Teszt: bolti csokis fánkok

Itt a farsang, vagyis a fánkok ideje, ezért megnéztük, hogy milyen a fánkügyi felhozatal a nagyobb áruházaknál. A trendi belvárosi fánkozókat kihagytuk, mert nem csak a fővárosiakra gondoltunk.

Ha nem akar fánkot készíteni és nem is akar sokat költeni, akkor mutatjuk melyikek lettek a szerkesztőség kedvencei, szakértőnk pedig arról mesél, hogy miért is jár jobban, ha mégiscsak összedobna otthon egy fánktésztát. 

A tesztről kialakult többeknek is egy összefoglaló véleménye, aminek a lényege az volt, hogy az ipari fánkok, korántsem olyanok, mint az általuk megszokott klasszikus házi fánkok. "Még a legjobb is olyan volt, mintha levegővel jól felfújt szivacsot ennék. Egyik tésztának sem volt még csak minimálisan sem tésztára emlékeztető állaga. Még a legrosszabb házi fánk tésztáján is érzem, hogy élelmiszert eszem, addig a legjobb üzemi fánk sem tudja elhagyni a műanyag ízvilágot".

Hogy miért is van ez így, arról Kerekes Sándort a Király100 Gasztro Corner séfjét az Őshonos Delikát tulajdonosát kérdeztük. 

A piskótás állagot a fánkportól éreztük

A fánkpor olyan keverék, amiben minden hozzávaló porítva van, vagyis tojás helyett tojáspor, tej helyett tejpor került bele, ami önmagában nem lenne akkora gond, na de a stabilizátorok és egyéb dolgok, már nem az igaziak. Ami viszont a legnagyobb baj vele, hogy más az elkészítés módja.

Víz hozzáadásával készül a porból a fánktészta, ami teljesen máshogyan viselkedik, mint egy frissen gyúrt tészta. A frissen gyúrt fánkot kétszer gyúrjuk: egyszer mikor megkel, majd vagy még egyszer gyúrjuk-kelesztjük szaggatás előtt, vagy átgyúrjuk, szaggatjuk, és másodszor a szaggatás után kelesztjük .

A második gyúrás a nagy levegőbuborékokat eloszlatja kicsikre, és még több buborék lesz lenne. A fánkpor ezzel szemben egyenletesen produkálja mindezt, kicsit sűrűbb lesz a tésztája, ami azt eredményezi, hogy nehezebb lesz, és esetleg magába szívja az olajat.

"Van egy enyhén vaníliás íze a tésztának a mesterséges vaníliától. Ha szétszakítunk egy házi fánkot, az nagyon buborékos és levegős. A porból készült fánk sűrűbb, egyenletes a tészta elszakításkor is. Ha piskóta állagot érzünk, az biztosan porból készült" - mondta szakértőnk. Ha viszont eltépjük, és azt látjuk, hogy nagy levegőbuborékok vannak benne, akkor az valószínűleg gyúrt tésztából van.

"A házi fánkok nem lesznek egyformák. Ha valami nagyon egyformának tűnik, az vélhetően poros, mert az adalékanyagok egyformán reagálnak a hőre, és ugyanúgy viselkednek minden adagnál. A hagyományos fánkot, még ha kerekre is szúrjuk és belerakjuk az olajba, sosem lesz igazából tökéletesen kerek. Ha nagyon könnyűnek és buborékosnak tűnik az is jó jel. Az igazán jól megkelesztett fánk nagynak tűnik, de pehelykönnyű." 

A porból készült fánkoknál az előállítás nem igényel tojásmosót, fertőtlenített tojást, kelesztőt, vagyis egy csomó olyan dolgot, ami egyébként kellene a fánk előállításhoz. Az üzletek közül a Tesco elmondta, hogy használnak sütőipari célkeveréket, de a gyártás és a csokiba mártás az áruházban történik, a Lidl, Aldi és az Auchan viszont nem használ port az előállításhoz. 

 A csokoládé

Mikor a fánk kihűl, annak már van tartása, mert egy kész termék. Lehet szórni, mártani. Ahol a csokiréteg bevonja, ott nem szárad ki olyan könnyen.  Ha melegen kisül és leszórják kristálycukorral, az rátapad, és kap egy olyan bevonatot, amit például a tescós fánknál egyértelműen éreztünk. 

A házi fánk nem drága és nem is nehéz

Ha otthon esne neki a fánkkészítésnek, akkor íme a gyors recept hozzá. Szakértőnk is azt ajánlja, hogy ne féljen kipróbálni a fánkkészítést, mert csoki nélkül, egy jó házi baracklekvárral is megállják a helyüket

  • fél kiló liszthez való szalagos fánk recept itt van, sokszor sütöttük már, és isteni, a tésztába tett kevés rum megakadályozza, hogy megszívja magát olajjal, ezért a végeredmény igazán könnyű lesz
  • ha viszont más fánkok is érdeklik, ebben a receptválogatásban hét fánkot is talál, tolófánk, sütőben sült fánk, csöröge, képviselő, minden, ami a fánkos műfajban egyáltalán kellhet.

Hozzávalók (kb 20 darab fánkhoz):

  • Egy kiló liszt
  • 3 tojás sárgája
  • 10 dkg cukor
  • 1 dkg só
  • 5 dkg élesztő
  • nagyjából fél liter tej 
  • 1 rúd vanília
  • reszelt citrom héja
  • csokoládé a mártáshoz/baracklekvár az evéshez

Elkészítés

A tészta összetevőit gyúrja össze, hagyja kelni, majd gyúrja át még egyszer, és egy olajjal kikent edénybe tegye pihentetni egy órára.

Majd csak ki kell nyújtani, kiszaggatni és durván 2-2 perc a sütési ideje bő olajban mindkét oldalnak. Az alsó felét fedő alatt süsse, majd mikor megfordította, már ne tegye vissza fedőt. Ez a trükk a nyitja a szalagos fánknak, ugyanis a fedő alatt még ott kel egy kicsit, ettől lesz rajta oldalt egy csík, vagyis szalagja.

Amíg kihűl, olvasszon fel egy kis csokit, és ha kellemesre hűlt a csokija, vagyis ha a szájához teszi a fakanalat nem éget, hanem kellemesen meleg, mártsa bele a már kihűlt fánkot. ezek után még szórhatja cukorkával, mandulával bármivel és szabad levegőn hagyhatja kihűlni. 

Ezzel szemben a porból készült fánk receptje így néz ki, annyit azért elmondunk, hogy ha otthon süti a fánkot, megkíméli magát a spatulás fánknyomkodáshoz, százalékos arányokat sem kell számolni, és a bőrösítés is kimarad. 

Az eredmények

5. helyezett - Auchan csokis fánk, 71 pont

Ez volt az egyetlen olyan fánk, ami nem kívülről volt csokis, hanem töltött volt, viszont a legtöbben pont a kevés tölteléket kifogásolták, bizonyára több pontot kapott volna, ha rendesen tocsog a csokoládéban, mert mindenki kiemelte, hogy nagyon kevés benne a töltelék.

DSC1505
Kaszás Tamás / Dívány

"Olyan mint egy zsírban sült zsemle, étbevonóval töltve" - írta az egyik kollégánk. "Nekem tetszik, hogy folyik benne a csoki, csak lehetne egy kicsit kevésbé tömény" "Kicsit pudingra hajaz a töltelék, lehetne benne több is"

Ha bárki azt mondaná, hogy a tesztelőink mind csak a negatívumot látják meg, álljon itt az egyik kollégánk értékelése: "Kevés benne a csoki, és nem túl szép, de ettől nagyis a hangulata" Van akit viszont nem a nagyi fánkjára, hanem inkább egy kalácsra emlékeztetett az állaga, "kicsit sós és műanyag az utóíze"  -írta még az értékeléshez. "Ha jó darabot fogtál ki, akkor sok csoki volt benne. Utólag felértékelődött ez a darab a többi fényében" - és valóban, a lapon ki is lett javítva a pontszám, mert az egyik tesztelőnknek ez a fánk jött be a legjobban. "Aluljárós fánk íze van, szikkadt a tészta, kemény, élesztős beütés, nem enném szívesen. A csoki meg szerintem porból van" - írta az egyik szigorú tesztelőnk. 

4. helyezett - Milka fánk, Spar, 77 pont

Sajnos a Spar saját csokis fánkjáról lecsúsztunk, mert csak szezonális termék volt, helyette van a milkás, ami viszont eléggé megosztotta a társaságot, főleg a csokija. 

fánk 02
Kaszás Tamás / Dívány

"Túl kemény rajta a csokiréteg"  "Csúnyácska, de mégis valahogy finom. Viszont állagra olyan, mintha extra levegőt fecskendeztek volna bele. Mint egy piskótatekercs, amiben töltelék helyett csak levegő van!"- írta az egyik tesztelőnk, és ez az érzés egyébként több fánknál is előjött a társaságból, nem csak a milkásnál.

"Zsíros, tömött, íztelen, sőt még rossz utóíze is van" "Nagyon édes a csoki, de szerencsére nem túl zsíros a fánk, cserébe kissé száraz" "Unalmas a tészta, és zsírszegény a kakaós csokibevonat" -írta másik kritikusunk.

Sajnos a Milka nem sok emberben hagyott mély nyomot, volt aki egy pillanat után elfelejtette az ízét, pedig többek szerint is jól nézett ki. "Ennek jó a csokija, valahogy más mint az eddigiek, de nem úgy más, hogy elhányom magam tőle, hanem érdekesen más, ezt értékelem!"- mondta egy kifinomult ízlésű tesztelőnk. 

3. helyezett- Tesco belga tejcsokis fánk, 89 pont

Ha szereti az édes tejcsokoládét, akkor imádni fogja a tescós tejcsokis fánkot. Rengeteg rajta a csokoládé, gyorsan olvad, vagyis könyékig csokis lesz, és nagyon nagy a fánk. Kóstolja meg az étcsokis verziót is, mert akinek  tejes változat bejött, azok az étcsokisat még annál is jobban imádták, és amit az egész szerkesztőség kiemelt, hogy rendkívül intenzív az illata. Ezt volt, aki kifejezetten rosszul viselte, és olyan is, aki alig bírt magával a teszt kezdéséig. 

DSC1512
Kaszás Tamás / Dívány

"Isteni volt a csoki: végre nem műanyagízű, hanem csoki-csoki. a tésztája kellően puha volt, ízlett nagyon. Annyi talán benne a bibi, hogy ha nem nagyon édesszájú, vagy éppen diétázik, akkor ne ezt válassza, mert nagyon-nagyon édes, és egy kalóriabomba"- tanácsolta kolléganőnk, aki teljesen beleszeretett ebbe a fánkba, még szívecskéket is rajzolt mellé.

Más tesztelők viszont szőrösebb szívűek voltak: "Olyan, mint valami odaégett Kinder-tojás csokiszirup. A textúra meg úgy serceg a fogam alatt, mintha egy dömpernyi kristálycukrot öntöttek volna a tésztájába! Az étcsokis verzió, viszont finom!" "Túl csokis és túl tömény"- foglalta össze több tesztelő véleményét röviden kollégánk.

"Életemben először ijedtem meg íztől, elsőre kifejezetten azonosíthatatlan, pár pillanat után érződik a csoki."  "A csoki nagyon bizarr, elnyom minden mást. A tészta ízét nem is érzem pontosan, de legalább nem száraz"  "Ez nem is csoki, hanem krém, szinte folyik. Ráömlött a Nutella?" De van, akinek pont ez tetszett a legjobban: "Király! Mondjuk az édesen túl nem érzem az ízét."

2. helyezett: Lidl csokis fánk - 94 pont

A mezőny igazából két részre szakadt, a Tesco fánkosok álltak szemben azokkal, akiknek túl intenzív volt a csokiíz. A Lidl fánkja az arany középúttal a dobogó második fokára volt elég. 

DSC1525
Kaszás Tamás / Dívány

"Finom omlós, picit élesztős íz, de lehetne vastagabb a csokimáz, és baj, hogy nem töltött". A tescósnál mindenki kiemelte az illatot, de volt, akinek a Lidlé jött be jobban: "Illatra ez áll  legközelebb a ház fánkhoz, de állagra és ízre ez is mű." "Összerántotta a számat, és enyhe kesernyés utóíz maradt a harapás után, pedig az illata nagyon ígérete volt"- írta egy másik tesztelő.

"Puha a tésztája, a csoki pedig alig érezhető rajta." - kritizált tesztelőnk.  "Pont jó íze volt, a csoki-fánk aránya pont tökéletes. A többin leginkább csak a csokit lehetett érezni, de itt volt fánk íz is."  "A tésztája ennek volt a legjobb, de a csokija nem ízlett"

1. helyezett: Aldi csokis fánk- 99 pont

Az Aldi egy hibrid fánkkal támadott, ami egyszerre volt tejcsokis és étcsokis, és talán pont ez hozta meg nekik a sikert. Tőlük kíváncsiságképpen megkóstoltuk a rózsaszín fánkot is, amit a tesztelők azért szerettek, mert nem akart több lenni, mint ami. Egy rózsaszínízű fánk. De nézzük mit mondtak a csokis verzióra:

DSC1514
Kaszás Tamás / Dívány

"Ez egy tök jó cucc, harmonikus az ízvilága, jó a csokija is" "Finom, puha! Minden jó! Nem élesztős az íze, megfelelően csokis, a szórás is finom a tetején"  "Ez néz ki a legjobban, nem túl édes a csoki"- mondta egy másik tesztelő. "Elég puha a tésztája, és tetszik, hogy keverik  tetején a kétféle csokit"

Kapott persze kritikát is, volt, aki az ipari fánk szótári definíciója mellé képzeli ezt a fánkot, ami bár nem feltétlenül negatívum, de az összbenyomás így hangzott: "Azt lehet rá mondani, mint a tipikus közepes tanulóra: nem túl okos, de nem kicsit hülye"

És, hogy milyen nehéz a tesztelők sorsa, arról álljon itt kollégánk összefoglalója: "Ettem, ettem de semmi. Lehet azért, mert előtte ettem azt a nagyon édes cuccot" (- a Tesco fánkja volt az)

Itt szerezheti be a fánkokat
Helyezés Itt vettük Ár
1 Aldi 99 forint / darab
2 Lidl 99 forint / darab 
3 Tesco 99 forint / darab
4 Spar 219 forint / darab
5 Auchan 1oo forint/ darab
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek