Milánói divathét: lassít Gucci, rákapcsol a Versace

Zanza!

Menő lesz virágcsokornak, póninak és kártyapaklinak öltözni. Mutatjuk, mit hoznak divatba az olaszok!

Nemcsak környezetvédő divatbuli volt az olasz divatfővárosban, mivel New York és London után Milánóban is bemutatták a 2018-as tavaszi- kollekcióikat az olyan jól ismert luxusmárkák mint a Versace, a Dolce & Gabbana, a Prada, a Gucci vagy a Moschino. Utánajártunk, hogy vajon az olasz dizájnerek szerint is farmerben és kapucnis pulcsiban töltjük e majd a jövő évet. Részletek a hajtás után!

Mindenki a Versace bemutatóról beszél

Húsz év telt el azóta, hogy Gianni Versacét villájánál az ámokfutó, Andrew Cunanan lelőtte, ezért várható volt, hogy nemcsak a FX kíván megemlékezni a tervezőzseniről, de a luxusmárkát igazgató húga, Donatella Versace és csapata is készül valamire. És valóban, a 2018-as tavaszi-nyári szezon egyik legelképesztőbb showját mutatta be a divatház a milánói Triennale Múzeumban.

Donatella Versace idén először hívta le és gondolta újra a divatház archívumából a testvére által tervezett legmeghatározóbb mintákat és formákat mióta átvette a cég irányítását, így főleg az 1991-1995-ös évekből bukkantak fel a jól ismert Warhol, Vogue, barokk, indián,ókori római vagy görög motívumok illetve pillangók, amik a nagy hatással voltak Gianni Versace-ra is.

Bár a kifutón végiglejtettek korunk “szupermodelljei”, vagyis Gigi és Bella Hadid, Kendall Jenner és Kaia Garber is, a csúcspont mégis az volt, ahogy az 1990-es években ismertté vált igazi szupermodellek, Naomi Campbell, Claudia Schiffer, Cindy Crawford, Carla Bruni és Helena Christensen zárták a showt George Michael “Freedom!” című slágerére, pont úgy ahogy egykor Gianni Versace is megálmodta azt. A galériában mutatjuk, hogy miben járnak a celebnők jövő nyáron, de érdemes megnézni a teljes showt is, ide kattintva megtehetitek.

Belassított a Gucci

“Megpróbálok rámutatni, hogy a divat tele van apró részletekkel” – mondta az elmúlt évek egyik legtöbb bevételét generáló Alessandro Michele, akinek utolsó bemutatója a Vogue.com szerkesztője szerint intenzív, ellentmondásos és nyomasztó volt egyszerre. Olyannyira, hogy voltak vendégek, akiket múmia mellé ültettek, de a repicsomagok sem voltak szokványosak, miniatűr fekete gyertyákat és hipnotikus szavakkal ellátott gyufásdobozt vihettek haza meghívottak. A térben elhelyezett görög és római szobrokat, egyiptomi istenek képmásait és azték templom romokat pedig egyenesen a római Cinecittá filmstúdióból szállították Milánóba.

Michele talán szándékosan “nem tervezett” új kollekciót a szezonban, hanem inkább a tavalyi és a tavalyelőtti ruhákat gondolta újra, ezzel a húzással pedig arra célozhatott, hogy a divatiparnak ideje lenne lelassítania és változtatnia a jelenlegi helyzeten. Mi pedig kíváncsian várjuk, hogy a Gucci tervezőjének sikerül e visszafordítani a visszafordíthatatlant.

Harcias kedvében van a Prada

Az olasz divatház új kollekcióját elnézve úgy tűnik,  itt az ideje búcsút inteni a burzsoá szokásoknak, a csajos módszereknek és be kell keményíteni. A feminista Miuccia Prada szerint ugyanis vissza kell szorítani azokat az erőket (pl. Donald Trump), melyek veszélyeztetik a nők jogait, ezért kortárs karikaturisták és mangaművészek munkáin keresztel mondta el, hogy mit is gondol a világról. A korai 80-as évek londoni klub- és utcai stílusát idéző darabok közül szerettük a felemás viharkabátokat, a magasított derekú csíkos nadrágokat és a punkos babydoll ruhákat.

Virágcsokornak és My Little Ponynak öltözünk a nyáron

“Pozitívnak kell maradnom, mert ezt szeretném átadni az embereknek is.” – mondta Jeremy Scott, aki pár év alatt olyan népszerűvé tette a divatházat, amelyről a házalapító Franco Moschino csak álmodozott az 1980-as években. Tehát 10 hónappal Trump megválasztása után Scott nem kesergett a történteken, hanem inkább csodaszép, romantikus virágcsokor ruhákat, pasztelles tütüszoknyákat, valamint My Little Pony-s (Én kicsi pónim) pólókat, pulóvereket és táskákat tervezett 2018 első felére, mi pedig alig várjuk, hogy a fast fashion boltokban és a DIY-blogokon is megjelenjenek a tütüs joggingok a következő szezonban.

Hozta a formáját a Dolce & Gabbana

Nemcsak a Marc Jacobs, a Jeremy Scott, a Versace vagy a Missoni ünnepel kerek évfordulót a szezonban, de a 30 éves Dolce & Gabbana is, akiknek témája ezúttal a szeretet volt, a kollekció pedig a romantikus Queen of Hearts nevet kapta. A szerelem pedig mindig hálás téma, határozottan jól passzolt a szicíliai tervezőpáros kártya paklis vonalához. A luxusmárka idén sem engedte el a gasztro vonalat, csak a csábító fagylaltok és pizzák helyett zöldborsót, halakat, cannolót (töltött tésztarolád) nyomott a selyemre, de nem kell csalódniuk a táska és cipőmániásoknak sem, ezúttal is lélegzetelállító kiegészítőkkel rukkolt elő a divatház.

+1 Kedvencek

A milánói kifutókról is összeszedtük azokat a hordható trendeket, amik esélyesek arra, hogy tényleg divatba is jöjjenek 2018 nyarán. Ilyen például a felemás ruha, a valami extrával feldobott farmer, a bő szabásvonalak, a bézs és az újragondolt állatmotívumok. Kattintsatok a galériára és nézzétek meg, hogy mit tervezett például az Alberta Ferretti, az Armani vagy a Tod's!

Blogmustra