Ilyen az igazi Gundel palacsinta

A palacsintarajongóknak is kedvezhetünk az ünnepek alatt a Gundel palacsintával. Dió, kandírozott narancshéj, rum, csokoládé – igazi ünnepi ízek, így ez a klasszikus simán megállja a helyét a karácsonyi asztalon is.

Gundel1 01
Ötvös Zsuzsanna

Ráadásul kényelmesen elkészíthetjük előre is: lesütjük a palacsintákat, elkészítjük a tölteléket és a csokiszószt, majd amikor a desszertre kerül a sor, csak összeállítjuk.

 

Hozzávalók:

Palacsinta:

125 g liszt
2 tojás
egy csipet só
2 ek. olaj
2,5 dl tej

Töltelék:

100 g darált dió 
1 dl habtejszín 
1 kk. őrölt fahéj 
20 g kandírozott narancshéj apróra vágva 
20 g mazsola 
60 g porcukor 
2 ek. rum

Csokiszósz:

100 g étcsokoládé 
2 dl habtejszín 
1 ek. méz 
1-2 ek. rum 

1. A palacsintatésztához a lisztet, a tojásokat, az olajat és a sót összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a tejet, és csomómentesre keverjük. A tésztát egy órán keresztül hűtőben pihentetjük, majd kisütjük a palacsintákat.  

2. A töltelékhez a mazsolát érdemes akár egy nappal korábban egy kevés rumba áztatni. A darált diót, a porcukrot, a fahéjat és a tejszínt összefőzzük. Hozzákeverjük a kandírozott narancsot, a mazsolát és a rumot is.  

3. A csokiszószhoz a tejszínt a mézzel forrásig melegítjük, majd ráöntjük az apróra vágott csokoládéra, és simára keverjük. Hozzáadjuk a rumot is.  

4. Tálaláskor a palacsintákat vékonyan megkenjük a langyos diós töltelékkel, négybe hajtjuk, majd bőven meglocsoljuk a meleg csokiszósszal. Durvára vágott dióval is megszórhatjuk.  

Tipp: Ha előre lesütött palacsintából állítjuk össze a desszertet, akkor érdemes egy kevés vajon, serpenyőben átsütni-átpirítani a már megtöltött, négybe hajtott palacsintákat, úgy még finomabb lesz!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek