10 erős olvasnivaló nyári pihenéshez

Ajánlónkba éppúgy válogattunk szépirodalmi sikerkönyvekből, mint pszichológiai fejtegetésekből, önéletrajzi ihletésű regényekből, vagy a hazai aktualitásokra, nemzetközi tendenciákra reflektáló társadalomtudományi művekből. Nagyot merítettünk.

1. Bob Dylan: Krónikák - Európa Kiadó (2017)

751586F.gif

Nem okozott osztatlan sikert, amikor tavaly Bob Dylannek ítélték az irodalmi Nobel-díjat, új irodalmi kifejezési módjai miatt, melyekbe beépítette az amerikai zenei hagyományokat. Dylan egyébként a nem mindennapi hírre maga is meglepően reagált, először hosszú ideig hallgatott róla, és meg sem köszönte a díjat, de a Nobel-gálán sem vett részt más elfoglaltságra hivatkozva, pedig a díjazása kuriózumnak számít, hiszen ő az első zenész az irodalmi Nobel-díj kitüntetettjeinek sorában. De az új kiadásban megjelent önéletrajzi regényét, a Krónikákat nem feltétlenül a Nobel-díja miatt ajánljuk olvasásra - bár kétségtelenül ad neki egy új színezetet - hanem azért, mert tényleg egy erős alkotás.

Regényében magával ragadó stílusban ír a hatvanas évek New Yorkjáról, a lüktető művészéletről, nagy találkozásokról, szerelmekről, barátságokról, karrierjének első lépéseiről, különféle behatásokról, poptörténelmi figurákról, mindarról és mindazokról, amik és akik hozzájárultak ahhoz, hogy egy korszak kultikus alakja váljon belőle.

Részlet a könyvből:

"Joan Baez írt rólam egy protest dalt, amely rengetegszer ment a rádióban; arra ösztökélt benne, hogy álljak ki, nézzek szembe a feladattal, vezessem a tömegeket – legyek hadvezér, a keresztes hadak főparancsnoka. A dal úgy zúdult rám a rádióból, mint egy közérdekű közlemény. A sajtó sem adta fel. Néhanap kénytelen voltam kimozdulni, és adni egy-egy interjút, hogy rám ne törjék az ajtót. A kérdéseik általában így kezdődtek:  Beszélhetünk majd napi eseményekről is? Hát persze, például miről? – A riporterek bombáztak a kérdéseikkel, én meg újra meg újra elmondtam nekik, hogy nem vagyok senkinek és semminek a szószólója, csak zenész vagyok. Erre úgy néztek a szemembe, mintha a whisky vagy a több marék amfetamin nyomait keresnék. Fogalmam sem volt, mi jár a fejükben. Később utcára került egy cikk ezzel a címmel: "A szóvivő tagadja, hogy szóvivő". Úgy éreztem magam, mint egy kutyák elé vetett húsdarab."

2. Jakab András - Urbán László:  Hegymenet, Társadalmi és politikai kihívások Magyarországon - Osiris Kiadó (2017)

3901505 5

A Bookline sikerlistájának az élén landolt a fontos társadalmi problémákat taglaló Hegymenet, Társadalmi és politikai kihívások Magyarországon című kötet. Nem véletlen, hiszen a 28 szerző által írt Hegymenet az aktuálisnál is aktuálisabb kötet, pontos látlelet a magyar társadalom mélyen gyökerező problémáiról, mint az egészségügyről, oktatásról, demográfiáról, cigánykérdésről, múltfeldolgozásról. A könyv nem feltétlen nyújt konkrét megoldásokat, sokkal inkább arra hívja fel a szakemberek figyelmét, hogy ismerjék fel saját területeiken a problémákat. A könyv azzal a reménnyel és céllal született, hogy a kötet a közös ügyek racionális megtárgyalásának a szimbóluma lehet, és hogy a közérthető problémafelvetésekkel a közbeszéd kereteit újradefiniálják.

Már megjelenését is nagy médiavisszhang kísérte, tekintve, hogy a könyv bemutatóján az Osiris Kiadó vezetője, Gyurgyák János elmondta, hogy a Hegymenetet eredetileg  az MTA adta volna ki, de az utolsó pillanatban kihátráltak, így került végül az Osiris gondozásába. Az MTA cáfolta a hírt, közleményükben azt írták, nem igaz, hogy ők adták volna ki eredetileg a kötetet, így az sem igaz, hogy kivonták magukat a nyomtatás feladata alól. 

Itt részletet is tudsz olvasni a könyvből.

3. Margaret Atwood: A szolgálólány meséje - Jelenkor Kiadó (2017)

a-szolgalolany-meseje

Erősen ajánlott az HBO idei sikersorozatának, A szolgálólány meséjének a könyvalapja is (a filmről itt írtunk hosszabban), mely alig egy hónappal ezelőtt, a Jelenkor gondozásában jelent meg új kiadásban. Bár a filmes feldolgozás elég erősre sikerült, nem kell attól félnünk, hogy a könyves verzión elunjuk magunkat. Sőt, a filmben látottakon túl újat is mutat, ugyanis a regény pont azokat a részeket bontja ki jobban, melyeket a sorozatban elnagyoltan, szinte csak érintőlegesen látunk. Például Atwood jóval részletesebben taglalja azt a többéves folyamatot, ahogy az új hatalom a háborús káoszon megkapaszkodik, majd szisztematikusan lebontja a demokrácia alappilléreit, hogy helyette egy félelmen alapuló vallási-fundamentalista diktatúrát építsen.

Atwood egy olyan amerikai autoriter államot vizionál, ahol a nőket megfosztják alapvető emberi jogaiktól: nem dolgozhatnak, nem rendelkezhetnek saját vagyonnal, sem külön bankszámlával, semmiféle önálló döntést nem hozhatnak saját magukkal kapcsolatban, és minél alacsonyabb kaszthoz tartoznak, annál kevesebbet ér az életük.

A Gileád Köztársaságban a sugárszennyezettség miatt a nők többsége meddő (ahogy a férfiak nagy része is, csak erről beszélni szigorúan tilos), akik viszont képesek a teherbeesésre, azokat átnevelő táborokba viszik és a legdurvább eszközökkel arra képzik ki őket, hogy az uralkodóosztálynak gyerekeket szüljenek. A társadalom szigorú kasztrendszer szerint épül fel, a legszerencsétlenebbek az idősek, a prostituáltak, és a meddő, szexuális "deviánsok" (értsd LMBTQI emberek), akiket a Telepekre, vagyis az ország legsugárszennyezettebb régióiba küldenek dolgozni.

A regény főszereplője, az egykori családanya, Fredé, aki az új diktatúrában jogfosztott szolgálólányként kényszerül élni. Az ő személyes történetén keresztül rálátást kapunk a Gileád Köztársaság félelemmel teli mindennapjaiba, de visszaemlékezései során láthatjuk korábbi életét is, amikor még egy demokratikus ország állampolgáraként önálló individumként létezett, saját munkával rendelkezett, és egyéni döntéseket hozott.

A könyvet első kiadás óta több mint 40 nyelvre fordították le, készült belőle színdarab, rádiójáték, opera és film is. Az írónőt a regény megjelenése után Booker-díjra jelölték,1987-ben pedig elnyerte a sci-fiknek kijáró Arthur C. Clarke- díjat.

4. Philip Zimbardo- Vivian McCann - Robert Johnson: Pszichológia mindenkinek - Libri (2017)

Szintén érdemes időt szánni Philip Zimbardo (vele is nemrég készítettünk interjút), Vivian McCann-nel és Robert Johnsonnal közösen megírt, a Pszichológia mindenkinek című sorozat első kötetére, melyben a pszichológia legalapvetőbb problémáit ismerhetjük meg szórakoztató, közérthető stílusban. 

A Stanford Egyetem professzora – aki a „börtönkísérlete” révén lett világhírű – és munkatársai a sorozat első részében olyan kérdésekre adnak választ, mint hogy például a gyerekek tényleg felpörögnek-e, ha sok cukrot esznek, vagy hogy mitől lesz boldog a házasságunk? Ebben a kötetben a tudomány alapjaival ismerkedhetünk meg – vagyis agyunk működésével, az örökletesség kérdésével, az észleléssel, illetve az ember pszichés fejlődésével.

 A Stanfordi börtönkísérletet meg is filmesítették:

A kutatást az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete finanszírozta, hogy magyarázatot találjon a haditengerészet és a tengerészgyalogság börtöneiben tapasztalható összetűzésekre az őrök és a fogvatartottak között. Zimbardo és csapata azt az elméletüket próbálták kísérleti úton bizonyítani, miszerint mind a börtönőrök, mind a foglyok meghatározott viselkedésformákat vesznek fel, melyek az adott körülmények között a szituáció romlásához vezetnek.

A kísérletet 1971. augusztus 14–20. között végezték a Stanford Egyetemen, Philip Zimbardo vezetésével. Az önkéntes diákok foglyok és őrök szerepét játszották el egy, az egyetem alagsorában berendezett börtönben. A kísérletet a tervezettnél jóval korábban - hat nap után - félbe kellett szakítani, mert a börtönőrök szerepében játszó alanyok a viselkedésükkel veszélyeztetni kezdték a foglyok testi és lelki épségét.

5. Tóth Krisztina: Párducpompa - Magvető Kiadó (2017)

Nem feltétlen vidám, de annál erősebb Tóth Krisztina legújabb novelláskötete, a Párducpompa, mely ötven, abszurd humorból és empatikus iróniából épített történetben mutatja be a mai Magyarország válságait. A novellákban szó esik olyan aktuális témákról, mint bevándorlás, kivándorlás, szegénység és betegség. A Párducpompa elbeszélései groteszken realista pillanatfelvételek, lírai lassítások, precíz megfigyelések arról, miképpen élünk és félünk a mai Magyarországon.

6. Rakovszky Zsuzsa: A Célia - Magvető Kiadó (2017)

Ez a cselekménydús, sok humorral, jól felépített fordulatokkal operáló érzékeny próza a lehető legjobb választás, ha ki akarunk szakadni a valóságból. Rakovszky Zsuzsa új regényének hőse két és fél évtized után értesül arról, hogy van egy lánya. Miközben kapcsolatukat a nulláról kell felépíteniük, sorra szembesülnek a XXI. század visszásságaival.  A különleges családregény többek között a családok hiányairól, az egymás mellett élő emberek boldogságkereséséről és a társas magányról szól, de mesél a példák fontosságáról, és arról, mi adható tovább, miért lázadunk, vagy hogy mit jelent a szabadság. Mindezeket a szerző a rá jellemző humorral tárja az olvasók elé. 

7. J.P. Delaney: The Girl Before - A lány a múltból - Maxim Könyvkiadó (2017)

B294335

Jelenleg a Bookline sikerlistájának harmadik helyén áll a fordulatokban gazdag regény, boszorkányüldözéseket megidéző sztorija ezúttal sem okoz csalódást.

"Írja össze azokat a tárgyakat, amelyeket nélkülözhetetlennek tart!" – a kérdés különösnek, sőt tolakodónak tűnik. És a két nő számára, akik megválaszolják, pusztítóak lesznek a következmények.

Részlet a könyvből:

EMMA

A sokkoló betöréstől megviselt Emma új lakásba akar költözni, ám egyetlen lakást sem talál megfizethetőnek vagy elég biztonságosnak. Egészen addig, amíg meg nem érkezik a Folgate Street egy számba. A ház az építészet remeke: minimalista tervrajz, halvány kő, táblaüveg, égig érő falak. Ám vannak szabályok. A titokzatos építész, a tervező, továbbra is parancsol a házban: nincs könyv, nincs díszpárna, nincs fénykép, sem rendetlenség, egyáltalán semmiféle személyes tárgy. A teret arra szánták, hogy megváltoztassa azt, aki benne él – és ez be is következik.

JANE

Magánéletének tragédiája után Jane új életet akar kezdeni. Amikor rátalál a Folgate Street egyes számra, azonnal megtetszik neki a ház, és annak zárkózott, vonzó tervezője. Röviddel beköltözése után Jane értesül a hozzá külsőre és korban is hasonlító, előző lakó tragikus balesetéről. Miközben Jane megpróbálja szétszálazni az igazságot és a hazugságot, akaratlanul is ugyanazokat a mintákat követi, ugyanazokat a döntéseket hozza, ugyanazokkal az emberekkel hozza össze a véletlen, és ugyanazt a rettegést éli át, mint az előző lány.

8. Tompa AndreaOmerta - Jelenkor Kiadó (2017)

A Könyvhét nagy sikere volt Tompa Andrea Omerta című regénye, amely négy ember sorsán keresztül mutatja be a második világháborút követő ötvenes évek diktatúrájának fojtogató légkörét. A regény története szerint Erdélyben járunk - a szerző egyébként immár harmadik alkalommal ír Erdélyről - három nő, egy széki asszony, egy kolozsvári leány, valamint egy szerzetesnő, és egy rózsanemesítő férfi meséli el a személyes történetüket, melyeken keresztül nemcsak a nyomasztó történelmi korszak, hanem egy szerelmi háromszög is kirajzolódik.

"Mert deklarációba kell adjam, hogy vette meg Horthy és Károly a rózsámat. Most ilyen világ van, mindent ki kell tisztázni és el kell magyarázni. De hogy ne örüljenek annyira, elmondom. El fogom mondani életem fő stációit. Mert aki nem mondja el maga, ahelyett elmondja más. S abban nekem nem lesz köszönet." - részlet a könyvből.

9. Munk Veronika: Kéjutca - Bookline Könykiadó (2017)

B293679

Munk Veronika regényéről - mely a Németországban dolgozó magyar prostituáltak világát mutatja be - nehéz lekattanni, személy szerint pár óra alatt kivégeztem (bár ez ne legyen mérvadó, hiszen az én olvasási szokásaim, mennyiségeim nem feltétlen normálisak...). Az újságíróként dolgozó Munk több hónapos terep és kutatómunkát végzett a könyv megírása előtt, interjúzott szexmunkásokkal, madámokkal, bártulajdonosokkal és futtatókkal. Populáris nyelven megírt könyvében nemcsak érzékenyít, hanem válaszol a tabusított, szemérmesen elhallgatott kérdésekre is, mindemellett pontos képet ad a prostituáltak hazai jogi környezetéről, és a társadalmi megítéléséről. A szerzővel készített interjúnk itt olvasható.

A történet egyik főszereplője Böbe, a madám, aki nem hagyhatja el Németországot, mert a magyar törvények értelmében azonnal letartóztatnák tevékenysége miatt, a másik pedig Berta, a szexmunkás, aki a futtatók klasszikus érzelmi manipulációja útján kerül a szakmába. A két nő az észak-német kikötővárosban, Bremerhavenben dolgozik, ez egy népszerű város a hazai prostituáltak körben, mert jól lehet keresni, a biztonságos és a liberális törvénykezésnek köszönhetően pedig a rend őrei sem vegzálják a prostitúció résztvevőit, a szexmunkásoktól kezdve a madámokig/stricikig bezárólag.

10. Szrgya Popovics: Útmutató a forradalomhoz - Göncöl Kiadó (2017)

3884020 5

A lista végén pedig következzen még egy személyes kedvenc, Szrgya Popovics végre magyarul is elérhető Útmutató a forradalomhoz című kötete. Popovics anno egyetemi diákként csatlakozott a Szlobodan Milosevics rendszerével szembeni ellenálláshoz, majd alapítója lett a diktátor megdöntésében főszereplő Otpor! (Ellenállás) nevű szervezetnek. Napjainkban CANVAS (Centre for Applied Nonviolent Action and Strategies) nevű csapatával tart képzéseket a világ különböző pontjain ellenzéki aktivistáknak

Bár a könyv a forradalomról szól, de korántsem az erőszakos fajtájáról, hanem azokról a civilek által kezdeményezett békés és hatékony mozgalmakról, melyek jogtalanságokat szüntettek meg, bebetonozottnak hitt rezsimeket döntöttek meg.

Popovics valódi példákon keresztül magyarázza el közérthető és olvasmányos formában, hogy milyen meghatározó tényezők tesznek egy mozgalmat képessé, hogy nagy társadalmi változásokat vigyenek véghez.

"A könyv második része gyakorlati tanácsokat tartalmaz, melyek segítségével az erőszakmentes módszerek eredményesen alkalmazhatók. Remélem, a megismert példák mindenkit arra ösztönöznek majd, hogy próbáljon változtatni azon, amivel elégedetlen.

Meg akarom győzni Önöket, hogy bár a hatalmon lévők, a pöffeszkedők és kiszolgálóik sokasága legyőzhetetlennek látszik, de uralmuk megdöntéséhez nem kell más, mint lelkesedés" – írja könyvében a szerző.

Oszd meg másokkal is!
Mustra