Itt tart a magyar dizájn: nézd meg a legdögösebb cuccokat

Elstartolt a Design Hét Budapest 2017

Reggelizz mint a dánok, nap közben nézd meg hogyan dolgozik egy gyerekruha tervező, este fröccsözz a Hello Wood-osokkal, majd ülj buszra és látogasd végig éjszaka a legizgalmasabban berendezett irodaházakat. Eltstartolt a 2017-es Design Hét Budapest, mutatjuk mit ne hagyj ki.

Október 6-án, pénteken a Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj átadásával kezdetét vette a 2017-es Design Hét Budapest. A programsorozatot hivatalosan október 6-15. között rendezik meg, de sok kiállítótérben és üzletben egészen október végéig tart a buli.

Elmentünk a megnyitóra, ahol megtudtuk kik kapták a fent emlegetett díjakat, és megnéztünk egy tök jó kiállítást hazai dizájncuccokból. Megmutatjuk ezeket egy szép gazdag képgaléria segítségével, és ajánlunk pár szimpatikus programot is. Válogatni bőven van miből: összesen 150 eseményen ismerkedhetsz a hazai – és az idei díszvendég, Dánia – dizájnjával. A főváros mellett Pécs, Sopron és Győr is készül programokkal. 

START

Az idei Design Hét főszereplő a pályakezdő alkotók, a feltörekvő kisvállalkozások, ezért lett a mottója az, hogy "Start". A legmenőbb magyar dizájntermékeket felvonultató kiállítás – és a programsorozat megnyitója – is azért került a 11. kerületi egykori ipari csarnokban üzemelő Artus Stúdióba, hogy a helyszín is az újrakezdést szimbolizálja. (Ugyanitt lehet egyébként megnézni a díszvendég Dánia legrangosabb szakmai díja, a Danish Design Awards győztes alkotásait is.)

Helyszíni tapasztalataink szerint erősen ajánlott elmenned neked is a Fehérvári út és a Sztregova utca sarkán álló csarnokba október 7. és november 5. között, mert ilyen szépségeket láthatsz:

De emellett rengeteg kerekasztal-beszélgetést, workshopot, kiállítást, előadást tartanak, és be lehet nevezni műhelylátogatásokra és design túrákra is. Például ezekre: 

Főszerepben a dánok

A dán életérzéssel ismerkedhetsz például a Premier Kultcaféban rendezett, Boldog dánok című kiállításon, dán designfilmeket nézhetsz ingyenesen a FUGA-ban, a Hyggében és a Klebelsberg Kultúrkúriában, de a Mobili Maniában akár a dán otthonok hangulatában reggelizhetsz is. Utóbbi helyszínen a dán dizájn múltjáról és jelenéről előadást is hallgathatsz, míg a Möbelkunstban a világhírű Arne Jacobsen, az Innoconceptben pedig a most bemutatkozó Bolia márka termékei nézhetők meg.

De ezeken kívül még egy tucatnyi kiállítás, beszélgetés szól majd speciálisan a dán kultúráról, életmódról, attitűdről. Ezeknek a pontos időpontjait és teljes listáját itt találod.

Pillantás a kulisszák mögé: nyitott stúdiók

Az összes program közül talán a legizgalmasabbak a nyitott stúdiók, amikor az alkotók napi munkájába nézhetsz be. Nagyon népszerű, általában előre kell regisztrálni rájuk – ezt tedd meg minél előbb, nehogy hoppon maradj.

A fainstallációiról ismert Hello Woodnál például egy egész napot vendégeskedhetsz, a programot közös fröccsözés zárja. Az iamart Cementlap Manufaktúránál a gyönyörű mozaiklapok, cement burkolólapok gyártását lehet végigkísérni. Szerszámok és gépek zaja fogad majd a FabLab-ban is, ahol 3D-printerek és CNC-marógépek egyszerre alkotják meg a tervezett formákat. Valami kézművesebbre vágysz? A DOT for You-nál megnézheted hogyan készülnek hagyományos módszerekkel az egyedi noteszeik.

Idén több olyan műhely is látogatható, amely újrahasznosítással foglalkozik, ha ez érdekel, a Printánál vagy a Paper Up!-nál érdemes vendégeskedned. De körül lehet nézni a kelet-európai identitást hangsúlyozó, utcai ruházatot tervező OST műhelyében, a baba- és gyermekruhák tervezésével és kivitelezésével foglalkozó Pici and the City-nél vagy a minimalista táskáin a nyári vízpartot idéző Hidasi Zsófinál is.

Az összes nyitott stúdió programot itt találod listázva, és a regisztráció módjáról is itt találsz további infókat.

Design túrák sporttól az irodaházak éjszakai életéig

Idén a sport és a design kapcsolatának témája dominál majd a túrákon. Október 14-én a Magyar Formatervezési Díjjal is jutalmazott Hard Body Hang kültéri sporteszközein tartott bemutató edzéshez lehet csatlakozni. Október 10-én és 12-én az MTK Hidegkuti Nándor Stadionjának érdekességeit mutatja be az építész, Bordás Péter. 12-én és 13-án pedig a Teqball nevű eszköz tesztelhető. Hagyjuk a sportot? Október 12-én az Irodaházak Éjszakája keretében busszal visznek körbe a legjobban berendezett helyeken.

A teljes programlistát a Design Hét honlapján, vagy a résztvevő helyszíneken beszerezhető programfüzetben találod. Utóbbi elég látványos, ha sok félig piros, félig fekete-fehér kockás füzetkét látsz valahol kirakva, ragadj meg egyet, az lesz az.

Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj

2017-ben négy kategóriában tíz projekt kapott díjat a szakmai bizottságtól. A nyertesekben közös, hogy piacképesek és nemzetközi mezőnyben is megállják a helyüket – hangzott el a megnyitón. (A díjazott termékekről a galériánkban láthatsz képeket.)

Termék kategória

Termék kategóriában díjat kapott az XBODY ACTIWAVE vezeték nélküli okos fitneszeszköz, melyet a Maform design stúdió készített el. Lényege, hogy feleslegessé teszi az edzéshez eddig használt kábeleket, így sokkal szabadabb élményt nyújt.

Díjat kapott Pápai Lilla ruhakollekciója, a Wyhoys 2017/2018 Őszi-téli kollekció is, mely olyan problémákra reagál, mint a környezetszennyezés, vagy a fast-fashion okozta munkaerő- kizsákmányolás. 

Terv kategória

Itt is két díjazott volt. Az egyik Fabricius-Nagy Emese személyre szabható tásakolleckciója, az Iora. A másik pedig a Shoka, ami egy okos, multifunkcionális kerékpáros kiegészítő, kifejezetten városi bicikliseknek. Lámpa, útvonal követő, csengő és lopásgátló egyszerre, melyet egy applikáció irányít. Szintén a Maform design stúdió terve.

Vizuális kommunikáció kategória

Itt is két díjazott volt, az egyik a Reform500 köztéri installáció, mely Szabó Levente és Polgárdi Ákos munkája, és a Kálvin téren látható. A másik díjazott, Balla Dóra munkája szintén egy jubileumra készült. A HV_100 projekt a de Stijl egyik vezető alakjának, Huszár Vilmos munkásságának állít emléket egy könyv formájában, ami a tervező által konstruált több mint száz betűtípust mutat be.

Diák kategória

Ebben a kategóriában Vas Ádám, a Moholy-Nagy László Művészeti Egyetem hallgatója kapott díjat. Egy Vital nevű alga technológiás beltéri légszűrőt tervezett, a koncepció a NASA kutatásait felhasználva készült.

Különdíjak

A Perceptual Thinkers 2018 tavaszi-nyári kollekciója az autizmusra hívja fel a figyelmet egy ruhakollekción keresztül – a kollekció az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának különdíját nyerte el. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkárságának különdíjával Orr Péter, Tactilis nevű készségfejlesztő játékát ismerték el. A társasjáték inkluzív design szemlélettel készült, megosztva a közös játék örömét vakok és látók között.

A Magyar Formatervezési Tanács különdíjasa 2017-ben Lévay Ariel Aurora nevű asztala. A tömörfa és fém asztal feltűnően légies formájával, szép anyaghasználatával és különleges láb megoldásával nyerte el a bírálóbizottság figyelmét.

Design Management Díj

Ezzel a díjjal olyan gazdasági szervezeteket ismernek el, akik példaértékűen használják a designt. Idén a Szilvio Kft. – HAMERLI / 1861 Kesztyűmanufaktúra nyerte el. Az indoklás szerint az átgondolt design stratégia nem csupán a termékek szintjén jelenik meg, hanem a teljes márkát végigkíséri.

A design átfogó, példaértékű használatáért oklevélben részesült még a Kreinbacher Birtok, a MAACRAFT- Miskolci Autista Alapítvány, a Félegyházi Pékség és a Medence Csoport Kft. is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek