Dobjon el mindent és rohanjon sört kóstolni Kőbányára!

Néhány főzde kitalálta, hogy a kézműves már nem elég elit, legyen egy új kategória: a kraft sör. És szerveztek gyorsan egy fesztivált is neki. Az I. Kraft Sörfesztiválon jártunk.

„A kézműves olyan tucatfogalom lett, amit boldog-boldogtalan használ, néha még olyan termékekre is, amik biztos hogy nem kézművesek. Valamikor még úgy-ahogy mögé lehetett rakni egyfajta minőségi elvárást, de most már kiüresedett a jelző. A kézműves sörök piacán is van mindenféle minőségű termék, sőt, volt olyan kommersz sörgyár, aki kézműves címkével ellátott sört dobott piacra.” – fejtette ki Németh Antal, a MONYO díjakkal elhalmozott sörfőző mestere. Érthető a törekvés, hogy a valóban elit minőséget képviselő sörfőzdék szeretnék megújítani és kicsit felrázni a piacot, és létrehozni egy olyan jelzőt, amit magukénak éreznek.  

A kőbányai, gyönyörű, ipari, indusztriális környezetben lévő Főzdeparkban négy kis főzde működik, akik egymást inkább harcostársnak, mintsem konkurenciának tekintik. Elsőként a MONYO Brewing. Co. költözött be, majd a Mad Scientists és a Hot Top Brewery, negyedikként pedig a Horizont Sörök, akik két év bérfőzetés után most jutottak el odáig, hogy saját főzdét nyissanak.

A főzdék dolgozói egy nagy, egymást segítő és néha heccelő csapatként tekintenek egymásra, és büszkék arra, hogy abban a műemlék jellegű kőbányai épületben dolgozhatnak, ahol a sörgyártásnak 100 éves hagyománya van. Az épület jellegzetes homlokzatát tette például az egyik sörcímkéjére a MONYO. Németh Antal nagy lelkesedéssel beszél a terveikről, melyek között most az egyik legfontosabb a kraft sör fogalmának bejegyeztetése. Jó lenne, ha lenne egy olyan minőségi címke, amiben megbízhatnak a vásárlók, amit szakmailag ki kell érdemelni: a kraft címkét a négy főzde nem magának akarja megtartani, ehhez bármilyen más főzde is csatlakozhat, ha megfelel a kritériumoknak. Olyannyira, hogy a főzdeparkban rendezett Első Kraft Sörfesztiválon rajtuk kívül még öt vendégfőzde képviselteti magát: a RothBeer, a Hedon, a Balkezes, az Uradalmi Sörmanufaktúra és a Kentucky Ale.

   

A sajtótájékoztató kissé döcögősen indult, látszott, hogy még nekik is új a dolog, de nagyon jó hangulatú eseménnyé vált. Végig lehetett menni a főzdéken: nekem csak a MONYÓra volt időm, mert az érdekelt a legjobban, de a sörfőző mesterek a többi főzdén is végigkalauzolták a résztvevőket. Megkóstolhattuk a különböző malátákat, beleszagolhattunk az erős illatú komlóba, megnézhettük a ragyogóan tiszta, különböző névre keresztelt tartályokat. Megnézhettük a rengeteg elismerést, amit a MONYO kapott, és beszélt arról is, kinek, hova főznek különböző söröket (például a székesfehérvári püspök, vagy a Rosenstein vendéglő söre náluk készül saját recept alapján).  

Természetesen kóstolni is lehetett, az éhezőknek pedig a kitelepült Zing burger segített életben maradni. Az Első Kraft Sörfesztivál mindössze vasárnap reggelig tart, ha van ideje és szereti a sört, menjen ki, mert csodálatosan finom dolgokat lehet inni (én egy Kentucky IPÁt próbáltam, de visszamegyek még a többiért). A sörök egyenárasak (400 Ft egy pohár, 800 Ft egy korsó), nincs belépő, nincs kötelező pohár, csak a szépséges sörgyár és a hosszú sörpadok. Ingyenes buszok járnak a Blahától öttől kettőig minden óra 30-kor, visszafelé pedig egészkor. És természetesen a főzdelátogatásokra is lehet jelentkezni, ezek szombaton napközben indulnak.  

 

A korlátozott férőhely miatt előzetes regisztráció szükséges.
MONYO Brewing Co.: hello(kukac)monyobrewing.com

Mad Scientist: madscientistbeer(kukac)gmail.com

HopTop Brewery: info(kukac)hoptop.hu

Oszd meg másokkal is!
Mustra