Hogy vegyünk jó spárgát?

Itt a spárgaszezon, összeszedtük mire érdemes figyelni, hogy ne legyen se fás, se keserű.

medvehagyma-szezon lecsengésében egyetlen jó dolog van: az, hogy megjelenik a piacon a spárga. Persze az, hogy ez pontosan mikor következik be, nagyban függ az időjárástól. A spárgaszezon ugyanis nem tart tovább két hónapnál. A termelés jobb esetben már márciusban elkezdődik, de ha a tavasz késik, minden borul. Még jó, hogy idén időben érkezett.

A spárga hajtásnövekedése egyébként akkor indul, ha a talajhőmérséklet a tél után eléri a 10-12 Celsius fokot. A zöldség hosszú, gúla forma földkupacok alatt 4-6-8 darabos hajtáscsoportonként növekszik, a szüretelők innen kaparják ki, és ha elég hosszú, akkor elvágják, dobozba rakják, majd visszatemetik a földet. Ha jól csinálják, akkor a gyökértörzshöz nem túl közel vágják ki, ellenkező esetben ugyanis a spárga íze elég keserű. De nem csak erre érdemes figyelni a spárgaszedésnél: mivel minden spárgaszál más érettségi fokon áll, ezért egy lyukat többször is meg kell bontani. A spárga egyébként gyorsan érik, és ha a kelleténél fél nappal többet tölt a földben, teteje belilul, értéke pedig a felére zuhan.

shutterstock 423884443

Ez mind szép, de milyen a jó spárga? 

A jó fehér spárga egyenes, teteje nem lila, vágás után 22 centis. Ez a tökéletes spárgaverzió éri a legtöbbet. A vékony szálakra általában kisebb a kereslet, de ha ilyet látsz, ne aggódj, ízre pont olyan lesz, mint vastagabb testvére. A zöld spárgával könnyebb az élet, ő nem földkupac alatt, hanem a felszín felett növekszik, így nem kell sem ásni, sem kaparni, egyszerűen csak le kell vágni, ahogy elérte a 22 centis EU szabványt. Arra viszont figyelni kell, hogy ne nyíljon ki a feje. Ha ez mégis megtörténik, elvileg mehet a kukába, szóval a piacon is érdemes elkerülni. Vásárlásnál arra érdemes figyelni, hogy milyen a spárga végén a vágásfelületet. Ha az nagyon be van száradva, akkor a növény régi. Ez azért baj, mert a spárga 90 százaléka víz, így könnyen kiszárad, megfásul. A frissességét a beszáradás mértéke mutatja: ha csak fél centi kemény, az még megvehető, viszont a centis szárazság három napos spárgát rejt, szóval azt inkább érdemes elfelejteni. 

A jó spárga pedig nemcsak finom, de  A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, folsavban gazdag. Jó levesnek és köretnek, de remek csirkével, rizzsel, salátának, vagy csak magában valami klassz öntettel. Mi számos spárga receptet próbáltunk már a gasztrorovat történetében, jöjjön a három kedvenc receptünk. 

Spárgás rizottó. Rizottó fehér- és zöldspárga-fejekkel, citrommal és parmezánnal. Olyan gyorsan kész, hogy a harmincperces kaják közé is befért volna.

Sült spárgasaláta. Pirított szezámmal indítunk, úgyhogy már csak jó lehet. És akkor a spárgáról és a bébispenótról még nem is szóltunk…

A szezonban legalább egyszer muszáj. Még jó, hogy egyszerű és gyors.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek