Olaj kisokos: mindent a tökmagolajról!

Szinte nem telik úgy el egy hét, hogy ne jelenne meg valami forradalmi új bizonyíték, tény, válasz, állítás az olajokkal/zsiradékokkal kapcsolatban. Akár növényi vagy állati eredetű, akár megesszük, akár magunkra kenjük, megannyi hit és tévhit kering a hatásukról. 

Ha ráguglizunk, rengeteg információt kapunk, de ember legyen a talpán, aki a sokszor ellentétes értekezéseken ki tud igazodni: melyiknek higgyek, melyik igaz?

Ezért úgy döntöttünk, néhány hetente veszünk egy olajfajtát, majd Szűcs Zsuzsanna dietetikus és táplálkozástudományi szakember segítségével körbejárjuk a témát, és megtanuljuk, melyik olaj mire is jó igazából. Nézzük a harmadikat, a tökmagolajat!

shutterstock 167435114

Ha arra is kíváncsi, mit kell tudni a kókuszolajról, és az olívaolajról itt megtalálja!

A tökmagolaj

A tökmagolajat a héj nélküli olajtök magjából, hidegen sajtolással készítik. Ez egy nagyon fontos dolog, hiszen az olaj elkészítésénél nem használnak magas hőmérsékletet. Ennek az oka az, hogy az olaj megőrizze magas vitamin és ásványi anyag tartalmát.

A hidegen sajtolt tökmagolaj nagyon sok telítetlen zsírsavat tartalmaz, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Nagyon sok antioxidánst tartalmaz, ezért kiválóan véd a szabad gyökök káros hatásaitól.

A tökmagolaj zsírsav összetételére jellemző, hogy legnagyobb mennyiségben hosszú szénláncú, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, főként linol- és olajsavat. Emellett növényi szterineket (delta-7 fitoszterin), valamint értékes E vitamint és szelént is találunk benne. 

Egészségügyi hatásai

A tökmagolaj összetételéből adódóan rendszeres, ám mértékletes fogyasztása sokrétű egészségügyi előnyökkel járhat.
"Telítetlen zsírsav- és fitoszerin tartalma révén hozzájárulhat a szív és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez, a növényi szterinek ugyanis csökkentik a koleszterin felszívódását a szervezetben, valamint növelik annak kiválasztását, ezáltal mérsékelhetik a vér koleszterinszintjét." - foglalja össze előnyeit a dietetikus.

Az első dolog, amit a tökmagolajjal kapcsolatosan említeni szoktak, az a kiemelkedő tulajdonsága, hogy segít a prosztata jóindulatú megnagyobbodása által okozott panaszok enyhítésében.

"Ugyancsak a delta-7 fitoszterinhez, valamint a szelénhez köthető a férfi-egészségre, azon belül is a prosztata egészségére kifejtett pozitív hatás, enyhíti ugyanis a prosztata jóindulatú megnagyobbodását kísérő tüneteket, mint a gyakori vizelési inger és az inkontinencia. Kifejezetten javasolt a hidegen sajtolt tökmagolaj fogyasztása, mert nem lennénk máshogy képesek annyi tökmagot elfogyasztani, hogy ez a jótékony hatás érezhető legyen."- magyarázza a szakértő.

Szerepe a konyhában

Táplálkozás-élettani szempontól a hidegen sajtolt tökmagolaj a legértékesebb, ezt felhasználni is hidegen javasolt, pl. salátaolajnak vagy ételek utólagos dúsítására. 
Az olaj sötétzöld, ízében és illatában is intenzíven fellelhető az alapanyag karakteres íze. Erős mogyorós íze van, amellett viszont rendelkezik némi jellegzetesen keserűséggel is . A tökmagolajat sokszor párosítják almaecettel.
Felhasználják desszertekhez is, a vaníliafagylaltnak például kiváló diós ízt ad. 
Adhatjuk krémlevesekhez, elsősorban sütőtökleveshez. Ausztriában igazi csemegének számít, itt a sütőtökleveshez és más helyi ételekhez előszeretettel adagolják.
Nagyon finom salátákon, főleg, ha abba egy kis tökmagot is keverünk. Mustárral, ecettel, sóval, tökmagolajjal finom salátaszószt lehet keverni. A jó minőségű tökmagolajat az ételek dúsítására is használjuk olyan esetekben amikor a szervezet roborálására van szükség. 
shutterstock 220793359

Tippek, tanácsok

Mint minden zsiradék, így a tökmagolaj kalóriatartalma is jelentős, ezért csak kis mennyiségben használjuk, pl. 1-1 teáskanálnyit a salátánk tetejére. Legyünk kreatívak! Ebben a tökmagolaj karakteres aromája csak előnyünkre válhat.
Nem csak a saláták izét képes ugyanis feldobni, tehetjük többek között krémlevesek, sült zöldségek, zöldségpürék tetejére, használhatjuk húsok vagy sajtok pácolásához, de a bátrabbak akár turmixot vagy parfét is készíthetnek a segítségével. Az idei év Ország tortája is igazi tökmag-olajos különlegesség. 
Oszd meg másokkal is!
Mustra