Teszt: éljen, nincs ehetetlen Magnum-utánzat!

Régi álmunk vált valóra, amikor végre kipróbálhattuk a Magnum-utánzatokat,  és ezúttal kellemesen csalódtunk. Nem várt eredmények születtek, a kilenc termékből alig akadt olyan, amelyiket nem szívesen tennénk be a kosarunkba bevásárlásnál.

Pontozásnál döntő szempont volt a vaníliakrém és a csokoládé íze, illetve a jégkrém állaga, és ezúttal is kizárólag érzékszerveinkre hagyatkoztunk az értékelésnél. Nem tudományos alapon vizsgáltuk a termékeket, de azért az összetevőlistát mindenhol kigyűjtöttük, hátha valakinek eszébe jut erre gondolni miközben a fagylaltot tolja magába

A teszten 8 különböző utánzat - az egyik laktózmentes - és az eredeti Magnum szerepelt. A maximálisan elérhető pontszám 25 volt, Nem is csigáznánk tovább a kedélyeket, mutatjuk az eredményeket:

Utolsó helyezett: Xtra, 10,5 pont

Összetevők: Tejsavókészítmény, Kókuszzsír, Cukor, Sovány tej, Kakaómassza, Földimogyoró (3%), Glükózszirup, Repceolaj, Zsírszegény kakaópor, Kakaóvaj, Vajzsír, Emulgeálószerek (E471, E322 szójával), Stabilizátorok (E410, E412), Aromák, Őrölt vanília, Színezék (E160a), Vanília kivonat, A csokoládés bevonat 41% csokoládét tartalmaz.

A 25 ponthoz képest ez a 10,5 elég karcsú, de azért nagy melegben, ha valami édességre vágyik és csak ezt a fajtát látja a boltban, semmi esetre se hagyja ott. Igaz, hogy a csokiját többen is leszólták, de azért ne temessük a terméket. Jó, persze ha van Gant, Magnum, vagy Grande Classico, vegye azt. 

MG 9320
„Olcsó csoki, olcsó fagyi, de legalább édes. Nem nagy élmény, de nem is kínoz meg.” „Rossz a csokija sajnos.” „A csokija nem jó, de az valahol nagyon cuki, hogy próbáltak porszemeket vagy koszt belerakni, hogy úgy nézzen ki, mintha igazi vanilia lenne benne.” „Nagyon habos a krém, és elég keserű a csokibevonat.”

Hetedik helyezett: Icon (SPAR), 14 pont

Összetevők: Tejsavókészítmény, cukor, sovány tej, kókuszzsír, kakaómassza, kakaóvaj, Glükózszirup, vajzsír, Emulgeálószerek, Stabilizátorok, aroma, őrölt vanília, színezék, vanília kivonat.

A SPAR-ban ezt találtuk saját márkás helyett, kár, pedig megnéztük volna mit tud a budget is. Ez most annyira nem mozgatta meg a tesztelőket, a fagylalt bevonója vékony és ropogós, a krém benne habos, viszont íze nem sok van. 

MG 9322
„Ennek is a fagyi a gyenge pontja, habos, édes, de nincs igazi jó vaníliaíze.” „Simán nagyon-nagyon rossz.” „A csokija elmenne, de a vanília nem jó.” „Egész jó bevonat, de ennél is túl habos a krém, az állaga kicsit darabos, enyhén túrószerű.”

Hatodik helyezett: Eispro bigger classic, 17,5 pont

Összetevők: Tejsavókészítmény, Cukor, Sovány tej, Kókuszzsír, Kakaómassza, Kakaóvaj, Glükózszirup, Vajzsír, Emulgeálószerek (E322 szójával, E471, E476), Stabilizátorok (E410, E412), Aroma, Őrölt vanília, Színezék (E160a), Vanília kivonat, A tejcsokoládés bevonat 80% tejcsokoládét tartalmaz.

Ez nem az édes jégkrémek csoportjába tartozik, ez előnyére is válhat sokak számára. A csokoládébevonat nagyon ropogós, a krém kicsit tejszínhab ízű, nincs vele gond - feltéve ha még nem kezdett el megolvadni. Abban az állapotában már senkinek nem ajánlanánk...

MG 9318
„Nem nagyon jó csokiban nem nagyon jó fagyi.” „A csoki keserű, a krém édes, finom.” „Elég rosszul néz ki, és ahogy olvad a krém, úgy víz lesz belőle, szóval fúj fúj fúj.”

Ötödik helyezett: Bellino (Lidl), 18,5 pont

Összetevők: rekonstituált sovány tej, tejcsokoládé, cukor, kakaóvaj, kakaómassza, teljes tejpor, tejzsír, kókuszzsír, ivóvíz, Glükózszirup, növényi zsírok (kókusz, pálma), cukor, tejfehérje, tejsavópor, Emulgeálószerek, Stabilizátorok, őrölt vaníliarúd, aromák, színezékek (karotinok).

A csoki finom, viszont többen is művaníliaízre panaszkodtak tesztelőink közül, pedig az összetevők között ott figyel a valódi is. Úgy tűnik, az aromák kicsit agyomnyomták a fagyit, némi finomhangolással ez egy igazán klassz termék lehetne., 

MG 9316
Dívány

„A tejcsoki finom, a fagyi viszont erősen művaníliaízű.” „Műízű.” „A csokija vékonynak néz ki, de nagyon masszív, és önmagában is finom. A krém is jó, és úgy szép az egész.” „Szerintem ez az eredeti, a bevonat finom, és nem hajlik, hanem roppanva törik.”

Bronzérmes: Auchan, Lody, 19 pont

Összetevők: sovány tej, tejcsokoládé, cukor, kakaóvaj, kakaómassza, tejsavópor, tejzsír, kókuszzsír, sűrített tejsavó, cukor, sűrített sovány tej, kókusz- és pálmazsír, Glükózszirup, Emulgeálószerek, aroma, vaníliamag, színezékek, karotinok, anatto.

Az auchanos fagyi édes, nagyon vastag a csokibevonója és jó krémes a tölteléke. Plusz előnye, hogy tényleg vaníliaízű a fagylalt, talán ez volt az egyetlen, amelyiknél tényleg vissza is köszönt a várt ízesítés.

MG 9324
„Ez tök oké, a csoki finom, a vaníliafagyi habos és nekem kicsit édes, viszont nem bántó.” „Jó krémes, finom.” „Szép a tejcsokija, de az íze nem az igazi. A krém viszont finom.” „Nagyon vastag a bevonat és nagyon édes, sajnos a krém is.”

Bronzérmes: Grandessa classico (Aldi), 19 pont

Összetevők: főzött tej, Cukor, Víz, Sűrített édesített tejsavó, Kókuszzsír, Glükóz-fruktóz szirup, kakaóvaj, Glükózszirup, kakaómassza, vajzsír, Sovány tejpor, Édes tejsavópor, Emulgeálószerek, szójalecitinek, Stabilizátorok, Színező hatású sárgarépakivonat, aroma, őrölt kivont vaníliarúd.

Holtversenyben lett harmadik az aldis fagyi az auchanossal és tényleg annyira szoros a vereny ezen a teszten, hogy nehéz lenne eldönteni melyik is a legjobb a kóstolt termékek közül. Az utolsó két helyezettet leszámítva, gondolkodás nélkül tömnénk magunkba a többit. Ez a fagyi is finom, főleg a csokija, viszont a töltelék inkább tejízű, mint vanília. 

MG 9337
„Ez megint nagyon finom! Jó édes, de kellemes ízű csoki, a fagyiban pedig pici pöttyök, mintha valódi vanília lenne. Mondjuk ez az ízében nem nagyon jön át.” „Valahogy igazi magnum íze van, édes a csokija, kicsit mű, de tűrhető.” „Nem túl gejl csoki, jól is néz ki, finom is.” „Nagyon édes a bevonat, viszont a töltelék nem annyira, de hiába ellensúlyozná a bevonat édességét a kevésbé édes töltelék, annyira vastag a külseje, hogy mégiscsak nagyon gejl lesz az egész a végére.” 

Ezüstérmes: Magnum classic, 20 pont

Összetevők: Sovány tej, Cukor, Kakaóvaj¹, Tejsavókészítmény, Kókuszolaj, Kakaómassza¹, Glükóz szirup, Glükóz-fruktóz szirup, Zsíros tejpor,Vajolaj, Emulgeálószerek (E471, szójalecitin, E476), Stabilizátorok (E410, E412, E407), Vanília darabkák, Aromák, Színezék (E160a), ¹Rainforce Alliance* tanúsított.

Érdekes, hogy többen ételbevonós csokoládéhoz hasonlították a csokoládéját, de még így is jó pontokat kapott, amit azért eléggé elvártunk a Magnumtól. Mit mondhatnánk, ebben a műfajban ez nagyon jó.

MG 9327
„Jó csoki, de nem annyira jó, mint az 1-es (auchanos - a szerk.). A fagyi viszont talán mintha valódi vaníliát is látott volna. Ez is jó!” „Gépi vaníliaíz, de az a fajta, amit szeretek.” „Ez minden tekintetben tökéletes. Nagyon jó a csoki és a krém is.” „Olcsó étbevonó alatt nem túl édes vaníliakrém. A természetességre utaló apró, fekete pöttyök hiányoznak belőle.” „Ez a Magnum! Ezer közül is felismerem, ránézésre. (Direkt megszabadítottuk a teszt előtt a Magnum felirattól, szóval ez nem bunda. - a szerk.) Ízre már nem annyira magnumos, túl vékony a csoki, kicsit bevonós íze van.”

Aranyérmes: Gant (Gigant, Penny), 22 pont

Összetevők: Sovány főzött tej, Cukor, Tejsavó, Kakaóvaj, Növényi zsír(kókusz), Glükóz-fruktóz szörp, vajzsír, kakaómassza,  Emulgeálószerek, szójalecitin, Stabilizátorok, színező hatású sárgarépakivonat, Bourbon vaníliarúd kivonat.

A Gantot a Penny-ben lőttük, ez a saját márkás Magnum utánzatuk, ami jobban sikerült, mint az eredeti. Gratulálunk!

MG 9314
„A csoki olyan, mintha mézes lenne, nagyon édes, nagyon finom. A fagyi felejtős közepes.” „Finom, túl finom!” „Ez is nagyon szépen olvad, egyben marad és madártej íze van a krémnek.” „Ennek a bevonata is inkább törik, ha másolat, akkor a jobbik fajtából való. Egészen világos a külseje a többihez képest, a krém is finom. lehet, hogy mégis inkább ez az eredeti?”
 

Kakukktojás: Tesco Free From laktózmentes vanília jégkrém, 14,5 pont

Összetevők: Részlegesen visszaállított laktózmentes sovány tejpor (ivóvíz, laktózmentes sovány tejpor), Cukor, Kókuszzsír, Kakaómassza, Glükózszirup, Kakaóvaj, Zsírszegény kakaópor, Aroma, Emulgeálószerek (zsírsavak mono- és digliceridjei, szójalecitinek), Stabilizátorok (szentjánoskenyérliszt, guargumi), A bevonat 60% csokoládét tartalmaz., Laktóztartalom <0>

Ez volt a laktózmentes változat, nyilván mindenkinek feltűnt, hogy valami gikszer van ezzel a fagylalttal, de senki nem jött rá a megoldásra. Ahhoz képest, hogy laktózmentes, nagyon jó termék, de azért ha van a közelben laktáztabletta, akkor inkább kapjon be egyet, és kóstolja meg a Gantot (is)!

MG 9332
Dívány
„Sötétebb, kicsit keserűbb csoki, ami nekem tetszik. A fagyinak viszont nincs íze.” „Keserű a csoki, belül furcsán fehér, és ízetlen is.” „Étcsokis tortabevonó és irreálisan fehér krém. Olyan, ahogy kinéz. Remélem legalább nagyon olcsó.” „Elég szarul néz ki a többihez képest, viszont egészen semleges az íze, a csoki talán kicsit túl keserű.”
 
Termék Ár/forint Fajlagos ár/kg Értékelés (max. 25 pont) Itt vettük
Gant (3x125ml) 499 1330 22 Penny Market
Magnum classic 499 4158 20 Tesco
Grande classico (6x120ml) 999 1387 19 Aldi
Auchan, Lody 169 (Akciós ár!) 1408 19 Auchan
Bellino 99 825 18,5 Lidl
Eispro bigger classic 135 1125 17,5 Auchan
Icon 149 1987 14 SPAR
Xtra 69 (Akciós ár!) 627 10,5 Auchan
Kakukktojás            
Tescós laktózmentes (3x100g)  799   2663 14,5   Tesco
 
 

 
 
 
Oszd meg másokkal is!
Mustra