A kis fekete, avagy a gyász és a bosszú ruhája

A "Chanel Fordjával" Károly hercegnek is beintettek már.

A kis fekete ruha eredetileg gyászruhaként látta meg a napvilágot, és minden volt, csak kicsi nem. Az 1900-as évek elejéig fekete ruhát szinte kizárólag a gyászoló apácás egyszerűségére törekvő, férjüket vesztett nők viseltek. Scarlett O’Hara az Elfújta a szélből mindezt végzetes stigmának látta, olyasvalaminek, ami örök magányra kárhoztatja viselőit. Bárcsak megmutathattuk volna neki ezt a videót!

Egy fekete gyászruha ugyanis gyakorlatilag egy lényegre törő Tinder mottóként funkcionált. Elmondta viselőjéről, hogy egyszer már házasságra alkalmasnak találtatott, tehát valószínűleg jó parti, hogy rendelkezik szexuális tapasztalattal, és természetesen azt is, hogy megözvegyült. Az özvegy pedig majdhogynem szingli.

A fekete ruha 1926 tájékán lett kicsi, amikor Coco Chanel gyakorlatilag újra feltalálta az. A „Chanel Fordjaként” is ismert ruhával egy sokoldalú, tartós, és megfizethető hacuka megalkotása volt a cél, ami olyan jól sikerült, hogy a ’little black dress” azóta a saját rövidítését is megkapta, sokszor egyszerűen csak LBD-ként hivatkoznak rá. Az egyik leghíresebb kis fekete ruha talán Diana hercegnő „bosszúálló ruhája” volt. A királyi családban sokkolóan merésznek számító ruhát azon az estén vette fel Diana, amikor férje, Károly herceg nyilvánosan bevallotta, hogy megcsalta őt, hívhatnánk tehát a „Takarodj a fenébe, Károly!”-ruhának is. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra