Pénteki süti: lisztmentes mandulás csokitorta

Ettől még természetesen nem diétás, miért is lenne, nincs éppen elég diétás recepttel tele az internet minden szeglete januárban? Ez a torta különben is olyan intenzív ízű-illatú, hogy egy helyes vékonyka szelet el tudja űzni a ránk rontó édesség utáni vágyat, na és persze a téli depressziót. 

lisztmentes mandulás csokitorta
Piszke

Ha pedig valakinek a karácsonyi sütésből (darált) dió vagy mogyoró maradt még ki otthon, a mandulát azzal is nyugodtan helyettesítheti.

Hozzávalók: (20 centis kapcsos formához)

15 dkg vaj
15 dkg étcsokoládé
10 dkg darált mandula
3 nagyobb tojás
12 dkg cukor
0,5 dl Bailey's ( vagy konyak, rum, narancslikőr, mandulalikőr, kávélikőr stb.)

a tetejére:

5 dkg étcsokoládé
1 ek étolaj
pár szem durvára tört mandula

  1. A vajat és a felkockázott étcsokoládét a mikró közepes fokozatán, többször megkevergetve összeolvasztjuk, félretesszük hűlni.
  2. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját egy mélyebb tálban a cukorral, sűrű, krémes habbá mixeljük, és külön tálban habbá verjük a fehérjéket is.
  3. A tojásos-cukros krémhez adjuk a már csak langyos vajas-csokis mixet, a likőrt, a habot 3 részletben forgatjuk hozzá, és közben hozzászórjuk a darált mandulát is.
  4. Sütőpapírral bélelt formába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 percig – tűpróbázva – sütjük.
  5. A lekapcsolt, teljesen kinyitott sütőben hagyjuk még 10 percet, ezután a formából kivesszük és rácsra téve hűtjük ki.
  6. A mázhoz a csokit apróra törjük és kb. egy perc alatt, többszöri átkeveréssel a mikróban felolvasztjuk, elkeverjük az olajjal és a torta tetejére kenjük, mandulával szórjuk vagy tetszés szerint díszítjük.
lisztmentes mandulás csokitorta
Piszke
Oszd meg másokkal is!
Mustra