A nyár slágere: „Vienetta” házilag, fagyigép nélkül

A jól ismert jégkrémtortához hasonló, roppanós csokilapokkal turbózott parfétortát otthon is készíthetünk, és ehhez még fagyigépre sincs szükség. 

Vienetta1
Ötvös Zsuzsanna

A parfétortánk alapja tulajdonképpen egy fehér csokiból készült hab (azaz mousse): a fehér csokis krémbe felvert tejszínhab kerül, ezt a habos állagot pedig zselatin hozzáadásával nagyon szépen tudjuk stabilizálni – így nem lesz jeges a kész parfétortánk.

A ropogós csokilapokon kívül – ha már meggyszezon van -  fűszeres meggyszemekkel dobtuk fel a fehér csokis alapot: az édesebb csokoládénak nagyon jól fog állni a savanykás meggy.

Hozzávalók:

Fehér csokis parfé:

130 g tej 
2 tojássárga  
1 rúd vanília  
2 lap zselatin  
200 g fehér csokoládé  
2 ek. konyak (elhagyható)  
200 g habtejszín

Meggyes rész:

2 marék kimagozott meggy 
2 ek. nádcukor  
ízlés szerint őrölt fahéj (vagy akár kardamom, tonkabab, bors)  
1 ek. konyak (elhagyható)

Csokilapok:

70 g étcsokoládé

1. A fűszeres meggyes rész elkészítésével érdemes kezdeni. Ehhez a kimagozott meggyet, a nádcukrot, a fahéjat és a konyakot egy lábasban összeforraljuk, majd kb. 10 percig lassú tűzön főzzük, hogy a meggyet átjárják az ízesítők, és a leve kicsit besűrűsödjön. Hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük: a meggy levére most nem lesz szükség.

 2. A csokilapokhoz az étcsokoládét megolvasztjuk vízgőz fölött vagy mikróban, majd egy sütőpapírral bélelt tálcán hajszálvékonyan, kb. egy A/4-es lap nagyságában elkenjük egy spatula segítségével. Hűtőbe tesszük, hogy teljesen megszilárduljon. Mikor megszilárdult, forró vízbe mártott késsel négy csíkba vágjuk. Felhasználásig hűtőben tartjuk.

3. A fehér csokis parfé alapjához a tojássárgákat a vaníliarúd kikapart magjaival és a tejjel elkeverjük, majd alacsony tűzön, folyamatosan kevergetve besűrítjük: akkor jó, amikor már szépen bevonja a krém a fakanál hátát. Ekkor levesszük a tűzről, és feloldjuk a tojásos-tejes krémben az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. Beledobjuk az apróra vágott fehér csokoládét, és simára keverjük. Hozzáadjuk a konyakot is, majd szobahőmérsékletűre hűtjük.

4. A tejszínt habbá verjük, majd két részletben óvatosan hozzáforgatjuk a fehér csokis krémhez. Az így kapott fehér csokis habot fél órára hűtőbe tesszük, hogy legyen egy kis tartása a rétegezésnél a habnak.

5. A rétegezéshez egy szilikon vagy teflon szögletes püspökkenyérformára van szükség – ha teflon formával dolgozunk, béleljük ki folpackkal. A forma aljába kanalazzuk a fehér csokis hab negyedét, megszórjuk meggyszemekkel, majd ráhelyezünk óvatosan egy csokilapot. Erre megint fehér csokis hab jön, meggyszemek, csokilap – így folytatjuk a rétegezést.

6. A formát fagyasztóba tesszük, és kifagyasztjuk a jégkrémtortát. Tálalás előtt 10 perccel érdemes kivenni a fagyasztóból. Díszíthetjük a tetejét felvert tejszínhabbal – mi ehhez most egy evőkanál ribizlipürével színeztük rózsaszínre a tejszínhabot.

Vienetta2
Ötvös Zsuzsanna
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek