Ha mindig tudni akartad, mi alapján öltözik a királyi család

Szigorú, évszázados etikett szabályok vonatkoznak még György hercegre is. Mutatjuk, mit miért viselnek a ceremóniákon!

Aki előszeretettel követi a királyi család hétköznapjait és öltözködési szokásait, annak biztosan feltűnt, hogy a négy éves György herceg kortársaival ellentétben sosem visel Pókemberes pólót, ahogy Katalin hercegné sem bukkan fel sehol tetőtől-talpig tréningruhában, mivel vannak bizonyos etikett szabályok, amiket be kell tartaniuk a nyilvános eseményeken. A hajtás után mutatjuk, hogy miféle dress code alapján visel II. Erzsébet királynő kesztyűt, Vilmos és Harry herceg katonai egyenruhát vagy Katalin hercegné tiarát!

A királynő szereti a feltűnő színeket és a kalapokat

II. Erzsébet királynő gyakran visel harsány és merész kalapokat a hivatalos eseményeken, nem mintha elmismásolhatná, mivel a dress code szabályzat szerint a nőknek kalapban kell lenniük a fontosabb ceremóniákon. A The English Manner etikett tanácsadója, Diana Mather szerint a nőket az 1950-es évekig csak nagyon ritkán láthattuk kalap nélkül, mivel nem volt helyénvaló, hogy hajadonfőtt mutogassák magukat. “De mindez megváltozott, a kalapok most már csak hivatalos alkalmakra vannak fenntartva” – mondja.

A királynő kalapja egyébként beszédtéma volt a közösségi oldalakon, ahol többen is ez EU zászlót látták bele abba a sárga virágokkal díszített liláskék kalapba, amiben a parlamentet nyitotta meg a múlt hónapban – írja a BBC.com. II. Erzsébet királynő gardróbja nemcsak feltűnő kalapokkal van tele, hanem a szivárvány minden színében pompázó kosztümökkel is. “Ha bézs színű lenne, senki nem tudná, hogy ki vagyok” – nyilatkozta állítólag a királynő, akinek vitathatatlanul jól állnak a vidám színek.

György herceg miért van mindig rövidnadrágban?

A négy éves György herceg ahelyett, hogy cuki mesefigurás kezeslábasban vagy pólóban unatkozna szülei mellett a különféle rendezvényeken, inkább elegáns rövidnadrágokban és ingekben látható. A szakemberek szerint ez azért van, mert a hivatalos eseményekre ez az előírás a fiatal hercegek és hercegnők számára. A The Royal Butler néven ismert protokollszakértő, Grant Harrold szerint ez már a XVI. század óta hagyomány, sőt korábban a fiatal fiúk hosszú köpenyt vagy ruhát viseltek, amiből a 19. század végére, 20. század elejére rövidnadrág lett.

Miért visel a királynő kesztyűt?

Harrold szerint önmagára valamit is adó nő nem indul el kesztyű nélkül otthonról. Bár a kesztyűk hagyományosan divatcikknek számítottak, gyakorlati céljuk is volt – segítettek megakadályozni a baktériumok terjedését és mivel a királynő évente több száz emberrel fog kezet, érthető, hogy szeretné elkerülni a kellemetlenségeket. “Ne felejtsük el, hogy nem mindig van rajta kesztyű a találkozókon, ez attól is függ, hogy éppen mit visel, hol van, vagy mit csinál” – állítja a szakértő. Ez olyasmi lehet, mint Katalin hercegné clutch táska trükkje, amivel a kínos vagy nem kívánt kézfogásokat próbálja kivédeni.

Hétköznapi szerelések a királyi családban

Persze Katalin hercegné sincs mindig méregdrága olasz luxusruhákban, vannak események, ahova jobban illenek az olyan hétköznapi, sportosan elegáns ruhadarabok, mint a farmer, a tornacipő és a blézer, vagy Vilmos herceg esetében a nyakkendő nélkül viselt galléros ing és a laza szövetnadrág, ami az etikettszakértő szerint időnként elfogadható a hercegi pár esetében.

“Sok hely nem teszi lehetővé a farmert, mivel még mindig túl hétköznapi viseletnek számít. Persze ha a hercegné leviszi a kutyákat sétálni, abban az esetben rendben van a farmer” – mondja Mather.

Katonai egyenruha

Vilmos és Harry herceg is szolgált a fegyveres erőknél, ezért gyakran jelennek meg katonai egyenruhában a nyilvánosság előtt. A királyi család tagjaiként gyakran viselik egyenruhájukat az olyan katonai ügyet szolgáló ünnepségek alkalmával, mint például a nagy hagyományokkal rendelkező Trooping the Colour, ami nemcsak II. Erzsébet királynő hivatalos születésnapja, de a hadsereg alakulatainak is ilyenkor mutatják be a csapatzászlókat. Vilmos herceg a RAF-ban (Royal Air Force) szolgált, de a Trooping the Colour-on vagy a saját esküvőjén az Ír Őrezred tiszteletbeli ezredesének vörös egyenruháját viselte.

Mi a helyzet a királyi tiarákkal?

A Cambridge-i hercegnét nagy valószínűséggel nem láthattuk az esküvője előtt tiarával, mivel ezek az ékszerek a királyi család férjezett hölgytagjainak vannak fenntartva. “A tiarákat hagyományosan a ceremóniákon viselték, elsősorban azokon, ahol estélyi ruha volt a dress code. A régi szabályok szerint este hat óra után már nem viseltek kalapot zárt helyiségben, mert az már az estélyi ruhák, a tiarák és a családi ékszerek ideje volt” – mondja az etikett szakértő, aki szerint a tiara a férjezett nők státuszszimbóluma volt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra