Ürülékből öntött ruhák létrejöttét támogatta a H&M alapítványa

A H&M Alapítvány öt olyan kezdeményezést díjazott, amik képesek lehetnek a divatipar forradalmasítására. Az öt díjazott egyike, a holland Jalila Essaidi egy olyan új anyaggal hívta fel magára a figyelmet, ami a tehenek ürülékében található celluóz felhasználával készül.

A Mestic fantázianevű anyag celluóz alapját a tehénlepényekben található savas anyagok képesek olyan anyaggá alakítani, amiből később ruhák gyártására is alkalmas lehet. Essaidi módszerével ráadásul a Hollandiában nagy mennyiségben jelenlévő tehénlepények termelte foszfát és nitrogén mennyisége is csökkenthető. Nagyjából 260 millió forintot kapott egyébként a holland hölgy arra, hogy egy év alatt a lehető legközelebb kerülhessen az új anyag a tömeggyártáshoz. Egy 2016-os divtbemutatón már bemutatkoztak egyébként a Refinery29 által „luxi és viselhető” ruhákként leírt kakialapú göncök, egyáltalán nem lehetetlen tehát, hogy Essaidi egyébként szagtalan álma valóban valóra válik majd.

A H&M amúgy nem garantálja, hogy a boltjaiban is árulni fogja majd a ruhákat, egyelőre nem dőlhet tehát hátra Essaidi. Aki egyébként pókfonal alapú, golyóálló bőrrel kárpótolná azokat, akiknek valamiért nem füllik a foga a tehénszarból készült ruhákhoz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra