Ha a tavaszi zöldségekre gondolok, mindig a spárga jut elsőként eszembe, hiszen paradicsom, paprika, uborka már egész évben kaphatók, de a spárga igazi tavaszi hírnök a zöldségek között. Hamarosan jön az újkrumpli, lesz zöldborsó, cukkini és így tovább.
Ahogy telnek a hetek, az ára is barátságosabb lesz, és végre hozzájutunk magyar spárgához is. Ezen felbuzdulva összegyűjtöttünk 10 spárgás receptet, amit érdemes kipróbálni, ha ez a zöldség is bekerült a kosárba.
Ha nem tudja, mire kell figyelnie vásárlásnál, olvassa el kisokosunkat!
1. Spárgakrémleves
Ez a leves fehér spárgából készült, amit pisztáciával és parmezánforgácsokkal gazdagítunk.
2. Reformkonyha: paleo spárgás csirke
Nem vagyok elkötelezett híve a paleo étkezésnek, de az tény, hogy rengeteg pozitív hatása van, és nem is akkora macera néha így főzni. Persze a kimaradt húst másnap reggel egy zsömlébe vágva ettem meg, szóval ennyit erről. A lényeg, hogy ez a spárgás csirke egyszerű, pillanatok alatt elkészül és persze nagyon finom is.
3. Tavaszi spagetti, piaci ámokfutás utánra
Ahogy elkezdődik a friss zöldségek szezonja, nem tudom megállni, hogy ne vegyek mindenből egy kicsit a zöldségesnél vagy a piacon, aztán agyalhatok, hogy mi legyen ennyi mindenből. Így született ez a tésztaétel is. Minden zöldségből került bele, aminek épp nem tudtam ellenállni aznap reggel. Igazi friss, tavaszi tészta, nagyon laktató, és még szép is.
4. Spárgás rizottó
Rizottó fehér- és zöldspárga-fejekkel, citrommal és parmezánnal. Olyan gyorsan kész, hogy a harmincperces kaják közé is befért volna.
5. Szezonja van: újkrumplis tojáslepény vajas spárgával
A spárga bőven elkészül, ameddig a lepény sül, mellé pedig csak egy kis friss saláta kell.
6. Zsenge spárga újkrumplival, tejszínben
A semmiből valami tipikus esete, vegáknak akár egytálként, elszánt húsevőknek köretként.
7. Spárgás-sonkás lepény
Mivel kész leveles tésztából van, mondanom sem kell, hogy villámgyorsan elkészül a lepényünk, ami jól jön, ha nincs kedvünk hosszasan a konyhában időzni.
8. Ha tavasz, akkor rakott spárga
Ezt a receptet Spanyolországban kísérletezte ki kolléganőnk, évekkel ezelőtt. Andalúziában előszeretettel fogyasztják a spárgát mindenhez. Készítenek belőle krémlevest, párolva adják húsokhoz és halakhoz, mártogatóst készítenek belőle friss zöldségekhez, omlettbe és salátába is teszik, serrano sonkába tekerik, sőt még a süteménybe is belesütik. Persze a spárga ott sokkal olcsóbb, mint Magyarországon.
9. Spárga sonkaköntösben
Spárga és sonka együtt – még alliterál is; ráadásul milyen jó betekergetni egyiket a másikba…
10. Sült spárgasaláta
Pirított szezámmal indítunk, úgyhogy már csak jó lehet. És akkor a spárgáról és a bébispenótról még nem is szóltunk…