Nagyikonyha: bukta

Nem, nem a pékségekben kapható átlagos, kiszáradt rémség. Pihe-puha, ízes kelt tészta, benne pedig mindenféle finomság. Készíthetjük vegyes töltelékkel is. Ezekbe sűrű szilvalekvár, nutella és sütésálló baracklekvár került, így mindenkinek jutott olyan, amit szeret.   

bukta2
Katuci

A maradék akár mehet a fagyasztóba is, ha nem fogyna el, bár ezt kétlem. Ha kihűlt alaposan becsomagolva másnapig eltehetjük, de kétségkívül még langyosan az igazi.

A tésztába vaj helyett kókuszolaj került (ez olvasztott kókuszzsír), érdemes kipróbálni, a kelt tészta általában kevésbé szárad ki tőle és puhább is lesz, mint a vajtól vagy a sima naprafogóolajtól. Ráadásul szinte mindenhez használható, sütni is jobb benne, palacsintát is süthet rajta, és még egészséges is. Íze, szaga nincs, kivéve az extra szűznek, ami csodás, kókuszos aromájú. Egy dologra figyeljen, ha először vásárol, hogy ne hidrogénezettet vegyen.

Hozzávalók (25-40 darabhoz mérettől függően):

50 dkg liszt
3-4 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
1 dl kókuszolaj vagy más olaj
5 dkg cukor
1 nagy csipet só
1 teáskanál vaníliakivonat
1 tojás + 1 a kenéshez
a töltelékhez lekvár, nutella, gyümölcs, túrókrém stb.
vaj vagy kókuszzsír a forma kikenéséhez

  1. A tejet meglangyosítjuk, és egy decibe teszünk egy teáskanál cukrot. Belemorzsoljuk az élesztőt, és meleg helyen 5-10 perc alatt felfuttatjuk.  
  2. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tojást, a vaníliát, a felfuttatott tejes élesztőt és a kókuszolajat. Kézzel vagy robotgéppel elkezdjük összedolgozni a hozzávalókat, a tejet folyamatosan adagoljuk hozzá. Nem biztos, hogy az összesre szükség lesz, nagyban lisztfüggő.
  3. Addig dagasztjuk, amíg sima felületű és jó galuskatészta állagú lesz, ekkor belisztezzük a tetejét, és egy tiszta konyharuhával lefedjük. Egy órán át meleg helyen kelesztjük.
  4. Ha megkelt a tésztánk, lisztezett munkafelületre szedjük, és átgyúrjuk, majd újra alálisztezünk, és kb. 7-8 mm vastagságú téglalapot nyújtunk belőle.
  5. Pizzavágóval egyforma, 8-10 cm oldalú négyzeteket vágunk belőle. Mindegyik közepébe teszünk a töltelékből (én általában egy nagyobb teáskanálnyit szoktam tenni). Ezután a két oldalát behajtjuk, felcsavarjuk, és a végét összecsípjük, hogy ne folyjon ki sütés közben a töltelék.
  6. Egy nagy tepsit alaposan kivajazunk, és egy ujjnyi rést hagyva a tészták között elrendezzük benne őket. Letakarjuk, és újabb 15 percig kelesztjük. Közben előmelegítjük 180 fokra a sütőt.
  7. A buktákat megkenjük egy elhabart tojással, és nagyjából 20 perc alatt készre sütjük.
bukta1
Katuci
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek