Aliexpress vs. fast fashion: melyik hordhatóbb?

Veterán netes rendelőnek tartom magam, több mint száz aliexpresses rendelésen vagyok túl és mindig is érdekelt, vajon mit tudnak azok a termékek, melyek fotó alapján tökéletes másai az épp boltokba került friss fast fashion kollekcióknak.

Én nem rendeltem még ilyet – inkább a harajuku keresőszóra mentem rá –, hisz ha megvárja az ember a leárazást, jó eséllyel féláron megkapja a kinézett fast fashion darabot, de azt gondoltam, az alis kínálat esélyes, hogy pont ugyanaz, mint itt a bolti: hisz ha megnézzük a címkét, sok cég Kínában gyártat, az alis eladók pedig pont ott működnek. Hogy mégis hogyan kerül hozzájuk a legfrissebb H&M vagy Zara kollekció, azt már persze nem tudom és talán nem is akarom tudni.

Merthogy valahogy ott van náluk: például ez a Zara táska 33 dollárért (9000 forint), ami számomra érthetetlen, miért rendel meg bárki, hisz az üzletben 9995 forint. Azaz plusz egy ezresért azonnal kézbe kapod adott darabot, nem kell egy hónapig várnod, amíg megérkezik Kínából és a minőségben is biztos lehetsz, mert azt kapod, amit látsz.

Kábé félárat kapsz a teljes árhoz képest - pont, mint a leárazáson

De nem csak ilyen rossznak tűnő üzletre van példa. Itt van például ez az alis bolt, tele mostanság divatos blúzokkal, melyek egyelőre kábé 6-10 ezer forint körül kaphatók itthon, de 10-15 dollárért rendelhetők. Ruhákat 15-20 dollárért lehet rendelni (például ebből a boltból), de itt is van szinte minden, ami a Zarában, csak nem 10 ezer forint körüli áron, hanem 10-15 dollárért. 

És bár ezek a számok kicsinek tűnnek, számoljuk át: 10 dollár 2700 forint, 15 az már 4000, 20 dollár pedig 5500 forint – ha emlékszel az eddigi leárazásokra, pontosan tudod, hogy olyankor átlag 4000 forint egy blúz a Zarában, 8 ezerért osztják a blézereket, a H&M-ben pedig akár 2000 forintért kifoghatsz bármit. Szóval ebből a szempontból már nem akkora akció most megrendelni egy blúzt 4000 forintért, hisz mire ideér, már a Zarában sem lesz ennél drágább.

Hátrányok tényleg vannak

Oké, ismerjük el, az áron nyerhet az, aki inkább Kínából rendeli meg, amit kinézett a Váci utcában, de még nem említettem az Ali hátrányait (de ismerem őket): a méretezés nagyjából kiszámíthatatlan, a ruhákba varrt összetételi címke teljes kamu, a szállítás 2-6 hét. Egy dolog, mi van a képen, más dolog, hogy mi érkezik. Még ha ugyanaz is, mint a képen, a kilógó cérnák, a vékony, olcsó anyagok, elcsúszott hímzések nincsenek fent a hirdetési fotókon. Ezek létező problémák, de általában az egyedi dizájn és olcsóság miatt simán túllendülök ezeken és gyakran ér kellemes meglepetés is. Sokszor kapok kifejezetten minőségi darabokat, egyedi mintákat, (a Fun Kik nevű boltot nagyon ajánlom), olyan termékeket, melyek meghazudtolják a 10-20 dolláros árukat.

De egy közepesen olcsó és kicsit sem egyedi fast fashion ruha kedvéért eddig nem kockáztattam, úgy voltam vele, jó lesz az nekem a leárazáson, ha már a teljes árat sokallom érte. Mivel azonban nagyon fúrta az oldalam a kíváncsiság, belementem a játékba és rámentem egy H&M blúzra.

Rendelés: az egyik szállító bénázik, a másik alapból lassú

 A H&M-ben a tigrises inget, melyet a tavaszi kollekcióban szúrtam ki, egy leárazáson tudtam megrendelni május 7-én. A blúz akkor 9990 helyett 6990 forintba került, de ki kellett perkálnom a szállítást is, így 7880 forintra jött ki a vége. Méretet tippeltem, 38-ast rendeltem, egy számmal kisebb kellett volna – ez a netes rendelés hátránya, a visszaküldéssel, ami újabb 990 forintomba került volna, nem volt kedvem szórakozni. Ráadásul pont valami gond volt a DPD rendszerével, így a címem elkeveredett, csak egy telefon és egy levélváltás után kaptam újabb kézebsítési időpontot, így rekordlassan, több mint egy hét alatt érkezett meg (05.15-én) a csomag. A túl nagy inggel, amit úgy lehetne visszaküldeni, hogy időpontot egyeztetek ismét a futárral, fizetek 990 forintot, majd ha szerencsém van és van még akció meg méret, akkor rendelek egy kisebb blúzt. Na ehhez nem volt kedvem, annyira nem nagy ez az ing (már nem kapható).

Ekkor jutott eszembe, hogy hiszen ugyanezt láttam Alin is, mi van, ha visszaküldés helyett inkább onnan rendelek egy elvileg tök ugyanilyen blúzt, így 990 forint helyett ugyan 12,76 dollárt (3500 forint) kell kifizetnem, de végre megtudom, milyen egy fast fashion koppintás! Az első probléma a méret volt, merthogy az Alin nem számmal, hanem S-M-L méretezéssel árulták a fodros csodát: rendeltem egy M-est és bíztam a szerencsében (meg a mellékelt mérettáblázatban). Természetesen több alis árus is kínál ugyanilyen blúzt, megnéztem egy csomót és végül az értékelések alapján választottam ki a nyerő darabot: mindenki odáig volt a termékétől, hogy mennyire szuper! Csak nem fogom megszívni?

HÁT

A kínai tigrises ing május 15-én indult útjára és június 13-án érkezett meg, azaz közel egy hónapot volt úton – ha már fentebb ekéztem a DPD-t, azért megjegyezném, hogy ők csússzással is 8 nap alatt kiértek.

És amikor a szállítási idő a legkisebb probléma

Tehát minden megérkezett és jól egymás mellé tettük a két blúzt. Ez alapján arra jutottam, hogy aki 5 csillagot adott az alis terméknek, nem találkozott az igazival, ugyanis az annyira ócska a H&M-es blúzhoz képest, hogy egy lapon se lehet őket említeni. Fel is vettem mindkét blúzt (nem egyszerre) és viselni igazi kihívás a kínait: mintha egy fóliasátrat borítottam volna magamra, kábé csak annyira volt melegem (tehát nagyon izzadtam benne). Hogy ne legyen még több kilométer a cikk, íme az előnyök és hátrányok pontokba szedve a két tigrises blúzt illetően, illetve egy jó nagy galéria, amiben aztán minden látszik – kár, hogy tapintani nem lehet, mert az anyag volt a legnagyobb különbség.

Aliexpress Pro Kontra
   olcsó borzalmasan el van szabva
   jól van elhelyezve a minta halvány a minta
   jól fel lehet tűrni az ujját pokoli az anyaga
   egy fotó erejéig teljesen jó hosszú a szállítási idő
   jó lett a méret bár mellben jó, a nyaknál szorít a blúz
      a bevarrt címke vajon igazat mond?
      csak 5 gombja van
H&M Pro Kontra
   szép a színe megkérik az árát
   kellemes az anyaga pont rosszul van szabva a minta a blúzomon
   vissza lehetne küldeni viszonylag egyszerűen nem lehet rendesen felhajtani az ujját
   jó a szabása   
   biztos igazat mond a bevarrt címke   
   egy hét alatt megérkezett   
   9 gombja van   

Megéri?

Arra jutottam, hogy egyértelműen nem éri meg fast fashiont rendelni Kínából. Persze simán lehet, hogy csak ennél az egy blúznál szívja meg az ember, de abból ítélve, milyen jók a visszajelzései, nem is akarom tudni, milyen lehet az a majdnem-Zara blúz, ami ennél gyatrább csillagozást kapott. Árban persze jól jártam, de a végeredmény mégiscsak az, hogy egy kényelmetlen, félreszabott blúzt kaptam, amit nem szívesen hordok. Erre hivatkozva egyébként jól visszakértem az elköltött 12,67 dollárból 7-et (van erre lehetőség az Alin), amit az eladó nem adott volna vissza, de az Aliexpress, mivel régi vásárlójuk vagyok, megtérítette. Tehát végül csak 5,67 dollárba, azaz 1550 forintomba került ez a kaland. De ha úgy vesszük, hogy ezért a pénzért nem kaptam semmit, csak egy hordhatatlan inget, még ez az 1550 forint is sok. A H&M viszkóz blúzát szívesen és sokat hordom, tehát úgy érzem, megérte az árát.

Tanulság?

Az nincs, ha csak az nem, hogy a netes vásárlás sikere mindig kétesélyes és ahelyett, hogy az amúgy is túl olcsó fast fashiont próbálod még olcsóbban magadévá tenni, inkább gondolkozz el azon, hogy több pénzért kevesebb, de minőségi holmit vásárolsz, akár helyi tervezőktől. Jobbat teszel vele a bolygónak és ruhatáradnak is.

Mustra