Menekült gyerekekkel dolgoztattak a Mango és a Zara török gyáraiban

A BBC oknyomozó műsora, a Panorama készített egy riportot a nagy divatcégek törökországi gyártóüzemeiben található állapotokról.

A rejtett kamerás felvételeknek köszönhetően kiderült, hogy a Mango, a Zara és a Marks & Spencer, valamint a népszerű online ruhabolt, az Asos kínálatába készülő termékeket gyártó üzemekben menekültek, valamint menekült gyerekek is dolgoznak.

A kép illusztráció!
A kép illusztráció!Chris McGrath / Getty Images Hungary

Annak ellenére, hogy a nagy ruhagyárak rendszeresen ellenőrzik a kitelepített üzemeiket, pont az ilyen problémák miatt, a Panorama riporterei legalább hét szíriai menekültet talált az üzemekben, köztük 15 éves gyerekeket is.

Általában egy közvetítőn keresztül kaptak állást a gyárban, készpénzben fizették őket, kevesebbet kaptak, mint a török minimálbér, ráadásul veszélyes munkákat bíztak rájuk. Rendes betanítást nem kaptak, ahogy biztonsági felszerelést sem akkor, amikor például vegyszerekkel kellett kezelniük farmereket.

Volt olyan gyerek is, akinek 12 órás műszakjai voltak, ő ruhákat vasalt. A Marks & Spencer, a Zara és a Mango is elképedésének adott hangot, miután szembesítették őket az újságírók a felfedezéseikkel.

A lehetőségekhez képest megpróbálták oltani a tüzet, a Marks & Spencernél például azt találták ki, hogy mindegyik menekültet felveszi a cég teljes állásba, nem kell a közvetítőn keresztül feketén dolgozniuk.

Az Asos maga is vizsgálatba kezdett a riport után, de hangsúlyozták, ugyan fogadtak termékeket a kérdéses török üzemből, de az nem tartozott a hivatalos partnereik közé. A saját vizsgálatuk 11 szíriai menekültet derített fel, köztük három, 16 évnél fiatalabb gyereket is. A cég úgy döntött, a gyerekmunkásokat támogatják, hogy vissza tudjanak menni az iskolába, a felnőtteknek pedig adnak fizetést addig, amíg nem találnak rendes munkát.

A kép illusztráció!
A kép illusztráció!Chris McGrath / Getty Images Hungary

A riport a Next nevű, nálunk talán kevésbé ismert, de a briteknél népszerű ruházati céget is megemlíti. Az egyik gyárban ugyanis tízéves török gyerekmunkást is találtak az újságírók, az üzem tulajdonosa azt mondta, a Nextnek gyártanak pizsamákat. A Next viszont azt mondta, egy másik beszállítótól veszik a pizsamákat, a riportban látott üzemhez semmi közük, valószínűleg csak egy próbadabarot mutatott nekik a kérdéses üzem tulajdonosa, ami nem jelenti azt, hogy valóban ebben az üzemben gyártatnának.

Törökország nagyon népszerű a ruhagyáraknál, egyrészt közel van Európához, másrészt nagyon gyorsan dolgoznak, ami jelentősen csökkenteni tudja egy új kollekció bemutatása és a boltokba kerülése közötti időt. Viszont a menekültválság kezdete óta egyre nagyobb problémát jelent, hogy a gyártási körülmények nem teljesen átláthatóak, az országba érkezett körülbelül 3 millió szír menekült, akik közül sokakat éhbérért dolgoztatnak, az átlag török munkásoknál rosszabb körülmények között.

A nagy ruhagyártókat nem először figyelmeztetik hasonló riportokkal, hogy óriási felelősségük van abban, hogy kialakulhatnak olyan helyzetek, amikor egy-egy beszállítójuknál gyerekeket dolgoztatnak napi 10-12 órában. A gyárak eleinte mosták kezeiket, áttételekre, meg alvállalkozókra hivatkoztak, az utóbbi időben viszont úgy néz ki, kezdik komolyan venni a dolgokat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra