9 érdekesség, amit megtudtunk a Gourmet Fesztiválon

Május 18-án kezdődött, és egész hétvégén tart az ország legjelentősebb gasztrofesztiválja, a Gourmet a budapesti Millenárison. Az első napon kint jártunk, mesélünk.

A nyitónapon kimentünk a Gourmet Fesztiválra: kóstoltunk füstös whiskyt, kaviáros osztrigát, hideg palóclevest alkotóelemeire bontva, de igazi nápolyi technikával készülő pizzát is, mangalicapörccel a tetején. Mutatom a legérdekesebb dolgokat, amik a kicsit illuminált állapotban, össze-vissza kóstolgatás közben kiderültek a standoknál.

1. Felejtsd el a whisky-kólát, az idei nyár slágere a whisky-tonik lesz

"Lehet, hogy elsőre furcsának hangzik a whisky-tonik párosítás, de mindenki kóstolja meg, és csak utána ítélkezzen. A whisky önmagában nem egy nyári ital, de tonikkal máris frissebb, könnyedebb, ki lehet vele ülni egy teraszra. Ha long drinket akarunk inni, ne ragadjunk bele a whisky-kóla megszokásba. A tonikok most egyébként külföldön is nagyon mennek" – mondta el Szombati Zsolt bártender.

Mivel ő a The Famous Grouse és a The Macallan whiskyk magyarországi nagykövete, mit mondhatott volna mást, mint hogy ezekből a legjobb elkészíteni, de egyébként nyilván bármilyen más whisky alkalmas a dologra.

2. Gyömbér + füstölt sonka + egy szelet zöld alma + buci = a tuti szendvics

Nekem eddig még nem jutott eszembe gyömbérpasztával megkenni egy bucit, majd megtömni azt füstölt sonkával, salátával és zöld almával, de nagy hiba volt, mert nagyon jó. Mi a whiskykóstolón ettünk ilyet, mégpedig azért, mert az ital ízjegyei köszönnek vissza a szendvicsben. De önmagában is zseniális kombináció, próbáld ki! 

3. Ha ételt itallal kóstolsz össze, mindig maradjon egy kis kaja a szádban amikor ráiszol

Elég rosszul hangzik a technika, de tényleg így lehet igazán megérezni miért mondják, hogy passzol egymáshoz egy étel és egy ital. Füstölt halra pezsgőt kortyolva például mazsolás ízt éreztem, pedig külön-külön egyik sem volt édes. 

4. Ha túl durva a whisky, naranccsal el tudod venni az erejét

És egy utolsó érdekesség a whiskykóstolóról: ha a füstös whiskybe (aminek az ízét amúgy a készítés közben felhasznált tőzeg füstje adja) egy csepp narancsot facsarsz, a gyümölcs totálisan elveszi a füst ízét. Mintha egy másik italt innál.

5. Nem véletlenül adnak sok standnál hideg fogásokat

Egy kis hab ide, egy kis krém oda, zöldségek a tetejére, és már eheted is – nem véletlenül ez a koncepció sok kiállítónál. Egy gasztrofesztiválon az ízek mellett arra is oda kell figyelnie a kiállítóknak, hogy az ételeik ilyen nomád körülmények között is könnyen, gyorsan elkészíthetők legyenek. Ezért kínálnak sokan hideg fogásokat. Könnyebb tárolni és frissen tartani, ha az étel szifonból kinyomott krémekből és habokból áll össze.

Ha ebben a műfajban valami érdekeset akarsz kóstolni, a gyöngyösi Bori Mami étterem palóclevesével tegyél próbát. Az étel hivatalos neve palóc rétes eper, ez egy hideg előétel, réteslapra külön-külön szifonból van kinyomva a répa, a krumpli és a zöldbab.

6. Az igazi nápolyi pizzatésztának tényleg elég másfél perc hogy megsüljön

A fesztiválon szájhagyomány útján terjed a Digó híre, ahol kemencében, igazi nápolyi technikával készítenek pizzákat. Mi is megkóstoltuk, és tényleg nem kellett másfél percnél tovább várni rá, és szuper könnyed, mégis ropogós a tésztája. A másfél perces sütési idő egyébként azért olyan fontos, mert a vonatkozó eredetvédelmi előírások szerint csak akkor lehet valamit nápolyi pizzának hívni, ha sütés ideje nem haladja meg a 60-90 másodpercet.

7. Ha félsz az osztrigakóstolástól, nem ciki kést és villát kérni hozzá

Meg akarod kóstolni az osztrigát, de nem mered úgy ahogy van kiszürcsölni? Egyáltalán nem gáz, kérj kést, villát és porciózz! Nem én találtam ki, hanem az Arany Kaviár étterem standjánál profiktól kaptam a tippet. És tényleg jobb így azoknak, akik az állagától idegenkednek. És hogy őszintén milyen az osztriga? Tengerízű.

8. Két fogás közt a legjobb pezsgőt inni

Nem csak azért mert finom, hanem mert felfrissíti az ízérzékelést. A világ legrangosabb szakácsversenyén, a Bocuse d'Oron két fogás között éppen ezért isznak mindig champagne-t a zsűritagok. De persze nem csak két étel között jó a pezsgő, de ételekhez párosítva is. A Kreinbacher Birtok standjának szakértői azt tanácsolták, ha komolyabb ételhez keresünk, akkor évjáratos champagne-t válasszunk, könnyebb falatokhoz pedig inkább friss, chardonnay alapú pezsgőt igyunk.

Ha tradicionális eljárással készült, magyar pezsgőt innál a fesztiválon, a Kreinbacher Classic Brut-ből kérj egy pohárral. Ennek egy minden eddiginél tovább érlelt változatát csak a Gourmet új programján kóstolhatod meg, ez lett az üdvözlőitala az idén bevezetett exkluzív vacsoráknak és ebédeknek. Ha francia champagne-t kóstolnál, ugyanennél a standnál 12 különbözőt kóstolhatsz. A Piper Heidsieck Cuvée Brut például azért izgi, mert ez a Cannes-i fesztivál idei hivatalos pezsgője.

9. A kaviár desszertbe is jó

A kaviár nemcsak magában, vagy éppen halételek ízesítőjeként, de még desszertben is jó tud lenni. Persze oda kell figyelni az arányokra, mert nagyon sós. Mi mangósorbetet kóstoltunk vele, kicsit tartottunk tőle, hogy halas íze lesz az édességnek, de nem volt neki. És bár nem mondom, hogy innentől minden ebéd után arra vágyom majd, hogy osztrigahéjból kecsegekaviáros mangósorbetet kanalazzak, de egyszer érdekes élmény volt. (És az Instán is milyen jól néz már ki.)

Gourmet Fesztivál – hasznos infók

A Gourmet Fesztivált május 18-21. között tartják a Millenárison, a bérlet 7900 forintba, a napijegy 3900 forintba kerül. A belépő mellé borospohár, mini szendvics (de készülj fel hogy hosszú érte a sor), magazinok, színpadi programok, bor-, sör-, pálinkalikőr-, whiskey- és tokaji borecetes üdítőkóstoló jár.

Az idei év az eperről és a mangalicáról szól, ne lepődj meg hogy mindenben ezek az összetevők vannak. A már emlegetett gyöngyösi Bori Maminál például a desszert sztrapacska csokival, eperrel és mangalicapörccel.

Szeretnél vizet inni a fogások közt, vagy a borkóstoló mellé, hogy másnap ne fájjon a fejed? Inkább dühöngd ki magad otthon előre a hülye rendszeren, helyben pedig törődj bele a sorsodba: a fesztiválon csak egy standnál lehet ásványvizet kapni, a Szigteközinél. Máshol kár is próbálkozni vele.

Ha teheted, menj tömegközlekedéssel, mert a Millenáris alatti mélygarázsban nincs túl sok hely, mi keringtünk vagy negyed órát mire valahová le tudtuk tenni a kocsit.

További infó a fesztiválról a hivatalos honlapon, itt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek