A külföldi kínálat sokkal jobb... na persze!

Ha vásárlásról van szó és fast fashion boltokról, gyakran felmerül különféle beszélgetésekben, hogy külföldön jobb a választék és Magyarországra biztos csak azt hozzák, ami nem kel el máshol. Meg különben is le vagyunk maradva a divatban vagy 2 évvel, meg kint olcsóbbak is a ruhák, és egyébként is: a legjobb ruháinkat Bécsben/Párizsban/Milánóban vettük...

Nos, ez maximum részben igaz: a nagy nemzetközi cégeknek eszébe se jut egyik országba se selejtet szállítani, maximum a régió igényeihez igazítják a kínálatot, ami viszont nagyobb részben mindenhol ugyanolyan. Az olcsóság relatív, az lehet, hogy valakinek az eurós fizetéséhez mérve olcsóbb egy 20 eurós pulóver, mint egy magyar átlagfizetéshez képest az 5 ezer forintos, de ez rajtunk nem segít, ha külföldön támad kedvünk vásárolni.

Szóval ha már úgyis Milánóban töltöttünk egy hétvégét (úti élményeinkről egy következő cikkben számolunk be), megnéztük az istenített külföldi fast fashion kínálatot is: összességében azt tapasztaltuk, hogy nem jobb, mint a pesti, de tényleg még a leárazás végén is teljes méretsorok vannak mindenből, tehát az itthon olyannyira ismert görcs, hogy lesz-e vajon a kedvenc cipőmből a méretemben, kint nem jellemző. Cserébe magasabbak az árak, mint forintban: ez megmagyarázza azt is, miért kering annyi turista a Váci utca fast fashion üzleteiben, zsákszámra vásárolva a ruhákat. Részletek, ismert és itthon ismeretlen márkák a hajtás után!

Celio: csak pasiknak

Kezdjük rögtön egy olyan üzlettel, am isajnos nincs Magyarországon, pedig a férfiaknak kínál remek alternatívát, ha unják a H&M-et vagy a Zarát: ez a Celio, aminek stílusa engem leginkább a Reserved férfiüzletére emlékeztet. Semmi extrára ne számítson, de jó minőségű pulóverek, farmerek és ingek kaphatók a Celióban. Ami az árakat illeti: a kabátok között látunk jókat, csak megfelelő méret nem maradt már a leárazás végére, az árak viszont még így is 70 euró körül mozogtak. Inget már 9 euróért lehet kapni, a farmerekért viszont 40-50 eurót simán elkérnek.

Zara: ezért nem érdemes utazni

Nos, a Zarában pont ugyanaz van (már amennyire fel tudom mérni úgy, hogy Pesten hetente kétszer járok üzletekbe), mint itthon: az árak se különböznek, maximum 500 forintnyit. A kiegészítők között találtam érdekességeket, például egész jó basic táskákat és egy kulcstartót, amit korábban csak a honlapon láttam. Az jó vétel volt 4 euróért.

Terranova: pont, mint Pesten

Ha valahol, hát a Terranovánál felmerül az emberben, hogy mégis milyen ruhákat árulhatnak Olaszországban? Merthogy az Árkádban lévő boltjukról az egyetlen pozitívum, hogy olcsó, de a minőség valami csapnivaló. Rengeteg poliészter, vékony anyagok, fura szabások. Szóval nem gondolnám, hogy van olasz, aki erre a színvonalra vevő. Pedig van, merthogy a Via Torinón található üzletben ugyan a választék nagyobb, mint az Árkád Terranovájában, de az összkép hasonló. Műszálas pulóverek 9 euróért, még műszálasabb miniruhák 8 euróért, és pár jó fogás, például szürke poncsó 13 euróért. Semmi nem ragadta meg a figyelmünket.

Mango: érdekességek, amiket nem láttam eddig

90%-ban itt is ugyanaz van, mint mondjuk a WestEnd Mangójában, az árak pedig hasonlóak: kivéve az egyik táskánál, amit eddig Magyarországon csak drágábban láttam a milánói árnál. Találtam viszont egy napszemüveget, amit korábban sose láttam, és mindössze 6 euróba került, illetve egy érdekes kabátot, amit Pesten nem is próbáltak meg eladni, valószínűleg azért, mert 230 euróról indult az ára. 

Pull and Bear és Bershka: egykutya

Ezek az üzletek talán még rosszabbak is, mint Pesten (egy jó van bennük, a vasárnapi nyitvatartás): tömeg van, szűkös a hely, a ruhák szanaszét hajigálva. Képtelenség rendesen körülnézni, mert annyi ember van az üzletben, és minden szanaszét van túrva. Pedig vannak jó dolgok, például az, hogy a leárazott cipőkből sokféle méret kapható, de úgy általában leginkább menekülnék a Via Torino üzleteiből.

GAP és Banana Republic

GAP ugyan van Magyarországon, de almárkája, a Banana Republic sajnos nincs, pedig az még sokkal jobb ruhákat kínál, mint nagytestvére. A választék parádés mindkét üzletben és leárazáskor az árak sem magasak. Találtunk például tökéletes teveszín kabátot 50 euróért, farmereke 25 euróért és csinos kötött pulóvereket 20 euróért (megnézheti őket a galériában). A férfiak is jól be tudnak vásárolni pufimellényekből, vékony pulóverekből és nadrágokból.

OVS: nem kár érte

A Coinban volt egy nagy OVS, míg be nem zárt az üzletház: párszor benéztem, de nem vásároltam soha, és ez valószínűleg most is így lenne, mert stílusában leginkább a Terranovára emlékeztet az itteni kínálat – semmi olasz sikk nincs benne.

Cserébe viszont a közeli Nike boltban (még mindig a Via Torinón vagyunk) sok jó cipőt találtam, ráadásul féláron. Ha januárban vagy júniusban jár Milánóban és szeretne futócipőt vásárolni, mert féláron igazán megérik az árukat ezek a csodák. Ha edzőcipőmániás, akkor az új kollekcióban is érdemes szétnéznie, igaz, hogy 110-130 euró egy.egy cipő, de elég különleges.

Ha mégse akar 110 eurót költeni egy cipőre, akkor menjen el valamelyik Accessorize-ba, mely hasonló mint az itthon is jelen lévő Sixx vagy Claire's, de többféle táskát, sálat lehet kapni és a cipőik is jók.

H&M

Mióta Magyarországon is működik az online bolt, nem sok illúziónk lehet azt illetően, hogy külföldön többmindent kaphatunk a svéd márkától: igazából tényleg nem, de szépen, ízlésesen berendezett, hatalmas üzletben nézelődhetünk (mondjuk itthon is). A leárazott holmik pontosan ugyanazok, mint itthon, csak Milánóban a piros 5000 forintos címke helyett piros 20 eurós címke lóg a leárazott dzsekikről. Nézze csak meg a galériában!

Összességében: Milánóban érdemes kicsit körülnézni a boltokban, de csak azért megvenni az akciós repjegyet, hogy itt tombolja ki magát az ember a leárazáson, nem érdemes. Jellemző, hogy a leárazott eurós árak magasabbak a forintban megadott áraknál, tehát spórolni nem fog tudni, ha Budapest helyett Milánóban vásárol. Az viszont tény, hogy mindenből több méret van, így nagyobb a választék, mert azokból a cipőkből is van 38-as, 39-es, melyekből Pesten már októberben elfogynak a népszerű méretek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra