Mihez kezd egy vintage-mániás Milánóban?

Mivel szeretjük a turkálókat és a turkálóknál sokkal több kincset rejtő vintage boltokat, például a Retrockot vagy a Szputnyikot, adta magát az ötlet, hogy külföldön is körülnézzünk e téren. Egész pontosan Milánóban, ahová egy költséghatékony kétnapos utazást szerveztünk (erről egy másik cikkünkben olvashat bővebben).

A pesti vintage helyzet ráadásul azért abból a szempontból nem az igazi, hogy igazi nagy világmárkák ruháiba, kiegészítőibe ritkán futhatunk bele és a minőség helyett gyakran inkább az alacsony árakon van a hangsúly. Milánóban épp az ellenkezője a helyzet: ugyan 50, de inkább 150 euró alatt jó vintage holmikat nem kapni, de tele vannak a boltok Hermés sálakkal, Chanel táskákkal és színvonalas olasz divatházak több tíz éves, kifogástalan állapotú termékeivel. A hajtás után megmutatjuk Milánó legszebb vinateg boltjait, melyekbe már csak nézelődni is érdemes betérni, plusz két piacot is feltérképeztünk, ahol várakozásunkkal szemben használt ruhákat nem, de jó minőségű, divatos holmikat találtunk.

Piacok

Ismerősöktől hallottam arról először, hogy Milánóban keddenként és szombatonként van két olyan piac is, melyet érdemes meglátogatni akkor is, ha nem különleges zöldségekre vadászok – márpedig engem azoknál jobban lázban tartanak a cipők és táskák.

Via Fauché: jó minőségű, de drága

Különösen a Via Fauché piacát ajánlották, ahol az elmondások alapján márkás ruhák kiárusítására számítottam. Bejött, amire számítottam, a három háztömb hosszú piac egyik oldalán finomabbnál finomabb ételeket lehet vásárolni, a másik oldalon például Tod's és Michael Kors cipőket árusítanak ki, de meg kell jegyezni, hogy jellemzőbbek a márkátlan holmikkal teli standok. Ez sem távol-keleti ócskaságokat jelent, hanem kifejezetten jó minőségű, például kasmír pulóvereket, csinos szövetkabátokat és csodaszép bőrcsizmákat lehet túrni.

Persze a minőséggel együtt járnak a magasabb árak is, úgyhogy ne az lebegjen a szeme előtt, hogy majd 20 euróért szerez egy alpaka-kabátot: egy szebb, márkás cipő 100 euró, kabátokat szintén ennyiért kínáltak, de jó pulcsikat ki lehet fogni már 20 euróért is. Szép, egyedi bőrtáskákért is 80-100 eurót kérnek, de a műbőr koppincsokat már akár 10-ért el lehet hozni. A cipőkből viszont nem nagyon van méret, jellemző a 37-es és 41-es a női lábbeliknél, 38-as, 39-es cipőkből elég szűkös a kínálat (ahhoz képest, a többi méretben mi minden van).

Szóval azért nem olcsó mulatság ez a piac, ha magyar mértékkel számolunk, 30 ezer forint egy kabátért nem csak a piacon tűnik soknak, hanem egy fast fashion boltban is. Alkudni nem lehet, viszont az eladók nagyon kedvesek és nem veszik rossz néven, ha végigpróbálgatta a teljes cipőkészletet, de mégse visz el semmit. Apropó, próba: hatalmas tömeg van, és hevenyészett próbafülkékben, vagy a sorok között lehet öltözködni, ami nem a legjobb: fogalmam sincs, itt hogy vesz az ember mondjuk farmert.

A via Fauché piaca kedden 8:00-tól 13:00-ig, szombaton 8:00-tól 18:00-ig van nyitva.

Viale Papiniano: olcsóbb, ócskább

A Tripadvisoron nem kapott olyan jó véleményeket a piac, és az a helyzet, hogy olyan hatalmas, hogy nem tudtuk végigjárni. A tömeg itt is pokoli, viszont azon a részen, ahol mi jártunk, a S.Agostino metrómegálló környékén, csak a metrófeljáró mellett voltak zöldségespultok, a Viale Papinianón végestelen végig csak ruhások és cipősök sorakoztak. A kínálat itt már jobban emlékeztet az itthon ismert kínai piacokéra, sok a ronda műbőr táska, a zokni és fehér atléta, mindez tényleg fillérekbe kerül (de azért többe, mint itthon), viszont ki lehet fogni egy-egy jó standot.

Az egyiken például mostanság divatos, régi Levi's farmereket árult egy ember 15 euróért, egy másikon pedig minden bőrcsizma 20 euróba került és nem csak egy-két méret volt csizmánként, hanem teljes méretsorok!

A Viale Papiniano piaca kedden 7:30-tól 14:00-ig várja a vásárlókat, szombaton 8:30-tól 18:00-ig.

Vintage boltok

Milánó nem egy híres vintage-központ, mint mondjuk Párizs – ahová sokan annak reményében is utaznak, hogy valahol kitúrnak egy eredeti Hermés Kelly bag-et –, de azért van pár olyan üzlet, ahová érdemes benézni: hisz a milánói nők imádnak öltözködni, és ahol sok pénz van meg jóízlés, ott le is esik pár különleges darab. Nem jártuk végig az összes olyan vintage boltot, amit a neten találtunk, mert a Mania Vintage kapásból túl drágának tűnt, a Deliriumnak meg a neve se volt vonzó. Azért elkeveredtünk egy-két nívós helyre.

Cavalli e Nastri

A Cavalli e Nastri kapásból egy három üzlettel rendelkező "lánc", melynek Via Brerán található egységébe keveredtünk el miután online körülnéztünk náluk. A boltvezető készségesen rendelkezésünkre állt, amint elmondtuk, mi célból jöttünk, de nem csak nekünk mesélt a boltban található ruhák és kiegészítők márkatörténetéről. A bolt a nívósak közé tartozik és nem csak az árak miatt: a kialakítása olyan, mint egy kis ékszerdobozé, lehet kapni 300 euróért vintage Céline táskát, 1000 euróért Chanel kiskosztüm kapható. Az Hermés szőnyeg árát meg se mertem kérdezni, de van rengeteg Hermés kendő és 100 euró körül már meg lehet kapni kevésbé ismert márkák ruháit, szoknyáit. Mint megtudtuk, az üzlet 25 éve virágzik, így a készlet javarészt az őket ismerő, jómódú milánói hölgyek szekrényéből kerül elő.

Hétköznap és szombaton 10:30-tól 19:30-ig, vasárnap 12:00-től 19:30-ig van nyitva az üzlet.

Humana Vintage

A pesti egységét imádjuk a Humana Vintage-nek, ezért aztán hatalmas elvárásokkal indultunk a milánóiba: lelki szemeim előtt 5 eurós vintage Moschino kendők lebegtek, ehhez képest elég nagyot csalódtam. A Dómhoz közeli boltban a kínálat olyan volt három nappal árucsere után, mint a pesti boltban az árucsere előtti utolsó héten, azaz rengeteg elnyűtt, fakó, öreges cucc lógott a fogasokon. Cserébe az áraktól dobtam egy hátast, az oké, hogy az óriásméretű Burberry kabát 90 euró, de egy vékonyka ing is belekerült 30-ba, a foltos bőrtáskákért meg simán elkértek 50 eurókat. De nem az árakkal volt a gond, hanem tényleg inkább az ár/érték aránnyal. Nem is töltöttem itt túl sok időt.

Hétfőtől szombatig 9:30-tól 19:30-ig, vasárnap 14:00-tól 19:00-ig van nyitva.

A Ripa di Porta Ticinese környéke

Több helyen ajánlották a Ripa di Porta Ticinese környékét, ahol egyrészt rengeteg bár van, ahol jókat lehet enni, inni és beszélgetni, másrészt van pár vintage bolt is. Tényleg ne gondoljon sokmindenre, de három boltocskát azért találtunk: az egyik a Pourquoi Moi nevű, mely nem csak nevében ad a franciás hangulatra, hanem berendezése is nagyon hangulatos, nőies. Itt nagy márkákat egyáltalán nem láttunk, de egy bőrtáska így is 100 euró, ingek 30, pulcsik 60-70, ruhák 140 euró körli áron kaphatók (és ezen árak némelyike már egy leárazott ár, tehát ennél csak drágábban lehet itt bármit is találni.) Egyetlen márkás fogásunk egy Emmanuel Ungaro kabát volt 200 euróra leárazva. Azért annyira nem nézett ki jól, hogy meg is vegyük. Tovább sétálva a csatorna mellett találtunk egy kifejezetten bőrkabátokat, férfias bőrcuccokat kínáló vintage üzletet is, meg egy talán Reruns Strance nevű üzletet a 21-es szám alatt, ahol elég barátságtalan nők üldögéltek a földre szórt millió vintage bőrtáska közt. Itt legalább olcsók voltak a dolgok, 15-20 euróba került egy kishibás, földön tartott táska, de az igazán szép bőr utazóbőröndért már itt is 210 eurót kértek volna. Összességében arra jók ezek a kis üzletek, hogy beborozva az ember elszórjon 30-50 eurót, ha nincs jobb dolga, de kihagyhatatlan dolgokkal nem találkoztunk.

A Pourquoi moi hétköznap és szombaton 12:00-tól 19:30-ig, vasárnap 15:00-tól 19:00-ig tart nyitva (télen hétfőn zárva van).

Oszd meg másokkal is!
Mustra