Mit keresnek a szegénylegények és Marty McFly egy kifutón?

Bemutatunk öt olyan kollekciót, amit mindenkinek kötelező megnéznie, aki szereti az urbánus és fiatalos kreációkat, meg persze a magyar tervezőket.

Idén is megvolt a Mercedes Benz Fashion Week Budapest, mely már csak egynapos elfoglaltság, annak viszont elég sűrű. Több cikkben számolunk be a magyar tervezők őszi-téli kollekcióiról, igyekeztünk stílus szerint csoportosítani őket, ami persze nem egyértelmű vagy egyszerű feladat, hisz mindegyiküknek megvan a saját stílusa, különlegessége. Fogadjátok szeretettel első körben öt tervezőnk munkáját!

Konsanszky

A tervezőnő nem hazudtolta meg önmagát és abszolút megtartotta a tőle elvárható minőséget és stílust: remekül szabott, különleges anyagokban bővelkedő, sötét színekben úszó kollekciót küldött kifutóra a Ludwig Múzeumban. A kollekcióra nagy hatással volt az 50-es évek absztrakt expresszionizmusa, illetve Franz Kline munkássága és a geometrikus vonalak hol szigorú, hol laza kuszaságba rendeződése. Emellett a 60-as évek űrkutatása is hatott Konsanszky Dórára a tervezés folyamán: ez most igen népszerű topik, elég csak a Chanel űrhajós szettjeire gondolni, vagy Abodi Dóra csillagos ruháira. Konsanszkyt azonban nem annyira a csillagok és fémes színek, mint a kőzetstruktúrák és meteoritbecsapódások fogták meg.

A kollekció fekete-fehér színvilágát fényes zöld és ezüst töri meg, az anyagok között megjelenik a mosható bőr és elasztikus hernyóselyem. Emellett meghökkentő, mégis hordható sziluettekben is bővelkedett a kollekció, melyet Katona Barbara ékszereivel és Kovács Helga táskáival egészített ki a márka a kifutón.

Nubu

A Nubu 2017-18-as őszi-téli kollekcióját Fajó János konstruktivista festő-szobrász kompozíciói és derűs színhasználata inspirálta: ez leginkább a bézs és meleg barnás színek feketével való keverésében jelent meg. A retrót a Nubunál egyébként nem kell véresen komolyan venni, a 70-es 80-as évek csak formailag jelentek meg, és egyre több a sportos részlet a kollekcióban. Fantáziadús szűkítések teszik érdekessé a ruhákat, egyes darabokon fémkellékektől, másokon elasztikus zsinóroktól válnak egyedivé a ruhák.

A pliszírozott szoknyákat kifejezetten szerettük, különösen, hogy a vonalak egyenességét érdekesen görbülő színbetétek törték meg. A tervezők kifejezetten meleg anyagokban gondolkoztak, ami üdvözlendő, lévén, hogy másoknál a téli kollekció vetekedett egy nyárival: a Nubunál bundákban, kötött és gyapjú anyagokban, tollkabátokban vonultak fel a modellek.

Je Suis Belle

A tervezőknél, Tibinél és Dalmánál már tavaly is elgurult kicsit a gyógyszer, de tudták fokozni: flitteres pucérruha helyett most tetőtől-talpig fonalba öltöztették a modelleket. A tervezők nem annyira ruhákban, mint inkább képekben gondolkoztak, bőségesen alkalmaztak különféle díszítőtechnikákat, kézimunkát, szokatlan anyagpárosításokat. A Je Suis Belle alkotóinak nőkhöz fűződő viszonya intim és interaktív, az őszi-téli kollekció felépítésénél is különleges női karakterek adták a kollekció vázát, alapját.

A bemutatóról nem hiányzott a humor sem, a gondosan kidolgozott, puha anyagokból álló ruhák ránézésre is vidámmá tették viselőjüket. Je Suis Belle ruhát valószínűleg azok választanak majd maguknak, akik képesek az öniróniára, felvállalják önmagukat, szeretik a különleges ötleteket, kreativitást és a gondosan kivitelezett kézimunkás részleteket. Pont olyan üdítő látvány volt a kollekció a többi közt, mint amilyen egy Je Suis Belle ruhás hölgy lesz majd a téli szürkeségben!

Cukovy

Urbánus divat a javávól a Cukovy új kollekciója, amihez a Vissza a jövőbe című film hangulata, látványvilága és a jelmezek formai kialakítása jelentette az alapot, de persze napjaink trendjei is visszaköszönnek a kreációkban.

Az őszi/téli darabokat főként azoknak ajánljuk, akik szerint a fekete az új fekete, és nem kell megijedni a színek hiányától, hiszen a formavilág és az anyaghasználat miatt cseppet sem unalmas az összkép. Az alapanyagoknál a matt és a fényes, steppelt orkán van a középpontban, de helyet kaptak mellette a gyapjút tartalmazó szövetek, valamint a természetes hernyóselyem is, és nem szabad elfeledkezni a flitterről, a több darabon is visszaköszönő fényes-metálos textilről, meg persze a matt, rusztikus kelméről sem. Ami pedig a formavilágot illeti, az ejtett vállak, az Y-sziluettek, az oversized kialakítások a hangsúlyosak, de a részletekre is érdemes odafigyelni. 

És az inpsirációs források miatt (nyolcvanas évek + friss trendek) azért néhány fukszia ruhadarab is bekerült a kollekcióba, szóval tényleg nem kell félni attól, hogy következő télen beleolvadunk a szürke, arctalan tömegbe. Jó, a szürke is megjelenik a kollekcióban, de a furturizmus jegyében a nem annyira hétköznapi ezüst-levendula formájában.

Zsigmond Dóra

Nicsenek elkényeztetve azok a férfiak, akik magyar tervezők ruháiban szeretnének járni, kevés dizájner gondol rájuk, a divathéten csak Zsigmond Dóra kollekciója szólt nekik. A tervezőnő legújabb darabjait a Jancsó Miklós Szegénylegények című darabja filmjének cselekménye, valamint a híres rendező látásmódja ihlette. Ez a kollekció is leginkább az urbánus divat kedvelőinek szól, csak éppen nem a nőknek, hanem a férfiaknak. Ha valaki a jövő telet nem akarja parkában vagy pufidzsekiben tölteni, hanem szívesen magára öltené ezeknek a szerelemgyerekét, akkor a márkánál találhat neki tetsző darabot. Ahogyan azok is, szerint az oversize örök, és szívesen hordanak térdig érő melegítőfelsőket, pólókat és ingeket, és persze azoknak, akiknek Zsigmond Dóra már korábbi kollekciói miatt is a látóterébe került, hiszen az őszi/téli darabok sem okoznak majd nekik csalódást. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra