csak olyan pozitív üzenetet közvetít, amiben valóban hisz, ennek tudatában pedig semmi meglepő nincsen az olyan jellegű feliratokban, mint például a “Why Have There Been No Great Women Artists?”, biztos sok tehetős feminista megy majd ilyen tengerészcsíkos pulóverben vitorlázni jövő nyáron. A divatház kreatívosa a lázadó francia-amerikai művész, Niki de Saint Phalle munkásságából merített ihletet, a gyerekesen naiv szobrok, mítikus női alakzatok pedig remekül mutatnak a Dior luxusruháin. A tavaszi-nyári kollekcióból szerettük a hetvenes évek stílusát idéző patchwork farmereket, a tüllel megbolondított sportos cuccokat és a női arcokkal, szimbólumokkal ellátott hordható darabokat.

Kijátszotta a punk kártyát a Balenciaga

A napokban már kiszörnyülködtük magunkat a Demna Gvasalia által vezetett francia divatház és a csúnya műanyag papucsokban utazó Crocs közös munkáján, de az uniszex pacsker mellett menő lesz punk stílusú kockás ruhákban, újragondolt ceruza szoknyában, túlméretezett pulóverben valamint naplementével és hegyi tájképpel díszített cuccokban járni jövő nyáron. “Ezúttal azt akartam, hogy több Demna és kevesebb Cristóbal kerüljön a kollekcióba. Azaz valami romlottabb, bizonyos értelemben valami gótikus. “ – mondta a Vogue.com-nak Gvasalia, aki szerint a divat az életünket tükrözi le, ő pedig a kifutóra küldött provokatív, szegecses, láncos dolgokkal szeretett volna rámutatni, hogy valami nagyon nincs rendben a világgal. Zavarbaejtő, kendővel beborított táskák, színes kombinéruhák és Margiela féle trükkök a galériában!

Divatban tartja a virágokat az Alexander McQueen

Köztudottan esős nyár van a britek mögött, a kerteknek kedvező időjárás pedig nagy hatással volt Sarah Burtonre és kreatív csapatára is, akik többek között a kelet-sussexi Great Dixter családi kertészet virágjai és Chatsworthben látható House Style című kiállítás anyagából merítettek ihletet a tervezés során. “A britségről, a kertekről és a természet gyógyító erejéről szól ez a kollekció” – mondta a McQueen tervezője akinek romantikus estélyi ruháival garantáltan találkozunk még az A+ listás vörös szőnyeges eseményeken a következő szezonban.

Összeér a múlt és a jövő a Louis Vuittonnál

A párizsi divathét egyfajta történelem órával ért véget, Nicolas Ghesquiére ugyanis a Louvreban található Pavillon de l'Horloge-ban mutatta be kollekcióját, abban az épületben, amit csak nemrégiben nyitottak meg, ezért még a helyiek közül is csak kevesen láthatták. “Szerintem az anakronizmus nagyon érdekes. Régóta foglalkoztat, hogy hogyan tudjuk a régi ruhadarabokat beépíteni a hétköznapi ruhatárunkba." - mondta Ghesquiére. A tervezőt már a Balenciágánál töltött évek alatt is izgatta, hogy hogyan hozhatná össze XVI. Lajos korának cicomáját az Instacelebnők által is preferált alteros pólókkal, de valahogy a Louis Vuittonnál jobban elsültek a Stranger Things pólók és a bokszer alsóval kombinált brokátos kabátok. Kattintsatok a galériára és nézzétek meg, hogy mi lesz a divat a vezető divatházak szerint!

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek