Női vezetőtervezője lesz a Diornak

Nem mondunk már újat azzal, hogy milyen izgalmas időket él a divatipar. A napokban a Christian Dior végre megtalálta a háztól tavaly októberben távozó Raf Simons utódját, Maria Grazia Chiurit – számol be a Fashionista.com a hírről, ami nem érte olyan meglepetésként a szakmát, mivel belső körökben már jóideje rebesgették, hogy Chiuri vagy Sarah Burton közül fog választani az LVMH tulajdonában lévő luxusmárka vezetősége.

Maria Grazia Chiuri a Dior ház első női kreatív igazgatója.
Maria Grazia Chiuri a Dior ház első női kreatív igazgatója.Matthew Eisman / Europress / Getty

Maria Grazia Chiuri a Valentinótól fog átigazolni a francia divatházhoz, az olasz márkánál 2007 óta dolgozott vezetőtervezőként Pierpaolo Picciolival közösen. A tervezőpáros több mint húsz év után int búcsút egymásnak, mivel már a római Istituo Europea di Designban egymásra találtak és együtt dolgoztak a Fendinél, majd később a Valentino kiegészítő és Red diffúziós vonaláért feleltek.

Valentino Garavani nyugdíjbavonulásakor bízta meg a duót a divatház kreatívvezetésével. Chiuri és Piccioli az elmúlt kilenc évben romantikus és bonyolult mintáikról voltak híresek a kritikusok és divatszerkesztők körében. A divatház egyébként egyenlőre nem kívánta kommentálni a változásokat hozó hírt.

A Reuters forrásai szerint a Dior a július 6-án kezdődő párizsi Haute Couture héten jelenti be hivatalosan is a hetedik dizájnerét, aki Yves Saint Laurent, Marc Bohan, Gianfranco Ferré, John Galliano és Raf Simons után az első női tervező lesz a legendás divatház történetében.

A Saint Laurent-et megreformáló Hedi Slimane.
A Saint Laurent-et megreformáló Hedi Slimane.Victor VIRGILE / Europress / Getty

Nemcsak a Diornál vannak izgalmak a szezonban, hanem az Yves Saint Laurent-nél is, ahol a márka anyacége, a Kering került egy kisebb cicaharcba a nemrég menesztett vezetőtervezőjével. Az YSL-ből SL-t csináló Slimane ugyanis beperelte korábbi munkáltatóját, aminek hatására a Kering kivette a versenytilalmi kötelezettségről szóló záradékot Slimane szerződéséről, így semmiféle akadályt nem gördít a tervező elé a jövőben.

A Kering szerint a köztük és a tervező között kialakult nézeteltérés nem változtat a csoport azon véleményén, miszerint Slimane a négy éves kreatív gazgatói munkája alatt megreformálta a divatházat. Sőt, olyannyira bejött a stílusváltás, hogy a szexi rocker sikket bevezető dizájnert a hasonló vonalban gondolkodó Anthony Vaccarello váltja a sorban.

Oszd meg másokkal is!
Mustra