Erős dokumentumfilmek érkeznek a Netflixre és az HBO-ra

Főleg a Netflixen nagy a dömping, de az HBO műsorán is találunk izgalmas témájú , nem feltétlen nyomasztó dokumentumfilmeket. Ha meg akarod érteni egyes emberek helyzetét, vagy csak szimplán érdekel, hogy mi történik a világban, neked való lesz a gyűjtésünk.

1. Daughters of Destiny / Netflix

Indiában nem életbiztosítás nőnek lenni, a 2016-os  Amnesty International jelentés szerint messze India az egyik legrosszabb hely számukra az egész világon. A gazdaságilag, regionálisan, kulturálisan és vallásilag is megosztott ország egyes részein ugyanis a lánygyermekek számára már az is nagy szó, ha születésük után egyáltalán életben hagyják őket. Vagy ha egyáltalán megérik, hogy megszülethessenek. De a jogfosztottság nemcsak a nőket sújtja, hanem mindazokat, akik a hindu kasztrendszer alján helyezkednek el. Erről bővebben egy korábbi cikkünkben részletesebben is írtunk.

Az Oscar-díjas Vanessa Roth öt olyan fiatal indiai lánynak a történetét mutatja be, akik halmozottan hátrányos helyzetűek: nem elég, hogy nőnek születtek, ráadásul a legszegényebb (Dalt) kasztból valók. Egyedüli lehetőségük sorsuk megfordítására, ha tanulnak, ez viszont egyáltalán nem könnyű Indiában a periférián élők számára. Ők viszont szerencséjükre bekerülnek a Shanti Bhavan iskolaprogramba, amely kizárólag legkiszolgáltatottabb, legnehezebb sorsúak gyerekeinek a taníttatását vállalják, megadva ezzel nekik a kitörés lehetőségét. A filmben maga az iskola igazgató is mesél az ott folyó munkáról, személyes sorsokról, és arra is rálátást kapunk, milyen ma 2017-ben a Dalt kasztúak sorsa.

2. GIVEN the movie / Netflix

Csodálatos képekkel operál Jess Bianchi filmje, amely egy kisfiú, Kauai szemszögéből mutatja be egy nyolc hónapon át tartó, 15 országon átívelő utazás élményeit. A legendás szörfös szülők Aamion és Daize Goodwin számára természetes, hogy a legjobb hullámokat keresve bejárják a világot, és hogy otthonosan mozognak a különböző kultúrákban. Második gyermekük születésénél jött az ötlet, hogy a gyerekekkel együtt hosszabb útra induljanak, ugyanis, ahogy Daize fogalmaz egy interjúban, fontos volt számukra, hogy a gyerekek már egészen pici korukban rájöjjenek, mennyi látnivaló van a világon.

Mindössze öt hónapos volt a kisebbik lánygyerekük, amikor nekivágtak a nyolc hónapnyi kalandnak, amihez, az anya elmondása szerint, a gyerekek gyorsan alkalmazkodtak. "Azt hiszem, ez volt az egyetlen lehetőség, hogy megmutassam számukra az emberek jó oldalát. A két gyerektől mindenkinek kinyílt a szíve, akivel csak találkoztunk" - magyarázta Daize és hozzátette, hogy ezt az utat legfőképp azért találták ki, hogy a gyerekek tanuljanak belőle. "Szerettük volna, ha ezekben a korai években tudatosul bennük, hogy a világ az ő festékvásznuk. Azt látnak, amit akarnak, azt csinálnak, amit akarnak, egészen addig, míg szeretik és tiszteletben tartják azokat, akiket az útjukban sodor az élet" –fogalmazott Daize. Hogy ezt  az utazást miként élte meg a nagyobbik gyerek, a hatéves Kauai, és a világ milyen érdekes helyein jártak, kiderül a filmből.

3. Pharamansza Yogananda / Netflix

Visszatérve egy kicsit Indiához, érdekesnek ígérkezik a híres Pharamansza Yogananda életéről szóló film is, aki gurujától azt a küldetést kapta, hogy a nyugati világban tanítson és éljen. A fiatal férfi a Krija-jóga tudományát ismertette, és közel három évtizeden keresztül tartott előadásokat Amerikában, majd1925-ben létrehozta az Önmegvalósítás Közösségének nemzetközi központját Los Angelesben, később pedig Encinitasban jógaintézetet alapított. Saját önéletrajzi könyvet is írt, amivel jelentősen hozzátett a jóga nyugati elterjedéséhez, és ami fontos alapja volt Paola di Florio és Lisa Leeman filmjének is.

4.  Living on one dollar /Netflix

A világon 1,1 milliárd ember él napi egy dollárból. De hogyan lehet ennyi pénzből megélni, mivel jár, ha valaki egyoldalúan és szegényesen táplálkozik, és miért nehéz kitörni a szegénységi spirálból? Négy amerikai srác ezekre a kérdésekre keresi a választ, és egészen Gumateláig, egészen pontosan egy pici településre, Pena Blancára utazik, hogy kipróbálja, milyen, amikor a mindennapok túlélése a cél.

Hogy maguk is megtapasztalják, mit jelent egy dollárból kijönni, 56 napon keresztül a vidéki szegények mindennapjait élték, ahol megtapasztalják, milyen, ha az ember nap hatszáz kalóriát tud csak bevinni a szervezetébe, amit főleg a rizsből, a fekete babból, a banánból és a szintén nagyon olcsónak számító tortillából álló egyoldalú étrendből nyernek. A film készítői személyes tapasztalatokon, és a környezetükben élő helyiek történetein keresztül szépen és érthetően felvázolják, hogyan termeli magát újra a szegénység és rámutatnak azokra a rendszerszintű hibákra is, amelyek szintén determinálják a periférián élők sorsát.

 5. Ultra / HBO

246 km. Ennyit futnak az ultramaratonon. De mi visz rá valakit, hogy teljesítse az elképesztő távot? Mi kell ahhoz, hogy valaki megállás nélkül 36 órán keresztül fusson? A film rendezője, Simonyi Balázs, aki maga is utramaratonista választ ad a kérdéseinkre, de filmjében azt is bemutatja, milyen pszichés hullámvasúton megy keresztül az ember ekkora táv teljesítése közben, és négy személyes történeten keresztül az is kiderül, hogy mindenki okkal kezdett el futni. Az egyik szereplőnek, Annettnak 2013-ban leukémiában halt meg a 24 éves fia, és ezt a tragédiát próbálja feldolgozni a futással, de hozzá hasonlóan a többieknek is van saját története azzal kapcsolatban, hogyan és miért vált ultramaratonistává. A film mindemellett azért is érdekes, mert nemcsak a futókra fókuszál, hanem azokra a családtagokra, barátokra, akiknek a pszichés, érzelmi támogatása nélkül a legtöbben képtelenek lennének abszolválni a másfél napos kihívást.

7. Csupán egy lélegzet / HBO

Monica Lazurean-Gorgan hét éven keresztül követte kamerájával a hátrányos helyzetű Sicrea család életét, akiknek nemcsak a szegénységgel, a városukban elharapózó munkanélküliséggel, hanem egyik gyermekük veleszületett betegségével is meg kell küzdeni. A családfő, Dobrin mélyen vallásos, ez pedig meghatározza és sok esetben bonyolítja a családon belüli kapcsolatokat: a legidősebb fiú egyre gyakrabban lázad fel apja és a vallásosság ellen, de azt is láthatjuk, hogy a szegénység még inkább megnehezíti és korlátozza a legfiatalabbb lány mindennapjait és lehetőségeit, aki súlyosbodó betegsége miatt kerekesszékbe kényszerül. Az apa vakon hisz, és reméli, hogy Isten csodát tesz, közben a felnövő lány mindennapi ellátása egyre nagyobb feladatot ró az anyára.

Oszd meg másokkal is!
Mustra