Nézze meg, mit művel a vércukorszintjével a cukor!

A szénhidrát felviszi a vércukorszintet. Aztán hirtelen leesik, és mi mind meghalunk. Szerencsére nem, csak éhesek leszünk tőle. Ezt nagyjából ezerszer olvashatta bárki, aki női oldalakat böngész a neten. Na de mennyire viszi fel? És mennyire esik le? És mi történik egyáltalán?  

Az ötletet az Update és Schobert Norbert adta, aki felrakta, hogy ugrik meg a vércukorszintje a cukros ételek elfogyasztása után, ugyanakkor sokan kétségüket fejezték ki amiatt, hogy hogyan képes olyan magas vércukor értékeket mérni, amiket mért. 

Update1 3R süti, vs. Hagyományos. Vércukor terhelés cukormentes üdítővel kísérve. Mi az amilopektin és miért agresszívebb az ipari cukornál?

Közzétette: Norbi Update – 2016. február 2.

Erre voltunk kíváncsiak, ezért vettünk egy csomó péksüteményt, meg vércukorszint mérőt, és vadul döfködtük magunkat, hogy kiderüljön, tényleg annyira durván felviszi a vércukrot a fehérlisztes borzalom, és minden ok-e, ha szénhidrátcsökkentett változatot eszünk?

A tesztet úgy végeztük el, hogy éhgyomorra ettünk meg egy darab péksüteményt. Az evés előtt megnéztük az éhgyomri vércukor szintet, majd az evés után fél és egy órával is megmértük azt. 

Azt hittük borzalmas számokat fogunk látni, rémes cukorkómát vetítettünk előre, ehhez képest egészen mást tapasztaltunk. 

A kérdéseinkkel a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségét kerestük meg,Gyurcsáné Kondrát Ilona vezető dietetikus válaszolt laikus kérdéseinkre. Arra kerestünk elsősorban választ, hogy van-e egy egzakt szám, amely megmutatja, hogy mennyivel növekedik a vércukorszint egységnyi cukorbeviteltől.

A legmagasabb vércukorszint értékünk, amit vicces módon Norbi update csigájának elfogyasztása után mértünk
A legmagasabb vércukorszint értékünk, amit vicces módon Norbi update csigájának elfogyasztása után mértünk

"Amennyiben jól működik a hasnyálmirigy inzulin és glucagon termelése, akkor ezek a hormonok normálértéken tartják a vércukorszintet."

Jó tudni, hogy nem csak a cukor, hanem sok minden más is befolyásolja a szint emelkedését. Mik ezek a tényezők?

"Az egyéb szénhidrátok mennyisége, minősége (rost, keményítő), fehérje- és zsírtartalom, konyhatechnika, étel hőmérséklete, gyomorürülés, emésztő enzimek megfelelő működése, felszívódási viszonyok, mikrobioták (élőflóra), adott esetben inzulinrezisztencia. Inzulinrezisztencia esetén figyelembe kell venni, hogy milyen mértékű, képes-e a hasnyálmirigy megtermelni azt az inzulinmennyiséget, ami a vércukorszint normalizálásához szükséges. Károsodott cukoranyagcsere zavar esetén tapasztalható, hogy a vércukorszintek alakulását befolyásolják még a stressz, továbbá betegségek, havi ciklus, sőt időjárásfrontok is."

Ezeket mértük:

péksütemény kezdő érték 30 perces 1 órás cukor tartalom ch tartalom
Lidl fitt and well kókuszos csokis rúd 4,5 5,3 4,6 n.a. 27,12g
Lidl kakaóscsiga 4,0 5,5 4,1 n.a. n.a.
Spar ch csökkentett túrós táska 5,1 5,3 5,6 4,8 g 26,2 g
Spar kakaóscsiga 4,7 6,3 6,7 17 g 56,1 g
Norbi update kakaós csiga 4,8 7,5 3,8 2,1 g 22,8 g

"Cukorbetegség esetén az étkezésenként javasolt szénhidrát mennyiségekkel (és gyógyszeres terápiával) próbáljuk szabályozni, hogy az étkezés utáni vércukorérték ne emelkedjen 1-3 mmol/l-nél többet, és ez ne legyen 8 mmol/l feletti (mert a 8-9 mmol/l feletti vércukorérték károsítja az érrendszert).

Cukorbetegség előállapotainál (csökkent cukorérzékenység, inzulinrezisztencia) általában a vércukorértékek még normálisak. A szénhidrátforrások mennyiségi és minőségi megválasztásával az a cél, hogy a normál vércukorértéket minél kevesebb inzulintermeléssel tudja megvalósítani a szervezet. Sajnos azonban az erekre gyakorolt káros hatás már ebben az állapotban is elindulhat.

A vércukorszint változása is jelezhet bajt. Az éhgyomri vércukorszint 3,5-5,7 mmol/l között normális, az étkezés után (1-1,5 órával) 7,8 mmol/l-ig megfelelő egészséges embereknél. Abban az esetben, ha többször előfordul reggel, hogy az éhgyomri cukor a felső határon van, és egyéb rizikó tényezővel is kell számolni (hasi típusú elhízás, magas vérnyomás, magas vérzsírszintek, családban előforduló diabétesz), akkor célszerű kivizsgáltatni, hogy nincs-e már cukoranyagcsere-zavar. Az interneten több helyen elérhető a Findrisk kérdőív, amelynek kitöltését követően, bizonyos pontérték felett javasolt a háziorvostól kérni terheléses vércukor vizsgálatot."

Ebben bizony kakaó van és cukor. Kakaóscsiga a Lidlből
Ebben bizony kakaó van és cukor. Kakaóscsiga a Lidlből

A vércukorszint vizsgálatát terheléses vizsgálattal (OGTT) szokták végezni, ez egy differenciált diagnosztikai vizsgálat. Ha terheléskor (75 g szőlőcukrot tartalmazó bögrényi víz elfogyasztását követően) a 2 órás vércukor 11 mmol/l feletti, akkor a páciens cukorbeteg, még akkor is, ha előzőleg mind az éhgyomri, mind az étkezés utáni vércukorszintjei normálisak voltak.

A reggeli, vagy az ebéd, de akár a nasi elfogyasztása után, megemelkedik majd csökken a vércukorszint. Szakmailag megfogalmazva: "Nemcsak a cukor, hanem minden hasznosuló szénhidrát (tehát cukor + keményítő) fogyasztása után hasonló görbét ír le a vércukorszint, azaz kb. 1-1,5 órát emelkedik, utána 2-3 órán belül (ha nem eszünk, vagy iszunk újra valamit) visszamegy újra éhgyomri értékre. Hogy milyen mértékben emelkedik, az a glikémiás-index(GI) függvénye.

Leginkább emeli a vércukorszintet: cukor, szőlőcukor, méz, főtt burgonya, burgonyapüré, fehér lisztből készült kenyér és péksütemény. Egészséges egyéneknél ettől még normál tartományon belül marad a vércukorszint, de károsodott cukoranyagcsere esetén fentiek kerülendők, mert a hasnyálmirigyet fokozottabb inzulintermelésre serkentik."

A nagy kérdés persze az, hogy aki édesszájú, és reggelire mindenképpen péksüteménnyel indítana, az inkább ch-csökkentett terméket vegyen, vagy sima cukrosat de teljes kiőrlésű lisztből. A szakember a teljes kiőrlésű mellett teszi le a voksát.

"Javasoljuk a teljes kiőrlésű lisztet, amelyben több a vitamin és ásványi anyag (B- vitaminok, króm, mangán, szelén stb). A szénhidrátszegény készítmények jelentős része szója alapú, és amennyivel kevesebb a szénhidráttartalma, majdnem ugyanannyival több a fehérjetartalma."

És most jön a nagyon rossz hír. "A jelenlegi ajánlások szerint az egészségesek heti 1-3 alkalommal fogyaszthatnak édességet. Lehet választani: néhány kocka csoki (70 % feletti kakaó tartalommal), tejtermék és/vagy gyümölcs alapú édesség."

Ahhoz, hogy esélye se legyen a diabétesznek, az egészséges étrendben a napi energia 10 %-át nem haladhatja meg a"hozzáadott" cukor mennyisége, amely 2000 kcal esetén 5 dkg cukrot jelent. Ez kb. 12 teáskanálnyi, ami összesen lehet a kávéban, teában, tejes italban, sütiben, lekvárban, ételekbe főzve (gyümölcsleves, vagy éppen főzelék ecettel-cukorral, salátaöntet stb).

A 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében az életmód (egészségesebb összetételű étrend és naponta kb. fél - 1 óra intenzív mozgás) és a testtömeg normalizálása (főleg a hasi típusú elhízás elkerülése) a döntő. Köztudott, hogy a fogyás következtében javul a szénhidrát-anyagcsere, ugyanis ha csökken a testtömeg, csökken az inzulinrezisztencia, normalizálódhat a vércukor.

Előfordul, hogy inzulinkezelésről vissza lehet térni – bár lehet, hogy csak átmenetileg – gyógyszeres terápiára, vagy akár a gyógyszeres terápia elhagyható, és a továbbiakban elegendő csak az életmód terápia (étrend és mozgás).

Oszd meg másokkal is!
Mustra