Pájsli, mimchi, carbonnade - nincs hiány hangzatos nevekből a Gourmet Fesztiválon

Nem ért véget az erős gasztronómiai hét Budapesten a Bocuse d'Oros győzelmünkkel, ugyanis a hétvégén itt a Gourmet fesztivál, ahol testközelből is kipróbálhatják, azt ami Széll Tamás győzelmével hivatalossá vált: van keresnivalónk a gasztronómiában.

A kérdés az, hogy bár a séfek, az alapanyagok, az ötletek világszinten is megállják a helyüket, hol tartunk mi, egyszerű érdeklődők, akik a hangzatos ételnevek minden második szaváról tudjuk, mit is jelent, úgy nagyjából. Ezt próbáltuk letesztelni magunkon a Gourmet menükínálatán. 

  • Ami biztos, hogy esőkabát és gumicsizma nélkül ne induljon útnak, és érdemes letölteni a Gourmet applikációját is, amivel ételekre és helyszínekre is kereshet. Kicsit fapados, de működő rendszer. 
  • Vigyen magával egy csomó pénzt vagy paypassos bankkártyát, mert csak ezzel és Festipay kártyával (erre kell feltölteni a csomó pénzt) tud fizetni.
  • Az sem árt, ha valahová el tudja rakni a poharat, ami a jegy mellé jár, és amiből inni tud.
  • Az Electroluxnál szerezhet ingyen szendvicset, az Auchannál és a Fuxlinál valamint a Balatoni Bornál ingyen kóstolhat, a Wineloversnél pedig pezsgő várja.
  • Ezért viszont legalább 3900 forintot kell fizetni, mert annyi a napi belépő.
  • Az árak 600-2000 forint között alakulnak.

Rejtélyes ételek

Ráksuquet (Emilé)

Báránypájsli (Anyukám mondta)

Mimcshi kovászos uborka (Bock)

Rákarancini(Jamie's Italian)

Kimbab szarvasból (Jankovich kúria)

Fagyas halak (Natura Hill)

Őzhússal töltött Gyoza (Nobu)

Sette Veli (Pomo d'oro)

Rosenbao (Rosenstein)

Idén a hal- és vadételek a fő témái a fesztiválnak, vagyis a több mint száz kiállítónál megjelenik ez a tematika. Az éttermek természetesen alapanyagként használják fel, a borászatok pedig a halakhoz és vadakhoz passzoló borokkal készültek, de annak sem kell keseregnie, aki desszertet szeretne enni.

A szakmai napon szakadó esőben próbáltuk feltérképezni a legkülönlegesebb ételeket, amiket jelen esetben úgy határoztunk meg, hogy azok közül választunk, amikről név alapján elképzelésünk sincs micsoda.

Lecsó-málna kefir

Az egyik legbizarrabb ételnek, vagyis desszertnek a gyöngyösi Bori Mami  lecsó-málna kefirje tűnt, amiből külön-külön minden szót lehet ismerni még kezdőknek is, csak a józan ész azt diktálná, hogy ezeket még egymás után is óvatosan egye, nemhogy egyszerre.

A kefires alaphoz málnás-vöröshagymás kápiakrém került, és ha ez még nem lenne elég, egy kis kekszes paprikába forgatott pillecukor is a tetejére, valamint szárított paradicsom. Tényleg minden benne van, ami egy lecsóban, bónuszként az is, ami egy desszertben, és gyöngyösiként állíthatom, hogy nem ilyet szoktunk enni hétvégenként a macok vagy a mátrai borzas mellé.

Amennyire bizarrnak tűnik elsőre az egész, annyira meglepően jól tudott működni a málnás kápiakrém, amiből a málna és a paprika íze is kijön. A pirospaprikás kekszbe forgatott pillecukorról pedig álmomban sem gondoltam, hogy tényleg működhet, ennek ellenére működik. A bátrabbak nyugodtan kérjenek rá több öntetet, tényleg megéri, 600 forint egy hatalmas adag.

Pisztáciás meglepetés

Hogy a Kiosk desszertjében mi a meglepetés? Lesz benne egy vaddisznóorr? Talán egy kis hal? Vagy az a meglepetés, hogy nem lesz benne pisztácia? Mindenképpen meg kellett ezt tudnunk, és kiderült, hogy a pisztáciás meglepetésen tényleg meg lehet lepődni.  

Kezdve azzal, hogy első ránézésre azt hihetnénk, hogy sóskafőzelék tükörtojással és egy kis száraz kenyérrel. Az, hogy a sóska igazából pisztáciakrém, azt a neve alapján már azért sejteni lehetett, de az már nem volt annyira egyértelmű, a tojásfehérje igazából kókuszzselé, a tojássárgája pedig mandarinkuli.

A második kör meglepetés pedig akkor ért, mikor kiderült, hogy az egész nem is csak egy szimpla pisztáciakrém, ugyanis alatta még helyett kapott egy kis csokikrém lime kocsonyával. A meglepetéseknek még itt sincs vége, ugyanis a kamufőzelékhez kapott kenyér is kamu, az ugyanis brióschips, de a megszokott brióstól eltérően sós. Van, aki nem szereti a meglepetéseket, főleg ennyit egyszerre, a Kiosk desszertje viszont jól sült el. 850 forintba kerül. 

Flódnimacaron

A Fülemüle étterem gondolataiban állt össze a francia és a zsidó konyha meghatározó desszertje. A flódnit már mindenki ismeri, a macaront is, viszont flódnimacaron még nem volt, olyan meg végképp nem, ami macaronnak is finom, de ha szimplán flódniként gondolunk rá, úgy sem tudunk belekötni.

A flódnimacaronban egy meglepetés van, hogy nagyjából három sima macaron kijönne a méretéből és bár nem pusztán flódni, mégis legalább annyira laktató.

Egyébként ez jellemző a Fülemüle többi ételélére is, vagyis hogy náluk a kóstoló adagokból is bőven jól lehet lakni. Egy házi füstölésű marhával készült sólet és egy flódnimacaron (1000 ft) gyakorlatilag egy teljes vacsorát kitesz. 

Bivalycarbonadde dupla köleses sörrel

A Halkakas halat árul, ergo a bivalycarbonnade olyan mint a bölömbika, ami ugye csöppet sem négylábú állat - gondoltuk mi. Ám kiderült, hogy van egy apró csavar a dologban, amiben szerepel egy bivalytenyésztő apuka, néhány szakácskönyv, és egy lelkes séf, aki ezek szerint nem csak halat képes főzni.

A carbonadde valójában flamand marharagu, melynek különlegessége, hogy sörrel készül. Bevallom a duplaköleses sört nem éreztem, de biztosan őrjítő a különbség a szimpla köleses verzióval szemben, az viszont biztos, hogy a gyöngyhagymával tálalt főétel zseniális. Enyhén édes - mivel van benne karamellizált cukor, és irtó sok hagyma. A mustáros kenyér nekem önmagában kissé bizarr volt, de a hússal jól működött együtt. 1450 forintot fizettünk érte. 

Ha tanulna valamit

Szombaton a Nespresso standjánál tudhat meg mindent a kávékról, megtanulhat végre profin kenyeret sütni, Gál Józsi és Tobai Róbert mindent elmond a marháról, amit tudni kell és érdemes. Vasárnap várja Gianni és a tészták, a Budaörsi halpiac és a halbontás, illetve egy csomó koktélkészítési trükk. A teljes listához kattintson! 

Oszd meg másokkal is!
Mustra