Légiutaskísérők titkai: miért ne kérj tőlük soha ingyen vizet vagy takarót?

Kőkemény fizikai munkát végeznek, sokszor csak azért isznak alkoholt, mert végre szabad, és van úgy, hogy ők is félnek a repülőn. Fapados légiutaskísérők titkai.

A recepciósok titkai után egy újabb izgalmas szakma kulisszatitkaiba leshetsz be: egy magyar ex-légiutaskísérő kitálalt. Nyilatkozónk 18 hónapig dolgozott fapadoson légiutaskísérőként, tapasztalatairól blogot is vezetett.

"A stewardess sztereotípiák és az egyenruha mögül kibújva szeretném bemutatni neked a hajnali háromkor kelés, de pöpecül vigyorgás, a legénybúcsús társaság visszafogott szórakoztatása és az utasnak mindig igaza van tudományágakat. Csillivilli, trendi és természetesen rendkívül jól fizető, munkámba engednék betekintést, a tasakos kávékülönlegességek, 'fent még úgyse maradt egy gép se' poénok, az 'add má' meg a számod olyan szép lány vagy' udvarlások, és a 'mennyibe kerül a két eurós tea euróban' kérdések közé. Bejegyzéseim megírásával kicsit magamat is szórakoztatom, és remélem segítek neked is megérteni, hogy 'mi a késés oka?' Bejegyzéseim egyezése a valósággal csupán a véletlen műve" – írta.

shutterstock 683525173

Ma már azonban nem posztol, mert szakmát váltott. De nekünk még elmondott pár olyan dolgot, amit szerinte kevesen gondolnának korábbi foglalkozásáról:

Kőkemény fizikai munkát végeznek

Az emberek fejében sokkal csillogóbb és izgalmasabb kép él a légiutaskísérők életéről, mint a valóság. "Nem szállunk le a gépről, nem maradunk kint, nem látunk világot stb. Kőkemény fizikai munka amit végzünk. Nagyon szerettem az embereket, az utasokat, a kollégákat, de az, ahogyan a cég bánik az alkalmazottaival, durva. A légiutaskísérők halálra vannak dolgoztatva minimum pihenőidővel."

Nincsenek túlfizetve

Azt is tévesen gondolják az emberek, hogy a légiutaskísérők gazdagok lennének. "Nem visz haza egy sima stewardess átlag 270-300 ezer forintnál többet."

Viszont rengeteg dolgot meg kell tanulniuk hozzá

Kevesen gondolnak bele mennyi felkészülést igényel, hogy valaki légiutaskísérőként dolgozhasson. "Rengeteget kell tanulni értékesítéstől az egészségügyön át a tűzoltásig – millió tudnivaló van elméletben és gyakorlatban is."

Soha ne kérj ingyen vizet, takarót és ne kérdezd a késés okát

Amit egy fapadoson soha ne kérj a személyzettől: takaró, ingyen víz és a késés oka. Az első kettő egyszerűen nem jár, az utóbbival pedig csak a légiutaskísérőt idegesíted. "Nem órabérben vannak fizetve, ha késik a gép 3-4 órát, ugyanannyi pénzt kapnak, mintha a gép időben érkezne."

Sokszor csak azért isznak alkoholt, mert végre szabad

"Sportosak, fittek és professzionálisak vagyunk, de mivel reggelente random szondáztatások vannak, és kevés a szabadnapunk, csomószor iszunk csak azért, mert adott napon végre éppen szabad."

5 dolog, amit sosem mondanak ki, de szeretnének

A Thisisinsider.com összeállításából kiderül, mik azok a dolgok, amiket a légiutaskísérők borzasztó szívesen az utasok arcába vágnának, de persze nem tehetik meg sohasem. Néhány példa:

"Azért vagyok itt, hogy megmentsem a seggedet"

Nem pedig azért, hogy kinyaljam.

"A tömegközlekedés nem való mindenkinek..."

Ha ilyen magas elvárásaid vannak, esetleg szerezhetnél magadnak egy magánrepülőt.

"Ha késik a repülő, lehet hogy a csatlakozásról is lemaradsz"

Soha nem fog csak azért várni egy gép, mert a csatlakozó utasnak késik a járata.

"Nem csak te félsz"

Egy egy erősebb turbulenciától ők ugyanúgy kivannak, mint te.

"Nem azért beszélek, mert szeretem hallgatni a saját hangomat"

Mindig oka van annak, amikor kérnek valamit, ők akár egy büntetést, te pedig akár egy sérülést kockáztatsz ha nem ülsz le, vagy nem kötöd be magad, amikor kérik.

Oszd meg másokkal is!
Mustra