A kis omlós tésztakosarak profi látványt nyújtanak bármelyik cukrászdában, pedig otthon is egyszerűen – sima omlós tésztából – pillanatok alatt elkészíthetjük. De a legjobb, hogy tartalékolhatjuk is őket, így csak meg kell tölteni, ha sütire vágyunk – akár péntek délután.
Frissen készítve sem tart nagyon sokáig, ha van egy késes aprítónk: amíg melegszik a sütő, összeállítható a tészta, amíg sül, elkészül a krém a rum pedig elvarázsolja az egyébként nem túl markáns ízű idei első cseresznyéket.
Hozzávalók: (6 kisebb fémformához vagy egy 20-22cm-es kerek formához)
tészta:
15 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 tojás sárgája
csipet só
töltelék:
1 dl tejszín
10 dkg étcsokoládé
30 dkg cseresznye
2 ek. rum
1, A tojás kivételével a tészta összes hozzávalóját hidegen aprítógépbe rakjuk és morzsássá keverjük.
2. Kézzel gyorsan belegyúrjuk a tojássárgáját is, és lapos koronggá lapítva fél órát a hűtőben pihentetjük.
3. Addig kimagozzuk a cseresznyét, meglocsoljuk a rummal és félrerakjuk.
4. A tésztát lisztezett munkalapon késfok vékonyságúra kinyújtjuk, a formákat – vagy a formát – kibéleljük vele, a széleket szorosan a forma oldalához nyomkodjuk, villával sűrűn megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben 15-12 percig sütjük. (Ha egy nagyobb méretű formában sütjük, akkor a sütési idő felében vaksütést alkalmazzunk, és 1,5 cm magas szélét hagyjunk.)
5. Amíg a tészta sül, az étcsokoládét kis kockákká aprítjuk, mélyebb tálba tesszük, a tejszínt felforrósítjuk, a csokira öntjük, 3 percig állni hagyjuk, majd villával fényes sima krémmé keverjük.
6. A tésztakosarakat hűlni hagyjuk, beletöltjük a csokikrémet, kirakjuk a lecsöpögtetett rumos cseresznyével.