Nézze meg nálunk először a SCHATZI új kampányfotóit!

Egy évvel ezelőtt nyílt meg Budapest első és eddig egyetlen dress&bárja, a SCHATZI, ahol a vingtage holmik vásárlása mellett/helyett iszogatni, kávézni, kéthetente pedig óriásit bulizni is lehet. A tulajdonosok, Fehér Barbara és Juhász Katalin az évforduló alkalmából egy új fotósorozattal készültek, amiket a külföldön is egyre ismertebb Gáldi Vinkó Andrea fotózott. Nézze meg nálunk először az új image fotókat és tudjon meg érdekességeket a vintage ruhákról!

De akkor most mi is az a SCHATZI?

A SCHATZI dress&bar hibrid koncepciója évekkel ezelőtt fogalmazódott meg a tulajdonosokban; szerettek volna egy olyan helyet, amely teljes egészében közvetíti a mindennapjaikat meghatározó életérzést, ebbe pedig beletartozik az öltözködés szeretete és közösségi élményekre való igény is.

A boltban a tulajdonosok ízlését tükröző válogatott, friss és egyedi vintage és second hand női és férfi ruhákat árulnak, néhány hazai tervező kiegészítőjével kombinálva, így megtalálhatóak a Balilla, Moha Concrete, Doridea, the Mama Kin ékszerek, a USE Bag, Artep, DVA, Rita Rzsnszk, Between, Delka táskák, Pelso fürdőruhák, Fatum Apparel kiegészítők vagy a Malinovka, Rubidium füzetek is.

A SCHATZI ruhabolt, és egyben közösségi tér is, ahol esetenként kiállításokba futhatunk, kéthetente pedig hajnalig tartó Minidisco keretein belül bulizhatunk. Az egyedi arculatot a jelenleg New Yorkban élő Filkey Áron tervezte, a belsőépítészeten pedig Bajor Ádám dolgozott.

Hol találja? 

Budapest, Akácfa u. 51.

Az alapinspirációt Wes Anderson Royal Tenenbaums című filmje adta (ami mostanában egyébként nagyon felkapott téma), pontosabban Margot és Richie Tenenbaums karekterei, akikről simán el lehet képzelni, hogy néha betérnek Schatziba egy italra vagy egy új menő ruhadarabért. "Ezekből a figurákból kiindulva a boltunk szellemiségével egyező hangulatot szerettük volna visszaadni, ami kicsit sem poros, kicsit sem retro vintage, hanem időtlenül kúl" – mondja Fehér Barbara, az egyik tulajdonos és hozzáteszi, hogy az eredeti koncepcióból végül egy egészen új dolog született, amiben ugyan megjelenik halványan az eredeti inspiráció, de a végeredmény egy önálló SCHATZI sztori lett, aminek fókuszában a vintage ruhák időtlensége és kombinálhatósága áll.

De ha már a fotósorozat, akkor érdemes szót ejtenünk a képeket készítő fotósról is, már csak azért is, mert Gáldi Vinkó Andrea anyagait olyan magazinok hozzák le időről időre, mint a Dazed, a Vice, de láthattuk már fotóját a Vogue Italia-ban is, legutóbb pedig a Hunger Magazine jelentette meg egy sorozatát, amit tavaly Röszkén készített a menekültkrízis heteiben, hónapjaiban. A fotós jelenleg a világ nagyvárosai között ingázik, ott van, ahol épp a megbízásait teljesíti.

Visszatérve a SCHATZIHOZ, egy ilyen üzlet kapcsán mindig felmerül a kérdés, hogy honnan kerülnek elő az egyedi, és 2016-ban is menőségnek számító régi holmik. Fehér Barbara egy kicsit beavatott minket a részletekbe, amelyek alapvetően nem nagy titkok, de a vintage üzleteknél nem is feltétlen a forrás a legfontosabb. Sokkal inkább múlik a jó "vadászat" a kitartáson, hiszen gyakran ruhák tömegét kell áttúrni egy-egy jó darabért. Barbara szerint sokan azt gondolják, hogy a világ legegyszerűbb dolga vintage ruhával kereskedni, de nem is lehetne nagyobbat tévedni: ez ugyanis nem csupán egyfajta időtöltés, sokkal inkább művészet és foglalkozás. 

Az alkudozás ennél a szakmánál aranyszabály, ha ebből akar megélni akkor meg pláne kötelező részfeladat. "Ha ügyes vagy és rámenős akár 50%-kal olcsóbban tudod elhozni a kiszemelt darabokat" – mondja Barbara, aki szerint nem kell feltétlen külföldre utazni, hogy egyedi holmikat találjunk nevetséges áron.

De hol találunk fillérekért régi ruhákat?

Barbara szerint vidéki bolhapiacokon, ilyen a tapolcai, a veszprémi, vagy akár az ecseri is, de érdemes benézni a vidéki second hand boltokba, ahol sokszor olcsóbban juthatunk hozzá egészen ritka ruhákhoz. De ne becsüljük le a nagy second hand vagy kilós ruhaboltokat sem, ahol eldugva bár, de szintén lehet találni gyöngyszemeket.

Külföldön aztán végképp el lehet veszni az óriási felhozatalban. ,,Igazából rengeteg piac van, a legtöbb nagyvárosban hetente végig lehet járni őket, ilyen például, hogy a legközelebbit mondjam csak Bécsben a Naschmarkt, ahol az antik bútorok, tárgyak mellett egyre inkább megjelennek a ruhák is. De ilyen a londoni Portobello Road Market-ot Nothing Hillben, a Bricklane Market, Párizsban a Porte de Clignacour (Le Marché aux Puces de Saint-Ouen) és a brüsszeli bolhapiac (Place du Jeu de Balle) is ebbe a kategóriába sorolható." – mondja Barbara, aki tulajdonostársával, Juhász Katalinnal imádja a nagyszabású, ritkábban megszervezett vásárokat, mint például a müncheni óriás piacot, amit évente egyszer a tavaszi fesztivál nyitó hétvégéjén szerveznek, és csaknem 3000 kiállító és 80.000 látogató vesz rajta részt. Visszajáró vendégek az erdélyi Fekete tói vásárnak is, ahol tényleg fillérketért lehet ruhákat túrni: "Itt aztán kell az emlegetett elhivatottság, hogy a több száz méternyi, halomban álló, sokszor silány ruhából kiszedjük a legizgibb és különleges darabokat. Ráadásul szinte mindig esős idő van, de ezt legalább segít elviselni a helyi pálinka" – mondják a tulajdonosok, akik idén is térdig gázoltak a sárban, míg megtalálták az igazi SCHATZI-s darabokat.

Kevésbé hard core körülmények között is találhatunk jó dolgokat, érdemes például szétnézni Angliában a városról városra vándorló kilós vásárokon, ahol mindössze 15 font/kilóért lehet válogatni ruhákat egészen az 1960-as évektől. A következő ilyen eseményt el is csípheti augusztus 7-én, Londonban.

A SCHATZI lányok és még sok más hazai vintage üzlet beszerzője Európán kívülről is próbálnak érdekességeket felkutatni, Bangkokban például érdemes meglátogatni a Chatuchak Weekend Market-et, ami a világ gyakorlatilag legnagyobb bolhapiaca, de a 6 emeletes Platinum Fashion Mall is elég sok kincset rejt. Ha pedig nincs türelme a több tonna ruha között meglelni a magának való darabokat, akkor érdemes  ellátogatni azokba a vintage üzletekbe, ahol a macerás részt már elvégezték ön helyett és már csak a legjobb darabokból kell válogatnia.

Oszd meg másokkal is!
Mustra