Végre piroslik a gyönyörű, érett cseresznye és meggy a fákon. Ennek örömére összeszedtük a kedvenc receptjeinket, ha nem lenne ötlete, mit készítsen belőle.

meggy 1
Fotó: Katuci

További szezonális receptválogatásainkért is kattintson: kihagyhatatlan epres receptek, nemsokára itt a barack ideje is, így készítsen fagylaltot, végül egy kánikulai recepttár is várja.

1. Jól behűtött meggyleves kánikulára

A nyár a hideg gyümölcslevesek szezonja: készülhetnek almából, körtéből, őszibarackból, meggyből, vagy akár a családtagok kedvenc gyümölcseiből összeválogatva is. Alaposan lehűtve remekül hűsítenek, segítik a folyadék-utánpótlást, nagy kánikulában akár könnyű vacsorának is bevethetők. Most az alap meggyes változatot mutatjuk.

a
Fotó: Ötvös Zsuzsanna / Ötvös Zsuzsanna

2. Kezdők kedvence: kefíres-meggyes bögrés süti

Nem hiszem, hogy van olyan, aki ne ismerne egy ilyesmi, nagyon egyszerű és nagyon finom bögrés sütit. Nagyon szeretjük, hisz még külön bögre sem kell a méregetéshez, ott van a kefíres poharunk, ami épp jó lesz.

kefíres meggyes2kicsi
Fotó: Katuci

3. Meggyes pite

Az igazi meggyes pite titka a tészta-töltelék arányban rejlik. Vékony, könnyű, omlós tészta, közötte rengeteg savanykás meggy, semmiképp sem elcukrozva: a közben kisülő levét úgyis édes babapiskóta szívja fel, a tetejére leheletnyi porcukorréteg kerül. És ha langyosan, vaníliafagyival tálaljuk – mert így a legeslegjobb – a fagyi még egyébként is ad egy kis plusz édességet hozzá.

2013. máj 023
Fotó: Piszke

4. Álclafoutis: tejespite joghurtból

A clafoutis avagy tejespite egy klasszikus francia nyári piteféle, amely hagyományosan magozatlan feketecseresznyével készül. Ebbe a változatba viszont tej helyett joghurt kerül, így könnyedebb-lágyabb lesz a végeredmény.

Clafoutis1
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

5. Pénteki süti: túrós-meggyes kamrasütemény

Igazi hétvégi süti a kamra és a hűtő tartalékainak felhasználásával.

turotorta(1)
Fotó: Doctor Pepper

6. Cseresznyés-zabpelyhes morzsasüti

Az angolszász eredetű crumble vagy morzsasüti igazi nyári jolly joker: bármilyen gyümölcsöt használhatunk hozzá, a ropogós morzsát pedig kedvünk szerint ízesíthetjük, fűszerezhetjük. A roppanós morzsaréteget most zabpehellyel készítettük: egyrészt így extra ropogós lesz a morzsánk, másrészt pedig egy egészségesebb süti lesz a végeredmény, mintha csak sima finomliszttel készítettük volna.

Cseris morzsa
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

7. Rumos cseresznyés-csokis tartelette

A kis omlós tésztakosarak profi látványt nyújtanak bármelyik cukrászdában, pedig otthon is egyszerűen – sima omlós tésztából – pillanatok alatt elkészíthetjük. De a legjobb, hogy tartalékolhatjuk is őket, így csak meg kell tölteni, ha sütire vágyunk – akár péntek délután. 

DSC 0001

8. Sült vaníliapuding, rumos cseresznyével

Ez a szuperegyszerű és mégis rafináltan finom édesség valójában egy puding, ha puding alatt nem a zacskós-főzős-aromás-színezékes verziókat értjük – mert ennek a desszertnek semmi köze hozzájuk. Tökéletes példája annak, hogy néhány alap hozzávalóból, ha azok jó minőségűek, milyen egyszerűen lehet emlékezetes édességet készíteni. A cseresznye lassan elárasztja a piacokat, de eperrel, meggyel, málnával is érdemes kipróbálni.

DSC 0044(1)
Fotó: Piszke

9. Lisztmentes csokitorta meggyel

Csokirajongók, figyelem! Ennél a sütinél csokisabb már egyszerűen nem is létezhet. Először is nagyon sok étcsoki kell hozzá, a csokin kívül pedig csak cukor és tojás kerül bele. Lisztet egyáltalán nem tartalmaz, illetve a lisztet helyettesítő magőrleményeket sem. Mi még megszórtuk egy kevés meggyel is, hogy fokozzuk az élvezeteket.

Lisztmentes csoki1
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

10. Meggyes gesztenyehab torta

Maradt ki a befőzésből kevés meggylekvár? Mondjuk, mi legyen belőle! Puha kakaós piskóta, könnyű gesztenyehab és csokikrém – torta luxuskivitelben. A gesztenyés sütemények, torták sokszor nehezek, tömények, de ez a torta egyáltalán nem ilyen: a gesztenyehab igazán légies, nem lesz gumis a zselatintól. A gesztenyés réteg alá meggylekvár is kerül, így lesz igazán pikáns ez a torta. 

Gesztenyehab1
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

11. Mákos lepény, meggymártás

Roppant egyszerű, kevert tésztáról van szó, amit egy kis konyakos meggymártással bolondítottam meg, utóbbi friss vagy mirelit meggyből készül, nem ördöngösség.

mákos1
Fotó: Katuci

12. Csokis-meggyes gyümölcsrizs: dobozos helyett házilag

Tökéletes nyári desszert a gyümölcsrizs: jól behűtve jólesik elkanalazni uzsonnára vagy elnassolni főétkezés után. Most kicsit csavartunk a klasszikus változaton: ezúttal csoki került a gyümölcsrizshez.

Csokis gyümirizs
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

13. Fagyi, fagyi, fagyi! Meggyes-mákos, főzött fagylalt

Igazi klasszikus a meggy és a mák párosa, gondoljunk csak mondjuk a meggyes-mákos rétesre. Most, hogy szezonja van a meggynek, érdemes fagyiban is tesztelni ezt a duót, nem csak rétesben! A főzött alaptól selymesen krémes lesz a fagyink!

Meggyes-mákos fagyi1
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

Őrületesen jó tonkababos meggyfagyi receptünket ITT találja. 

Meggyfagyi
Fotó: Ötvös Zsuzsanna
Blogmustra